Apua, liikaa satoa!

Joskus kaupunkiviljelijä kohtaa positiivisen ongelman: satoa on liikaa! Voi olla että kesäkurpitsa ei lakkaa tekemästä hedelmää, tai omenoita on puussa ja maassa tungokseksi asti. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka ruokahävikkiä ei kuitenkaan tarvitse päästää syntymään.

Tehtävä

  • Säilö ja hilloa. Erilaisten kasvisten, marjojen, hedelmien ja yrttien säilömiselle on monia tapoja, joista pakastaminen, kuivattaminen, hilloaminen, mehustaminen ja säilykkeiden teko ovat varmasti tutuimpia. Kokeile uudenlaisia chilihilloreseptejä ja anna purkkeja joululahjoiksi, tai upota raasteet leipätaikinaan ja kastikkeisiin.
  • Lahjoita. Helpoin tapa lahjoittaa ylijäämäsatoa on kerätä se laatikkoon tien viereen ja laittaa kyltti: saa ottaa. Myös netissä toimii useita ryhmiä ja palstoja, joilla voi ilmoittaa että satoa saa tulla noutamaan.
  • Myy tuotteesi torilla. Voit miettiä kannattaako kasvimaan tuotteet myydä sellaisinaan vai jatkojalostettuina esimerkiksi mehuksi tai hilloksi. Selvitä ovatko toripaikat ilmaisia, vai tuleeko niistä maksaa torivalvojalle maksu.
  • Pidä sadonkorjuujuhlat, kansankeittiö tai vaikka pop up -ravintolapäivä. Kutsu ystävät mukaan laittamaan ruokaa ja pitämään hauskaa. Tarjoa ruokaa kaikille halukkaille tai myy annoksia ravintolasi asiakkaille. Anna vielä kasviksia kotiin viemisiksi.