Vaihtariperheen arkea

Se kuukausi jätti ikuisen jäljen minuun, meihin, sydämeen. Monesti näin jälkeenpäin ajattelen, millaista elämä olisi, jos ei tätä olisi kokenut. Opin asioita suvaitsevaisuudesta, mutta ennen kaikkea itsestäni. Sain viettää omaa elämääni, mutta myös viettää elämää yhdessä. Nauroimme, itkimme, seikkailimme, pelkäsimme, pelasimme, unohdimme ja muistimme yhdessä. Sitä ei voi kirjasta lukea, mitä se teki minulle.

Huhtikuinen koulupäivä oli aivan tavallinen, tulin kotiin ja siskoni huutaa tien varressa: ”Minttu meille tulee vaihtari Kanadasta!” Jäi muutama sydämenlyönti välistä. ”16-vuotias tyttö, Kanadasta, maaseudulta, tykkää juosta.”

#tenpoints

”Kymmenen pistettä!” ”No ei tuo saa kuin kolme, liian helppo tapaus.” Joskus mietin, että mistä meidän jutut oikein tuli. Huumorintajumme kohtasivat, ja keksimme omia tyhmiä juttujamme, hekottelimmekin erittäin oudoille jutuille. Kukaan muu ei niitä tajua, vannon. Jätimme elämään monia kuuluisia lauseita, joita jaamme edelleen. Ja ei, en tarvitse lääkitystä.

Myöhemmin saimme tietää enemmän tästä mystisestä tytöstä, joka tulisi ja asuisi luonamme kuukauden. Juttelimme somessa ja tutustuimme, April tuntui heti alusta älyttömän mukavalta.
Vihdoin, pitkän odottamisen jälkeen, koitti se maanantai, jolloin April tuli. Ujon näköisenä ja todella väsyneenä hän koki ensimmäisen kierroksen Pihtiputaan suurempaakin suuremmassa keskustassa ja taajamassa. (korjaan: täällä asuu noin 4200 asukasta.) Kielen vaihtaminen englantiin tuntui aluksi hankalalta, mutta päivä päivältä se helpottui ja helpottui.

#makeagoodlifechoices

Lupaan, teen sen. En tuhlaa aikaani turhanpäiväisyyksiin tai tyhmyyksiin. Opin, että englannin kieltä tarvitsee jatkuvasti. Ja vaikkei se niin lempiaine koulussa olisikaan, se kannattaa opiskella kunnolla. Huomasin, että oi kyllä, minunkin kielitaidollani selviää, vaikkakin välillä käytettiin viittomakieltä ja Google-kääntäjää ahkerammin… Eikä ilman outoja väärinkäsityksiäkään selvitty, niille naurettiin yhdessä pitkään.

Kuukausi meni nopeasti, viikot valuivat karkuun sormien välistä. Koimme paljon uutta, teimme päivämatkoja pitkin Suomea ja hurjastelimmepa päivän Power Parkissakin! Iltaisin väsytti, ja kaikki olivat puoliunessa kymmenen aikaan. Aamuisin tykättiin nukkua pitkään, varsinkin jos äiti lähti töihin, eikä kukaan ollut potkimassa meitä ylös. 😉

Mutta kaikki kiva päättyy aikanaan. Viimeisenä iltana mökkeilimme ystäviemme kanssa ja uimme. April uskaltautui vihdoin  järveen asti! Takkatulen loimussa mietimme ja melkein itkimme kulunutta kuukautta.

Viimeinen aamu oli vaisu, ja tehokas. April pakkaili viimeisiä tavaroitaan ja mietti, mitä kaikkea unohtaisi. Ennen puolta päivää lähdimme linja-autolle ja söimme viimeiset jäätelöt ennen matkan alkua. Halasimme, itkimme, lupasimme pitää yhteyttä. Kun lähdimme kotiin, tuntui oudolta, kun meitä olikin enää neljä tyttöä. Kotona oli hiljaista.

#neverforget

Jätän tämän tarinan ikuisesti sydämeeni, nämä tapahtumat, muistot ja hetket. Ammennan niistä voimaa silloin, kun on vaikeaa ja silloin, kun haluan nauraa. Uskallan puhua, uskallan kertoa enemmän, uskallan käyttää englantia enemmän. Voin vain sanoa yhden sanan:
Kiitos.

Mikä vaihtari?

4H tarjoaa vaihto-ohjelmilla nuorille mahdollisuuden tutustua erilaisiin kulttuureihin. Ulkomailta tulee vuosittain Suomeen nuoria vaihtoon eli vaihtareiksi, ja Suomesta lähtee joka vuosi muutamia kymmeniä 4H:laisia vaihtareiksi eri puolille maailmaa. Ulkomailta Suomeen tulevat nuoret asuvat oleskelunsa aikana yleensä muutamassa eri isäntäperheessä kesäkuukausina. Jaksojen pituudet vaihtelevat noin kahdesta viikosta useampaan viikkoon isäntäperheiden toivomuksien mukaan. Vaihtarit elävät mukana perheiden arjessa ja juhlassa.
4H:ssa voit siis lähteä itse vaihtoon, tai hakea vaihtari- eli isäntäperheeksi! Ja juuri nyt haut vaihtoihin ja isäntäperheiksi ovat käynnissä!

 

Mitä Hollywood unohti kertoa Draculasta?

Bram Stokerin Dracula on yksi kuuluisimmista goottilaisista romaaneista. Goottilainen romaani sai alkunsa 1700-luvun jälkipuolen Englannissa, ja sen kuvastoon kuuluvat linnanrauniot, outo eroottisuus, sumuiset hautausmaat, synkät metsät, yliluonnolliset olennot ja pulassa…

Tehtävänä itsenäistyminen

Muuttaessani reilut kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran omaan asuntooni päässäni pyöri kysymys: mitä minä oikein olen tekemässä? Omaan asuntoon muuttaminen oli toki ollut mielessäni jo yläasteelta asti, mutta sinä iltana,…