Vaihdossa Skotlannissa

Se on aina ollut mun unelma. Niin sanoin kaikille, jotka kysyivät miksi lähdin vaihtoon. Myös niille, jotka ihmettelivät että lähdin 4H-vaihtoon vaikka en ole maalta kotoisin.

Olin kesällä 2018 IFYE-vaihdossa Skotlannissa kuusi viikkoa. Halusin vaihtoon englanninkieliseen maahan, jotta kielitaitoni paranisi. Paikan päällä kaikki kuitenkin kehuivat, kuinka hyvin puhuin englantia! Osa jopa sanoi että kielitaitoni ylitti heidän odotuksensa, se tuntui mahtavalta!

Kuusi viikkoa on yllättävän lyhyt aika. Kun murehdin koti-ikävää, mietin aina, kuinka lyhyt aika kuusi viikkoa minun elämässä on.

Kuusi viikkoa Skotlannissa oli mahtava kokemus. Näin kuinka erilaisia perheitä on olemassa, ja kuinka lämmöllä he kaikki ottivat minut vastaan. Parasta olikin viettää aikaa perheiden kanssa.

Perheiden kanssa ei koskaan ollut kahta samanlaista päivää. Skotlannissa yksi isäntäperhe voi olla hostina viikon tai vain muutaman yön. Minulla oli vaihtoni aikana yhteensä 10 hostperhettä.

Minua ei haitannut vaihtaa usein perhettä. Monet perheet halusivat näyttää minulle nähtävyyksiä, luontoa, lähellä olevia kaupunkeja tai vaikka naapurin hevoset. Niinpä en ollut paljon mukana maatilalla töissä, mutta pääsin näkemään vaikka mitä!

Suosittelen vaihtoa ihan jokaiselle, joka edes vähän miettii pitäisikö lähteä. Vaihto antoi rohkeutta puhua englantia. Sain reissusta uusia ystäviä ja paljon mahtavia kokemuksia.  Opin myös paljon skotlantilaista maatiloista ja maanviljelystä. Oli hienoa myös päästä mukaan perheen arkeen ja maatilan töihin. Kävin myös tervehtimässä Loch Nessin monsteria, vaikka se pysyttelikin piilossa.

Emma Maaranen, Pieksämäenseudun 4H-yhdistys

Wales – lampaita ja laventelia

Mistä kaikki lähti liikkeelle? Lyhykäisyydessään tarina menee kutakuinkin näin: viime vuonna kansainvälisyysviikonlopussa sain kuulla muiden vaihtokokemuksia ja innostuin hetki hetkeltä lisää koko ideasta. Lue lisää...

4H-kerhoille uusi suunnittelutyökalu!

TOP-sivuston uusi kerhotoiminnan suunnittelutyökalu on helpottanut tekemistä Salon 4H-yhdistyksessä. Lisäksi kerhoperheet voivat nyt löytää sivustolta oman kerhonsa toimintasuunnitelman. Kerhon toimintasuunnitelmatyökalu onkin toiminnanohjaaja Anna Laakkosen mielestä uudistetun sivuston kätevin keksintö. Olen…