Vuosi 4H-helpparina

Uudistettu TOP-tehtäväsivusto on ollut avoinna vuoden päivät. Millainen vuosi on ollut 4H-helpparien silmin?

Vuorovaikutteisen TOP-tehtäväsivuston ensimmäiseen vuoteen on mahtunut paljon tekemistä: korjailua, kehittämistä, uusia teemoja ja tehtäviä, kuvitusta, ryhmien perustamista, palautteen antoa ja keskusteluja – ja jopa yksi käyttäjäkin on jouduttu poistamaan. Mukana näissä hommissa ovat olleet 4H-helpparit eli TOP-tehtäväsivuston omat verkkotukinuoret. Millainen kokemus on ollut kahden heistä, Inka Kervisen, 18, ja Minna Suomalaisen, 21, mielestä?

Joensuulainen Inka käy parhaillaan lukiota viimeistä vuotta. 4H:ta hänellä on takana jo kymmenen vuotta ja kerhonohjaajanakin hänellä on menossa jo viiden vuosi. Harrastus alkoi 4H-kerhosta, jonka ohjaajat näyttäytyivät pienen kerholaisen silmissä idoleina. Se motivoi Inkaa ryhtymään myös itse kerhonohjaajaksi, kun se tuli mahdolliseksi yläkouluikäisenä. – Vuosi vuodelta ohjaamisesta saa itsekin enemmän irti, aina voi oppia kerholaisilta uusia asioita, Inka kuvailee kerhonohjaajana toimimisen parhaita puolia. Viime vuonna Inka innostui myös lähtemään 4H-helppariksi. – Oli päästävä näkemään, millaista 4H-toiminta on oman 4H-yhdistyksen ulkopuolella, hän kertoo. TOP-tehtäväpankissa Inka ja muut helpparit tavoittavatkin 4H-kerholaisia eri puolilta Suomea.

Inka ja Minna osallistuivat lokakuussa 4H-liiton Yhdessä verkkoon! -koulutukseen, jossa 4H-yhdistysten toimihenkilöt ja vapaaehtoiset tutustuivat lasten media-arkeen ja harjoittelivat TOP-tehtäväsivuston käyttöä.
Inka (kuvassa) ja Minna osallistuivat lokakuussa 4H-liiton Yhdessä verkkoon! -koulutukseen, jossa 4H-yhdistysten toimihenkilöt ja vapaaehtoiset tutustuivat lasten media-arkeen ja harjoittelivat TOP-tehtäväsivuston käyttöä.

Myös Minna asuu Joensuussa ja opiskelee parhaillaan luokanopettajaksi. Helpparina toimiminen tukee myös hänen opintojaan: – Minua kiinnostaa lasten toimiminen mediamaailmassa, sillä se on hyvin ajankohtainen ilmiö, hän kertoo. Myös Minnalla on jo pitkä ja monipuolinen ura 4H-toiminnassa. Hän on tehnyt töitä Pyhäselän 4H-yhdistyksen arkiapupalvelussa, osallistunut erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin, käynyt 4H-vaihdossa ulkomailla, toiminut 4H-yrittäjänä ja hänen perheensä on ollut isäntäperheenä ulkomaiselle 4H-vaihtarille. Kerhonohjaajana Minna on toiminut vuodesta 2009. Helpparina toimiminen on Minnan uusin aluevaltaus. – Oli hieno tilaisuus lähteä mukaan kehittämään lapsille suunnattua uutta sivustoa ja se onkin osoittautunut erittäin mukavaksi ja mielenkiintoiseksi tehtäväksi, hän kertoo. – Sivusto on innostava ympäristö tekemällä oppimiseen, hän jatkaa.

TOP-tehtäväsivuston isäntäväkenä

4H-helpparit ovat tärkeässä roolissa TOP-tehtäväsivustolla: he ovat TOP-tehtäväpankin isäntäväkeä, jotka esimerkiksi tarkkailevat sivuston toimintaa, antavat lapsille palautetta heidän tekemistään tehtävistä ja osallistuvat sivuston kehittämiseen yhdessä ylläpidon kanssa. – Helpparit ovat mukana kantamassa vastuuta esimerkiksi kiusaamisen ehkäisystä, Inka kertoo. Sivustolla kaikkea toimintaa valvovat sekä helpparit että ylläpito. Haluamme tarjota lapsille turvallisen kosketuksen sosiaaliseen mediaan, hän lisää. – Mielestäni sivusto on turvallinen paikka lapsille harjoitella mediataitoja, sillä pankissa toimivat lapset ja aikuiset yhdessä. Kaikki keskustelut ovat avoimia ja valvottuja, Minna jatkaa.

Työ tehtäväsivustolla jatkuu edelleen. Tavoitteena on saada lisää kerhoja, kerhonohjaajia ja kerholaisia mukaan ja innostumaan. – Suosittelen kaikille 4H-kerhonohjaajille sivuston hyödyntämistä, Minna kertoo. Kerhonohjaajille sivusto tarjoaa lähes loputtomasti valmiita ideoita ja apua kerhokertojen suunnitteluun. TOP-tehtävien lukeminen ja tulostaminen onnistuvat ilman rekisteröitymistäkin. – Tehtäväpankki on kuitenkin paljon muutakin kuin niitä TOP-tehtäviä. Se on myös vuorovaikutusta omien kerholaisten ja vaikka muiden ohjaajien kanssa, Inka lisää.

Ota rohkeasti yhteyttä

– Kehitettävääkin sivustolla tietysti löytyy, ja me helpparit haluammekin, että meitä on helppo lähestyä jokaisen mieleen juolahtavan ajatuksen vuoksi. Olemme kuitenkin ihan oikeita ihmisiä, ja pyrimme auttamaan aina, kun se vain on mahdollista, Inka kertoo. – Ja meihin voi ottaa yhteyttä vaikka sähköpostilla (helppari(a)4h.fi), jos mikä tahansa asia sivuilla askarruttaa mieltä, Minna muistuttaa.

Helppareina toimivat Minnan ja Inkan lisäksi myös Minttu Varis ja Susanna Leppähaara. Joukkoon mahtuu mukaan myös uusia tyyppejä! Jos olet kiinnostunut helpparitoiminnasta, voit otta yhteyttä 4H-liiton ryhmätoiminnan kehityspäällikkö Virpi Skipparii, virpi.skippari(a)4h.fi. Helpparit saavat ainutlaatuista kokemusta 4H-toiminnasta ja verkkopedagogiikasta ja bonuksena heille avautuu tilaisuuksia osallistua aiheeseen liittyviin koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin.

Siirry TOP-tehtäväsivustolle: www.toptehtavat.fi

Sinisissä valoissa

Valo. Valo kutsuu minua, se tuudittaa minua, se tahtoo minut pauloihinsa. Hatara mieleni taistelee, yrittää pysyä loitolla, paeta. Viidettä kertaa tällä viikolla juoksen pois; juoksen kaiken pahan ja vanhan keskeltä…

Nettihuijarin kynsissä

Vaikka netin osto- ja myyntipalstat ovat tarkasti valvottuja ja huijareista kitkettyjä palveluita, aina sinne pääsee livahtamaan jokin epämääräinen kauppaaja. Itse törmäsin sellaiseen ollessani ostamassa puhelinta. Koskaan ei voi olla täysin…