Wales – lampaita ja laventelia

Mistä kaikki lähti liikkeelle? Lyhykäisyydessään tarina menee kutakuinkin näin: viime vuonna kansainvälisyysviikonlopussa sain kuulla muiden vaihtokokemuksia ja innostuin hetki hetkeltä lisää koko ideasta.

Kansainvälisyysviikonlopun aikana minua rohkaistiin hakemaan mukaan vaihtoon ja noh, jo kotimatkalla junassa aloin kirjoittamaan hakemusta. Brittein saaret ovat kiehtoneet minua jo kauan ja halusin parantaa omaa englanninkieltäni, joten vaihtokohteeksi tuli Wales.

 

Vaihdon aikana pääsin tutustumaan Walesin kulttuuriin, Young Farmers Clubin toimintaan, luontoon ja mikä parasta, uusiin ihmisiin. Minulla oli kolme eri isäntäperhettä ja pääsin näkemään Euroopan suurimpaan maatalousnäyttelyyn: Royal Welsh Showhun! Nämä kaksi viikkoa olivat unohtumattomat ja pääsin kokemaan niin paljon uusia asioita, joita en Suomessa olisi uskonut kokevani: pääsin laskeutumaan maan alle 90 metriin hiilikaivokseen, kiipeämään melkein 900 metriin Etelä – Walesin korkeimmalle vuorelle, kulkemaan vesiputouksen takana ja jopa lenkittämään sonnia. Mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen kasvattaa, kehittää ja voi olla jopa mukavaa; vaikka tonnin painava sonni, jota lenkität, talloo sun jalalle (tästä onneksi selvisin vain kylmäpussilla!).

Ja olihan se kokemus, kun minut laitettiin nukkumaan Royal Welsh Shown ajaksi ison teltan viereen, missä iltaisin oli live – esityksiä. Ihmiset kuitenkin ovat mukavia ja ymmärtävät, joten pääsin loppu shown ajaksi nukkumaan vähän rauhallisempaan paikkaan. Kysymällä asiat selviävät!

 

Matkojen kohokohtien ei tarvitse olla suurta:

 

Vaikka lehmä -, lammas -ja possunäyttelyt olivat hulvattomia katsoa (varsinkin sellaiselle, joka ei tiennyt, että on olemassa muitakin kuin koiranäyttelyitä), vesiputouksen takana oli satumaista kulkea ja miten mieleenpainuvaa oli nähdä, kuinka nopeasti lampaan voi keritä (alle 17 sekuntia), kohokohdaksi osoittautui ihan pieni arjen hetki.

Yhtenä iltana host – isäni vei minut laventelifarmille. Kun istahdimme nurmikolle, mahtava maisema avautui edessä ja host-isäni kertoi tarinoita, laventelin tuoksu leijaili nenään ja kuulimme vain ampiaisten pörinää (ja tietenkin lampaiden määkimistä, Walesissa et pääse minnekään ilman lampaita). Tämä hetki oli ehdottomasti parasta koko vaihdon aikana.

Suosittelen lämmöllä vaihtoon lähtemistä, siellä oppii uutta niin kulttuurista ja tavoista, mutta myös todella paljon itsestä. Ihmisiä me kaikki ollaan, ei niitä tartte pelätä!

 

Emma Ilmonen, Toivakan – Joutsan 4H-yhdistys

 

PS. Haku kesän 2019 vaihtoihin jatkuu marraskuun loppuun, lue lisää: https://4h.fi/tekemista/maailmalle/lahde-vaihtoon/

Mintun hulluuden highway Jenkeissä kesällä 2018

Siellä missä maissi kasvaa ja kantri soi, on minun hyvä olla. Tämän huomasin menneenä kesänä, kun olin 4H:n SIRYE-vaihdossa Yhdysvalloissa kuukauden ajan. Lue lisää...

Vaihdossa Skotlannissa

Se on aina ollut mun unelma. Niin sanoin kaikille, jotka kysyivät miksi lähdin vaihtoon. Myös niille, jotka ihmettelivät että lähdin 4H-vaihtoon vaikka en ole maalta kotoisin. Olin kesällä 2018 IFYE-vaihdossa…