Stórkostlegu Ísland – ihmeellinen Islanti

Syyslomalla läksin reppu selässä kohti Islantia. Idea kyseisestä matkakohteesta tuli aivan puskista, sillä alun perin ajatuksenani oli suunnata syksyä pakoon jonnekin lämpöisempään ilmastoon. Löytämäni kohtuuhintaiset suorat lennot sekä majoitus kuitenkin muuttivat matkasuunnitelmiani.

Islanti ei aikaisemmin ollut edes putkahtanut mieleeni reissukohteita suunnitellessani. Olen pitänyt Islantia kovin kaukaisena paikkana, eristyksissä keskellä merta. Ehkäpä juuri sen vuoksi maa on kuitenkin kiehtonut minua jollakin oudolla tavalla. Myös ajatus siitä, että koko saari on saanut alkunsa tulivuorenpurkauksesta, on melko kutkuttava.

Majoituin pääkaupunki Reykjavikissa neljän päivän ajan. Paras tapa ottaa Islanti haltuun olisi ollut vuokrata auto omaan käyttöön ja kulkea koko saaren ympäri. Alle viikossa ehtii kokemaan vain pintaraapaisun islantilaisesta elämänmenosta. Kuitenkin myös lyhyellä visiitillä kannattaa poistua pääkaupungista kohti syrjäseutuja ja luonnon nähtävyyksiä.

Reykjavik on hyvin pieni ja kompakti kaupunki, joka on jännä sekoitus vähän kaikkea. Keskusta-alueella Peppi Pitkätossun Huvikumpu-kotitaloa muistuttavat värikkäät puutalot kohtaavat harmaat elementtikerrostalot, ja kaikki meno ja meininki on keskittynyt pääkatu Laugavegurin varrelle. Reykjavikiin ei kannata matkustaa pelkästään museoiden tai shoppailun perässä, sillä tarjonta niiden suhteen ei ole kovin runsasta. Suuret länsimaiset ketjuliikkeet ja -kahvilat loistavat poissaolollaan, ja niiden tilalla suositaan paikallisia pienyrityksiä. Reykjavikista löytyvät parhaimmat kahvilat, joihin olen tähänastisilla reissuillani törmännyt. Ihastuin erityisesti paikallisten kirjakauppojen yhteydessä oleviin kahviloihin, joissa paikalliset istuivat iltamyöhään.

Auto on Islannissa matkustettaessa välttämätön, mutta onneksi tarjolla on lukuisia järjestettyjä bussiretkiä, jotka kiertävät ympäri saarta. Tein netissä etukäteen kaikki retkijärjestelyt, jotta paikan päällä ei tuhriintuisi aikaa matkojen ja lippujen varaamiseen. Turismi on yksi Islannin pääelinkeinoista, joten tarjonta erilaisten retkien suhteen on valtava. Myös majoitusta löytyy laidasta laitaan halvoista hostelleista ja majataloista aina Hilton-ketjun luksushotelleihin.

Suosittelen Islantia matkakohteeksi jo pelkästään sen uniikin luonnon vuoksi. Jäätiköt, geysirit, laavakivet ja vesiputoukset täytyy itse kokea paikan päällä, sillä mitkään kuvat tai videot eivät tee niille oikeutta. Jouduin jatkuvasti pysähtelemään ja katsomaan ihmetellen ympärilleni, sillä maisemat olivat kuin suoraan postikortista. Tämän reissun lomakuvat eivät todellakaan tarvitse filttereitä tai photoshopia. Hämmästelin Islannin kauneutta muiden hostellilla tapaamieni travellereiden kanssa. Tulimme siihen lopputulokseen, että maan luonto on sekoitus muun muassa Lappia, Skotlannin nummiseutuja sekä Uutta-Seelantia.

Islanti teki minuun suuren vaikutuksen. Matkan aikana minut valtasi outo rauhallisuus ja positiivisuus. Lieneeköhän syynä ollut kraanavesi (ehkä islantilaisesta maaperästä liukenee siihen jotain rauhoittavia ainesosia), sillä tapaamani paikalliset tuntuivat myös olevan saman olotilan valtaamia. Vielä jonakin päivänä palaan ja kierrän saaren ympäri asuntoautolla reissaten. Voisin pystyttää leirini keskelle ei mitään, pulahtaa kuumaan lähteeseen ja samalla ihailla yötaivaalla tanssivia revontulia.

17650-flag-of-iceland-pv

 

Perustietoja Islannista…

 • Sääennustuksia on turha seurata, sillä Islannissa sää vaihtelee viiden minuutin välein. Kesällä lämpötila nousee harvoin yli 20 celsiusasteen, ja maassa sataa ympäri vuoden. Varustaudu vedenpitävällä vaatetuksella ja hyvillä kengillä.
 • Islannissa kello on kolme tuntia vähemmän kuin meillä Suomessa.
 • Yleisimmin Islantiin matkustetaan kesällä. Matkustaa voi kuitenkin kaikkina vuodenaikoina (japanilaiset turistit ovat joka tapauksessa paikalla), tietysti sen mukaan minkälaista aktiviteettia haluaa harrastaa. Talvella voi vaikkapa kokeilla lumikelkkailua tai jäätikkökävelyä. Talvisin kovista lumimyräköistä johtuen tiet voivat kuitenkin olla paikoitellen huonossa kunnossa.
 • Suora lento Helsingistä kestää noin 3,5 tuntia. Operoivina lentoyhtiöinä toimivat ainakin Icelandair ja Finnair. Islanti toimii usein välipysäkkinä Amerikkaan päin lennettäessä.
 • Valuuttana on Islannin kruunu. Kaikkialla pystyy maksamaan kortilla, joten valuutan vaihtaminen ei ole välttämätöntä. Hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa, joten budjettimatkaajalle Islanti ei ole edukkaammasta päästä.
 • Islantilaiset ovat äärimmäisen ystävällistä ja avuliasta porukkaa, ja paikallisten englannin kielen taito on hyvä.

Meitsi suosittelee: koe ainakin nämä

Golden Circle kierros – tärkeimmät luonnonnähtävyydet:

 • Þingvellirin kansallispuisto sijaitsee saaren lounaisosassa. Þingvellir on kuuluisa kahdesta syystä: se oli Islannin parlamentin kokoontumispaikka 900-luvulta 1800-luvulle, ja se on geologisesti mielenkiintoinen alue maankuoren liikkeiden ja tulivuoritoiminnan takia. Kansallispuisto sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa, mikä näkyy alueen kivimuodostelmissa. Täällä piipahtamisen jälkeen voit siis kehuskella kavereillesi käyneesi myös Amerikassa. Alue on kuulunut UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon vuodesta 1994.
 • Geysirit ovat kuumia lähteitä, joista purkautuu säännöllisin väliajoin kuumaa vettä ja höyryä. Nimitys geysir tulee islanninkielisestä sanasta gjosa, purkautua. Pienempiä geysirejä esiintyy luonnossa useita, mutta geysireistä kuuluisimmat sijaitsevat Etelä-Islannin Haukadalurissa. Strokkur niminen geysir on aktiivisin Islannin vettä suihkuttavista lähteistä. Se purkautuu muutaman minuutin välein, ja sen purkaus saattaa suihkuttaa vettä jopa 40 metrin korkeuteen. Purkautuva vesi on kiehuvan kuumaa, joten kannattaa seistä selfiekepin kanssa sopivalla etäisyydellä.

Strokkur,_Iceland

 

 • Gullfossin vesiputous on yksi Islannin suosituimmista vesiputouksista. Se sijaitsee Hvítá-joessa, joka saa alkunsa jäätikköjärvi Hvítávatnista, Lángjökull-jäätiköltä. Gullfoss koostuu kahdesta erillisestä vesiputouksesta. Ylemmän pudotus on 11 metriä, ja alemman 21 metriä. Nähtävyyskierroksen nimi Golden Circle juontuu vesiputoukseen liittyvästä tarusta. Vesiputouksen ylle syntyy usein sateenkaari, joka näyttää päättyvän aivan virtauksen yläjuoksulle. Myytin mukaan sateenkaaren päähän on kätketty kulta-aarre. Näköalatasanne sijaitsee aivan pauhaavan kosken yläjuoksulla, joten heikkohermoiset älkööt vaivautuko.

islanti vesiputous

Ratsastusretki islannin hevosilla. Rotua on Islannissa jalostettu täysin puhtaana lähes tuhat vuotta. Vieraiden hevosten tuonti Islantiin on kielletty. Islannin hevosilla on hevosten normaalien askellajien lisäksi myös uniikki ja erikoinen askellaji, töltti. Edellinen ratsastuskokemukseni tapahtui 5-vuotiaana, kun kiersin miniponilla parin minuutin kierroksen ohjaajan taluttamana. Satulaan istuminen oli siis melko jännittävä kokemus. Menopelini ei ohjeistustani totellut, vaan pisteli menemään oman päänsä mukaan. Selvisin kuitenkin ehjin nahoin kolmen tunnin vaelluksesta, vaikka aluksi pelkäsin, että minut joudutaan kuljettamaan ambulanssihelikopterilla sairaalaan hevosen selästä lennettyäni. Olisikohan matkavakuutus korvannut?

Blue Lagoon on lähellä Keflavikin lentokenttää sijaitseva valtava kuuma lähde, jonka ääreen on perustettu kylpylä. Sinisen laguunin vedellä sanotaan olevan ihoa hoitava vaikutus. Blue Lagoon on Islannin kuumista lähteistä tunnetuin, mutta pienempiä uimahalleja kuumavesialtaineen löytyy kaikkialta. Kovin pitkiä aikoja ei vedessä pysty pulikoimaan, sillä sormet muuttuvat nopeasti ryppyisiksi rusinoiksi.

Iceland_Blue_LagoonTiesitkö…

 • Islannin kielessä ei ole yhtään lainasanaa muista kielistä. Kieli on säilynyt lähes alkuperäisen kaltaisena vuosituhansia. Väitetäänkin, että islantilaiset pystyvät lukemaan ongelmitta muinaissaagojaan, eli sikäläisiä Kalevaloja, niiden ikivanhasta kirjoitusasusta huolimatta. Islanti kuulostaa melkoiselta möngerrykseltä ainakin omaan korvaani, mutta sitä samaahan sanotaan myös suomen kielestä.
 • Islantilaiset joutuvat opiskelemaan koulussa ”pakkotanskaa” siinä, missä me suomalaiset ruotsin kieltä. Syynä ovat historialliset tapahtumat: Islanti oli pitkään Tanskan vallan alaisena – aivan kuten Suomi kuului osaksi Ruotsia.
 • Islantilaisten sukunimet muodostuvat isän etunimestä sekä dottir tai son -päätteestä. Koska samannimisiä henkilöitä on paljon, kutsuvat islantilaiset toisiaan etunimillä.
 • Islannissa asuu vähemmän ihmisiä kuin Helsingissä. Suurin osa asutuksesta keskittyy pääkaupunki Reykjavikin ympäristöön. Islannissa on enemmän lampaita kuin ihmisiä.
 • Islannissa ei ole lainkaan McDonald’s ravintoloita. Paikallisten lempiherkku ja maan epävirallinen kansallisruoka on hotdog.
 • Islantilaiset kulkevat kaikkialle omalla autolla. Reykjavikissa kulkevat paikallisbussit, mutta niitä käyttävät vain vähävaraiset sekä opiskelijat. Suosituin automalli paikallisten keskuudessa on valtava nelivetoinen maasturi, jolla pääsee tarvittaessa kulkemaan vaikka jäätikköjä pitkin.

Mitä syödä?

 • Kleinur, islantilainen munkki

Islantilaiset eivät leivo munkkirinkilöitä, vaan tekevät munkeista kiemuroita.

 • Hotdog

Tilaa katukioskista ja huikkaa myyjälle “ein með öllu”, niin saat hotsin kaikilla mausteilla.

 • Kjötsúpa, lammaskeitto

Lampaan liha on yleinen raaka-aine islantilaisessa keittiössä.

 • Skyr

Superterveellinen maitotuote, joka muistuttaa meidän maitorahkaamme. Skyriä saa erilaisina makuina myös Suomesta.

 • Hákarl, pilaantunut hain liha

Islantilaisten kansallisruoka, kokeile omalla vastuulla!

Tallenna

Eläköön nykynuoriso!

Mitä ihmettä? Eläköön nykynuoriso! Miksi hurrata pumpulissa kasvaneille, yltäkylläisyydessä ja jatkuvassa tietotulvassa eläneille tekniikka-addikteille? Eikö nykyajan nuoriso olekaan täynnä turmeltuneita ja välinpitämättömiä päihdehuuruisia ylikuluttajia?  Väärin, väärin ja väärin. Kolikolla on…

4H:n touhuissa Jenkkilässä

Vietin kesän 2015 Nebraskassa Amerikan Keskilännessä 4H:n nuorisovaihdossa. Asuin 2,5 kuukauden vaihdon aikana kolmessa eri perheessä Nebraskan keskiosassa. Kaikki perheet olivat aktiivisia farmariperheitä. Teksti ja kuvat: Johanna Hakkarainen Schwarzit olivat…