Parasta just nyt

Päivän uutiset eivät ole iloista luettavaa. Maailmassa on tällä hetkellä paljon kurjuutta ja kärsimystä, jolta on mahdotonta ummistaa silmiään. Apua tarvitaan enemmän kuin sitä pystyttäisiin antamaan. Valtion talous on kuralla, ja tulevat leikkaukset vievät osansa kaikkien palkkapusseista ja viikkorahoista. Vihapuhe ja rasismi ovat tulleet osaksi arkipäiväistä keskustelua, eikä empatialle ja ymmärrykselle tunnu olevan sijaa. Onko tällaisessa tilanteessa mistään löydettävissä mitään positiivista?

Kyllä on. Iloa on vain riivittävä arkipäiväisistä asioista, ja useimmiten juuri ne elämän pienet yksityiskohdat tekevät onnelliseksi. Syksyiset päivät ovat täynnä ilonaiheita, joista tässä listattuna muutamia:

Karpalot, puolukat ja muut metsän ilmaiset superfoodit. Kesällä tuli syötyä ähkyyn asti vesimelonia ja mansikoita, minkä vuoksi kirpeät marjat maistuvat paremmilta kuin koskaan ennen. Käy metsässä tai torilla lataamassa pakastin täyteen C-vitamiinia pitkän talven varalle.

Saa ottaa käyttöön mummon kutomat villasukat ja lapaset. Aamulla voi piilottaa väsyneen olemuksensa muhkean kaulahuivin suojaan, eikä kukaan paheksu, jos pukeudut päivä toisensa jälkeen virttyneeseen villapaitaan.

Kumisaappaat. Vaakasuoraan tihuttava sade ei masenna niin paljoa, jos jalassa ovat kirkkaan keltaiset Hai-saappaat.

Ulkoilu kirpeässä syyssäässä. Käsillä ovat viime hetket ennen kuin mittarin lukemat romahtavat päivisinkin pakkasen puolelle. Lenkin jälkeen posket punoittavat ja sormet ovat kohmeessa, mutta ei ole kuitenkaan liian kylmä – ainakaan suomalaisen mitta-asteikon mukaan. Raikas ilma virkistää mieltä ja auttaa myös taistelemaan pimeyden aiheuttamaa väsymystä ja alakuloisuutta vastaan.

Syksyn värit. Ruska-aika on kauneimmillaan Lapin tuntureilla, mutta yhtälailla lähipuiston keltaiset ja punaiset lehdet tarjoavat väriterapiaa. Kehtaisikohan sitä vielä sukeltaa suureen lehtikasaan, niin kuin aina pienempänä haravointitalkoiden päätteeksi…

Syksyllä saa luvan kanssa löllöillä kotona, kun ulkona sataa ja myrskyää. Silloin on sallittua olla tekemättä yhtikäs mitään, eikä tarvitse potea huonoa omatuntoa, jos ei viitsi poistua kotisohvalta.

Syksyllä on monta syytä juhlaan, sillä isänpäivää ja halloweenia vietetään aivan perätysten. Niin, ja lähestyyhän joulukin jo kovaa vauhtia.

Syysloma! Loman ajankohta ja pituus vaihtelevat ympäri Suomea, mutta jo muutamalla vapaapäivällä suuri vaikutus. Lyhyenkin paussin jälkeen jaksaa pusertaa tämän kouluvuoden kunnialla loppuun.

Mikä sai sinut tänään iloiseksi?

 

Tehtävänä itsenäistyminen

Muuttaessani reilut kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran omaan asuntooni päässäni pyöri kysymys: mitä minä oikein olen tekemässä? Omaan asuntoon muuttaminen oli toki ollut mielessäni jo yläasteelta asti, mutta sinä iltana,…

Sinisissä valoissa

Valo. Valo kutsuu minua, se tuudittaa minua, se tahtoo minut pauloihinsa. Hatara mieleni taistelee, yrittää pysyä loitolla, paeta. Viidettä kertaa tällä viikolla juoksen pois; juoksen kaiken pahan ja vanhan keskeltä…