4H-kerhonohjaajaksi

4H-kerhon ohjaaminen on erinomainen tapa olla mukana 4H-yhdistyksen vapaaehtoistyössä ja päästä vaikuttamaan tuleviin sukupolviin. Tässä tehtävässä suunnittelet 4H-kerhon perustamista ja toimintaa.

Tehtävä

  1. Tutustu Osaava kerhoohjaaja -oppaaseen, jonka löydät www.4h.fi -sivuilta.

1. Pysähdy miettimään muutamia peruskysymyksiä:

  • Minkä ikäisille kerhosi on suunnattu?
  • Mitä asioita haluaisit kerholaistesi kanssa tehdä?
  • Mikä olisi kerhollesi sopiva tila?
  • Haluatko toimia kerhonohjaajana yksin, toisen ohjaajan tai apuohjaajan kanssa?
  • Kuinka usein ja mihin aikaan kerhosi kokoontuu?
  • Mitä materiaalia tarvitset kerhoon?

2. Kerhon kanssa voi tehdä paljon kivaa ja hyödyllistä. Retket, esiintymiset, vierailijat tai hyväntekeväisyysprojektit tuovat kivaa lisäpuuhaa kerholle. Kerholehti tai blogi ovat myöskin hauskoja ideoita. Tärkeää on että kerholaiset saavat itse vaikuttaa kerhon toimintaan, mutta sinun kannattaa miettiä etukäteen heille ehdotuksia ja yllätyksiä.

3. Tee alustava kerhon vuosisuunnitelma. Suunnittele jokaista kuukautta varten muutamia aktiviteetteja tai keksi joka kuulle oma teema. Suunnitelmaa laatiessasi käytä hyväksesi eri vuodenaikojen tarjoamia mahdollisuuksia, lähiympäristöäsi ja sen palveluita sekä tuttavapiiriäsi. Muista ottaa kerholaiset mukaan suunnitteluun!

4. Suunnittele yksi teemakerta kerhollesi. Teemakerralla tarkoitetaan, että keskitytte yhteen aiheeseen koko kerhokerran, ja kaikki aktiviteetit liittyvät aiheeseen. Jos esimerkiksi teemananne on sademetsät, voit suunnitella kaikki askartelusta leikkeihin sademetsäaiheisiksi. Muista että vanhoja leikkejä ja ideoita voi muokata uudenlaisiksi!

5. Esittele suunnitelmasi 4H-yhdistyksessä ja kysy saatko aloittaa oman kerhon.