Pidä garderobisi kunnossa

4H:n, Marttojen ja Globe Hopen yhteistyökisassa Garderobissa tuunataan vanha t-paita uuteen uskoon. Kisa kannustaa ekologisempaan kuluttamiseen. Marttojen vinkeillä pidennät vaatteittesi käyttöikää etkä kasvata kaatopaikan tekstiilijätevuorta.

Ekologinen kuluttaminen alkaa ostamisesta tai oikeastaan ostamatta jättämisestä. Suomalainen hankkii uusia vaatteita ja kodintekstiilejä keskimäärin vajaa 20 kiloa vuodessa. Se on aikamoinen kasa. Vaatteita saa kaupasta halvalla, joten niitä on varaa ostella. Monen vaatekaappi tuntuu täydeltä, mutta samaan aikaan sieltä ei löydy mitään päälle pantavaa.

Vielä älyttömämpi fakta on kuitenkin se, että maailmassa tuotetaan vaatteita yhdeksän kertaa enemmän kuin niitä kulutetaan. Siis vaikka ostammekin joskus yli oman tarpeemme, vaatteita tuotetaan vielä moninkertainen määrä. Ei siis mikään ihme, että kirpputoreiltakin löytyy paljon vaatteita, joita ei ole koskaan käytetty. Kaatopaikoille kertyy aivan liian paljon käyttökelpoisia vaatteita. Suomessa tekstiilijätettä kertyy kymmeniä miljoonia kiloja joka vuosi.

Mitä sitten yksi ihminen voi tehdä? Jokainen voi kantaa vastuunsa omasta kuluttamisestaan. Osta siis harkiten ja pidä hyvää huolta niistä vaatteista, jotka kaapistasi jo löytyy. Näillä Marttojen vinkeillä olet matkalla oikeaan suuntaan:

  1. Tutki käytettyjen vaatteiden kaupat ja kirpputorit ennen kuin ostat uutta. Käytä vaatteita, jotka sinulla jo on, tai lainaa sisaruksiltasi, vanhemmiltasi tai ystäviltäsi.
  2. Ole valpas kuluttaja. Jos ostat uusia vaatteita, katso ja kysy, onko niissä ympäristö- tai Reilun kaupan merkkiä. Kysy, missä vaate on valmistettu.
  3. Hanki mieluiten laadukasta ja kestävää kuin pidä ja poista -vaatteita. Vältä keinonahkaisia halpiskenkiä ja akryylivaatteita.
  4. Käsittele vaatteitasi hyvin. Korjaa rikkinäiset. Jos et välitä korjata vaatetta, se on ollut yhdentekevä jo ostettaessa. Mieti, miksi jokin vaate on suosikkisi, ja osta samantyyppisiä vaatteita jatkossakin.
  5. Ota vastaan vaatekaappihaaste: Valitse pino vaatteita, joita et ole pitänyt pitkään aikaan. Käytä niitä eri tavoin viikon ajan: yhdistele uudella tavalla tai muokkaa. Kutsu ystävät vaatteiden tuunaus- tai vaihtoiltaan.

Vinkkejä vaatteiden huoltamiseen ja korjaamiseen sekä ekologiseen kuluttamiseen löytyy Marttojen Garderobi-sivuilta.

Marttojen vinkit t-paidan tuunaamiseen

Hyvä tapa pidentää vaatteen käyttöikää on muokata sitä uuteen uskoon. Tuunaaminen tepsii myös siihen, kun tekee vain mieli saada jotain uutta.

Martat ovat vaatteiden korjaamisen ja uudistamisen asiantuntijoita. Heiltä löytyy paljon vinkkejä myös t-paidan tuunaamiseen: aplikoimalla ja punomalla saat jo vähän kulahtaneille, liian isoille tai muuten muodistusta kaipaaville T-paidoille uutta ilmettä. Tsekkaa tarkat, kuvalliset ohjeet osoitteesta Martat.fi ja toteuta niistä oma versiosi.

Ilman ompelukonettakin voit tehdä paidallesi vaikka mitä: leikata, värjätä, maalata, solmia, liimata, hioa ja ommella käsin vaatteeseen vaikka muttereita, koruja, helmiä, pitsiä, nauhaa ja muita koristeita. Kokeile myös vaatteen kääntämistä nurinpäin ja mieti, mitä siitä voisi syntyä. Luovuus valloilleen!

Osallistu Garderobi-kilpailuun

Garderobi-kilpailussa muokataan vanhoja t-paitoja, jonka jälkeen itse tuunatusta paidasta ladataan kuva verkkoon. Kisa on käynnissä 1.2.–30.4.2015. Kilpailu on avoin kaikille nuorille ja siinä kisataan kahdessa sarjassa, 6–12-vuotiaat ja 13–29-vuotiaat. Lue tarkemmat kisaohjeet.

6–12-vuotiaiden sarjan parhaat paidat palkitaan Globe Hopen lahjakorteilla. 13–29-vuotiaiden sarjan voittaja saa upean Pfaff-ompelukoneen. Garderobi-kilpailu toteutetaan yhteistyössä Marttojen, Globe Hopen ja Pfaffin kanssa.

Garderobi kannustaa vähentämään tekstiilijätettä

Maailmassa on liikaa tekstiilijätettä. Tästä lähtee liikkeelle kevään 2015 käsityöaiheinen TOP-kilpailu Garderobi, jossa tuunataan vanhoja t-paitoja. Tavoitteena on viestittää, että jokainen voi omalla toiminnallaan pyrkiä madaltamaan valtavaa tekstiilijätevuorta. Lue lisää...

Mitä yhteistä on zombielokuvilla ja Suomen kansanperinteellä?

Äkkiseltään voisi kuvitella, että vastaus otsikon kysymykseen olisi yksinkertaisesti: Ei mitään. Ainakaan viimeksi kun tarkistin, Kalevalassa zombit eivät ole valtaamassa maailmaa, kukaan ei syö kenenkään aivoja eikä Väinämöinen pamauta haulikolla…