Suvi suloinen

Popedan kesähitti perustuu valheeseen: Suomen kesä ei ole pitkä eikä kuuma. Hyvässä lykyssä kesä on parin kuukauden mittainen tauko harmaasta tihrusateesta, maassamme ympäri vuoden hallitseva säätilasta, tai pahimmassa tapauksessa ei edes sitäkään. Suomen kesä kun osaa yllättää säätilan vaihteluillaan.

 

Luonto yrittää hyvittää suven lyhyttä kestoa paistattamalla aurinkoa taivaalla ympäri vuorokauden. Aivan kuin pimeiden talvikuukausien valo olisi ajastettu kesäkuulle. Auringonvalolla on ihmeellinen vaikutus: kesällä suomalaisista kuoriutuu aivan erilainen kanssa. Aurinko tekee meistä puheliaampia ja sosiaalisempia, ja sen ansiosta jopa hymy irtoaa herkemmin

 

Kesä on suomalaiselle ensisijaisesti asennekysymys: kesä on kesä, vaikka sataisi räntää. Suomalainen pukee päälle juhannuksena kesämekon ja sortsit, vaikka säätila edellyttäisi pilkkihaalaria ja pitkiä kalsareita.

 

Mikään säätila ei kuitenkaan ole suomalaisen mielestä täydellinen. Kylmä ja sateinen sää masentaa ja pilaa lomafiiliksen, mutta jatkuva helleaaltokaan ei ole hyvä: silloin vanhukset kupsahtavat kuumuuden vuoksi, järvet täyttyvät sinilevästä ja tuulettimet loppuvat kaupoista. Suomalaista ei ole luotu hellekelejä varten. -30 astetta pakkasta on meille ominaisempi olotila, joka sopii paremmin jäyhään luonteeseemme.

 

Valmistautuminen lyhyeen kesäkauteen aloitetaan hyvissä ajoin. Ennen kesää pidetään armotonta dieettiä, että päästäisiin rantakuntoon, vaikka säätilat eivät sallikaan spiidoissa ja bikineissä keikistelyä. Ja heti syksyn tultua alkaa jäätelön ja grillimakkaroiden aikaansaamien lisäkilojen karistus. Ne, jotka eivät jostain syystä saavuttaneet täydellistä rantakuntoa tähän(kään) kesään mennessä, noutavat sixpackinsa kaupasta.

 

Heti kun elohopea näyttää kaksinumeroista lukua ja aurinko pilkistää pilviharson takaa, puistot ja rannat täyttyvät puolialastomista ihmisistä. Tasaisen kullanruskea päivetys jää kuitenkin kalpealle suomalaiselle haaveeksi. Tästä tosiasiasta huolimatta punaiseksi kärvähtänyt otsanahka ja t-paitarajat antavat syyn toiveikkuudelle: kyllä se punoitus siitä vielä rusketukseksi muuttuu.

 

Mökkeily on olennainen osa suomalaisten kesänviettoaktiviteetteja. Kesämökki on pyhä paikka, minne mennään tarkoituksena rentoutua ja päästää irti arkisesta suorittamisesta. Todellisuudessa mökkiloma tarkoittaa useiden viikkojen työleiriä, jonka ohjelmistoon kuuluu muun muassa jatkuvaa nurmikon leikkaamista, piharakennusten kunnostamista, kukkapenkin kuopsuttamista ja halkojen hakkuutta. Työleirin lopputuloksena syntyvät perheriidat, hermoromahdukset sekä lausunto siitä, että ensi kesänä lähdetään rantalomalle etelään.

 

Jos suomalainen kesämaisema pitäisi ikuistaa postikorttiin, kuvassa olisi peilityyni järvenselkä auringonlaskun aikaan. Jos kuvasta tehtäisiin äänimaisema, hyttysen ininä peittäisi alleen kuikan huudon ja pilaisi täydellisen kesäillan. Hyttyset ovat Suomen kesän suurin vitsaus. Mikä onkaan kamalampaa, kuin korvan juuressa inisevä verenhimoinen pikku paholainen? Ne kutiavat paukamat tietysti.

 

Kesällä on sään ja hyttysten lisäksi monta muutakin valittamisen aihetta: kotimaisten mansikoiden ja huvipuistorannekkeiden riistohinnat, torilla kirkuvat lokkiparvet, kesäfestareiden aiheuttama meteli ja saasteet. Suomen kesä on siis pelkkää kärsimystä täynnä. Onneksi se on kohta ohi.

Vahvuutta itsevarmuudesta

Itsevarmuus ei tarkoita samaa kuin itserakkaus. Itsevarman ja itserakkaan ihmisen välinen ero on mielestäni lyhyesti sanottuna se, että itserakas ihminen ajattelee olevansa muita parempi, kun taas itsevarma ihminen ajattelee olevansa…