Jouluksi: Yksi teko – enemmän kuin tuhat ajatusta

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen Työpaja Tikki haastaa muun 4H-väen mukaan tuomaan joulun joka kotiin, myös vähävaraiseen.

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen työpajatoiminnan mediaryhmä ohjaajineen mietti joulunviettoa: joulu ei ole kaikille iloista antamisen ja kuluttamisen aikaa. Joulu ja joulunvieton kulutuskeskeisyys aiheuttavat eriarvoisuutta, jopa häpeää ja ahdistusta. Monelle yksinäiselle joulu, kuten muutkin juhlapyhät, on kenties entisestään yksinäisyyttä korostavaa aikaa.

Nuorten mediaryhmä vieraili nuorten toimittajapäivillä 26.11. ja ideoi tempauksen 100 joululahjaa, yksi teko, enemmän kuin tuhat ajatusta. Tempaukseen haastettiin mukaan hämeenlinnalaisia yrityksiä ja yksityisiäkin henkilöitä, ja yhteistyötahot ovat suhtautuneet toimintaan todella suopeasti, vaikka kokonaisuus hahmoteltiin nopeasti, toiminta edellä. Lahjat ovat vaatteita, kodintarvikkeita, leluja, kirjoja, pelejä ja jouluherkkuja. Kaikki uusia ja käyttämättömiä.

Sata ja enemmänkin lahjoja saatiin kokoon, ja ne jaettiin työpajanuorten toimesta 14.12. niitä tarvitseville Hyvän tahdon ruokailu -tilaisuudessa. Kävijät olivat erilaisia ihmisiä, joilla on erilaiset taustatilanteet. Yhteistä heille on rohkeus vastaanottaa apua. Mediaryhmä raportoi tempauksestaan Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa julkaistavalla jutulla. Lisäksi paikalle oli kutsuttu muita median edustajia.

Joulumielihaaste

Nuorten työpajan mediaryhmä, Heijastuspiste, haluaa vielä herätellä joulumieltä kaikissa 4H-toimijoissa – saisiko teidän yhdistyksenne jaettua joulumieltä teon tai lahjan muodossa? Sataa lahjaa ei enää ehkä ehdi kerätä, mutta onnistuisiko teidän paikalliselta 4H:ltanne jokin tempaus aiheen tiimoilta vielä ennen joululomalle jääntiä? Tai sitten vuonna 2017? Somessa viestimme hyvistä teoista #yksiteko, joka on vapaasti myös muiden käytettävissä. Heijastuspisteen nuorten mielestä joulumieli on kaikille yhteinen, se on tasa-arvoa ja lähimmäisen rakkautta.

Kampanjan suunnittelu ja toteutus: Petra Laine, Sami Stranden, Satu Soininen, toiminnanohjaus – Taivi Toikka, lisäksi mukana Anne Mattila, Elli Junninen, Miro Nuorama, Olli Ali-Rekola, Rasmus Sopenperä, Työpaja Tikki.

Lisätietoja:

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys, työpaja Tikki
Työpajaohjaaja, mediatoiminnat
Taivi Toikka, taivi.toikka(a)4h.fi

H-hetki

H-hetki on Kontiolahden 4H-yhdistyksen Itse tehty -rahalla toteutettu plussahanke, jota toteutettiin keväästä 2015 kevään 2016 loppuun. H-hetki keskittyi hetkeen ennen kuvan ottamista, ja kamera toimi mukavana työvälineenä ryhmien toiminnan tukemisessa. H-hetki…

Näin teet itse itsellesi kesätyön

17-vuotias lukiolainen Juho Urhemaa kertoo, mitä hän teki, kun ahkerakaan kesätyön metsästys ei tuottanut tulosta. Juholla on oma 4H-yritys Piha-apuri. Lue lisää...