Elintarvikkeiden käsittely ja henkilökohtainen hygienia

Elintarvikkeiden oikea käsittely ja käsittelijän henkilökohtainen hygienia ovat tärkeä osa hygieniaosaamista. Tässä tehtävässä perehdyt näihin aiheisiin.

Materiaalin löydät osoitteesta www.ruokatieto.fi/lupakokata. Lupa kokata on Ruokatiedon oppimateriaali elintarvikehygienian opiskeluun.

Tehtävä

Tehtävä 1

Lue Lupa kokata -materiaalin sivut elintarvikkeiden hygienisestä käsittelystä.

Ostat kaupasta jauhelihaa, kanamunia, maitoa, sipulia ja makaronia.

  • Mitä kaikkea on otettava huomioon ennen kuin voit nauttia herkullista makaronilaatikkoa?

Tehtävä 2

Lue Lupa kokata -materiaalin sivut henkilökohtaisesta hygieniasta ja tutustu Eviran käsienpesu-sivuun. Pohdi sen jälkeen vastauksia kysymyksiin.

  • Pesen kädet aina huolellisesti saippualla ja kuivaan ne
  • Pesen kädet saippualla
  • Pesen kädet joskus saippualla
  • Usein miten huuhtelen kädet pikaisesti
  • Pesen kädet jos muistan

  • Nenän kaivaminen
  • Ruoan maisteleminen sormin
  • Ruoanvalmistuksen jatkaminen saadusta haavasta huolimatta