Lisää elämää lähiympäristöön

Yksi hyvä teko kaikilta saa aikaan hyvien tekojen tulvan. Tässä tehtävässä voit kokeilla miten piha muuttuu, kun otetaan kaikki mahdolliset pihankäyttäjät huomioon. Valitse haluamasi auttamismuoto esimerkiksi alla olevista ideoista, ja tee siitä havaintoja. Muista hankkia lupa muutoksille jos asut kerros- tai rivitalossa.

Tehtävä

  1. Silmäile ensin pihapiirin kasveja. Linnut ja perhoset viihtyvät usein rikkaruohoiksi nimetyissä kasveissa, ja rikkakasvien siemenet ovat usein lintujen ruokaa. Ilman nokkosia ei saa neitoperhosia puutarhaan, sillä niiden toukat syövät vain nokkosta. Suunnittele paikka, jossa nokkonen ja rikkaruohot saavat kasvaa.
  2. Pesimispaikat ovat kaikille eläimille välttämättömiä. Rakenna joko laudoista, pelkästä verkosta tai pajun oksista punomalla linnuille pesäntekotarviketeline, johon laitat esimerkiksi villanhahtuvia, höyheniä, kuivaa ruohoa ja pieniä tikkuja.
  3. Nikkaroi luonnonmateriaaleista ja (katiska)verkosta hyönteishotelli. Hyönteiset pölyttävät kasveja ja pitävät tuholaiset kurissa.
  4. Sisiliskoille voit tehdä aurinkoiseen paikkaan oman lämpöisen kivikon. Laita ensin maahan muutama putkenpätkä ja kasaa sitten kiviä, soraa, multaa ja muuta ainesta kasaksi. Voit tehdä kivikosta yrttitarhan, jossa myös perhoset viihtyvät, tai istuttaa luonnonkasveja hyönteisten iloksi. Vedä putket pois ja seuraa, miten eläimet viihtyvät pihallasi!
  5. Perhosille voit valmistaa makeaa juotavaa keväällä, kun ne heräilevät talvihorroksesta. Sekoita 1/2 litraan kotikaljaa, siirappia tai fariinisokeria (niin paljon kuin liukenee), omenahilloa, hunajaa ja pieni pala hiivaa. Anna sekoituksen käydä pari päivää ja kastele siihen vaahtomuovin pala tai paperinen lautasliina. Leikkaa jogurttipurkki ”kukaksi” ja kiinnitä se tikun nokkaan. Laita vaahtomuovinpala tai lautasliina kukan pohjalle ja laita kukka ulos sopivaan paikkaan.