DIY-arkkitehtuuria: Yrttiseinä ja kasvien kiipeilyteline

Kaupunkiviljelyssä voi hyödyntää myös seiniä. Seinää pitkin kiipeävät ja seinällä roikkuvat kasvit tuovat samalla myös vihreyttä harmaalle pihalle tai parvekkeelle ja ovat hauskan näköisiä. Seinäkkeen rakentaa helpoiten kuormalavasta, ja valmiina sen voi täyttää vaikkapa syötävillä yrteillä, krassilla ja tuoksuherneellä. Toinen vaihtoehto on rakentaa ”kiipeilyteline”, jota pitkin köynnöstävät kasvit, kuten ruusupavun, herneen ja vaikka erilaiset kukkaköynnökset tai tomaatinkin voi laittaa kiipeämään.

Tehtävä

  • Yrttiseinä rakennetaan kuormalavasta lisäämällä lavan ”jalkojen” toiselle sivulle laudat kukkapurkkien pohjaksi. Itse lavan päälle voi ”takaseinäksi” lisätä myös vanerin. Lavan voi maalata haluamansa väriseksi ja osan vaikka liitutaulumaalilla. Näin yrttien nimet saa kirjoitettua ylös helposti. Liitutaulusovellus sopii tosin vain sateensuojaiseen paikkaan, esim. parvekkeelle. ”Jalkojen” kuppeihin voi istuttaa vaikka mitä ja koko lavan laittaa nojaamaan seinään sopivan aurinkoiseen paikkaan.
  • Kiipeilytelineen ruukuissa tai missä vain laatikoissa kasvaville kiipeileville kasveille voi tehdä monenlaisesta materiaalista. Voit kokeilla vaikka keväällä kerättyä pajunoksaa, keppejä, narua, rautaverkkoa tai vaikka kokonaista valmista sermiä. Jos haluat kiinnittää telineen seinään, muista kysyä lupaa ja ohjeita asunnon omistajalta tai taloyhtiöltä. Helpointa on, jos teline vain nojaa seinään. Lisäksi sen voi kiinnittää vaikka sitomalla johonkin valmiiseen kiinnikkeeseen.