Erityisliikuntaa

Kekseliäs liikunnan harrastaja liikkuu vaikka pehva penkissä - ja nyt ei puhuta penkkiurheilusta televisiota katsellen. Tänään tutustutte suomalaisittainkin menestyksekkääseen paralympia-lajiin: istumalentopalloon. Pienemmille kerholaisille on vaihtoehtona kokeilla erilaisia penkki- ja lattialeikkejä.

Tehtävä

Istumalentopallo isommille:

 1. Tavalliseen lentopalloon verrattuna kenttä on pienempi (10 x 6 metriä). Merkitkää alue maalarinteipillä.
 2. Virittäkää verkko (tai sen puuttuessa naru riittää) noin metrin korkeuteen.
 3. Jakaantukaa joukkueisiin narun kahdelle puolelle.
 4. Pelin tarkoituksena on saada pallo vastapuolen kenttään tai pelata pallo ulos pelialueelta siten, että vastustaja koskee palloon viimeksi.
 5. Pisteet kertyvät yksi kerrallaan (maahan uponnut ja ulosmennyt).
 6. Palloa saa pelata kaikilla ruumiinosilla, myös jaloilla ja päällä. Aloitussyöttö tulee kuitenkin suorittaa kädellä tai käsivarrella.
 7. Lyönnin aikana pelaajan tulee koskettaa lattiaa jollain olkapäiden ja pakaroiden välisellä ruumiinosallaan. Seisomaan nouseminen, käveleminen ja muunkinlainen vartalon nostaminen on lajissa kielletty.
 8. Erä kestää 15 minuuttia, joka jälkeen on puolten vaihto.

Penkkiliikuntaa pienemmille:

 1.  Normihippaa pehva lattiassa.
 2.  Kissa ja hiiri. Istutaan piirissä lattialla. Lasten väleissä kurotuksen vaativat etäisyydet, eli reilu puoli metriä. Ohjaaja laittaa ensin hiiren, eli tennis- tai sählypallon, kiertämään käsistä käsiin, ei saa heittää. Vähän jälkeen lähtee kissa, isompi pehmeä pallo perään. Yritetään pitää pallot liikkeessä niin ettei kissa saa hiirtä kiinni.
 3.  Sylipalloviesti. Kuljetaan rapukävelyä palloa sylissä.
 4.  Jalkapalloa tai koripalloa tennispallolla (koreiksi kelpaa esim. ämpärit tai roskikset) pehva lattiassa.
 5.  Perinteinen tuolileikki. Tuolit piirissä. Kierretään musiikin tahtiin. Kun tulee tauko, pitää istua vapaalle penkille. Tuoleja on yksi vähemmän kuin leikkijöitä.
 6.  Lapset itse kehittävät oman Pehva maassa pelin tai leikin.