Mikrobiologia ja ruokamyrkytykset

Tässä tehtävässä tutustutut mikrobeihin sekä ruokamyrkytysten aiheuttajiin ja niiden ehkäisyyn. Materiaalin löydät osoitteesta www.ruokatieto.fi/lupakokata. Lupa kokata on Ruokatiedon oppimateriaali elintarvikehygienian opiskeluun.

 

Tehtävä

Tehtävä 1.

Lue Lupa kokata -materiaalin sivut mikrobeista Vastaa sen jälkeen kysymyksiin

  • Mitä mikrobit ovat?
  • Mitä merkitystä vedellä on mikrobien lisääntymiselle?
  • Mikä lämpötila on suotuisin mikrobien lisääntymiselle?
  • Mitkä muut (kuin edellä mainitut) vaikuttavat mikrobien lisääntymiseen?

Tehtävä 2.

Lue Lupa kokata -materiaalin sivut ruokamyrkytyksistä.

Mitkä seuraavista lisäävät ruokamyrkytyksen riskiä?

  • multaiset juurekset
  • hidas jäähdytys
  • nopea jäähdytys
  • ristikontaminaatio
  • pitkä tarjoiluaika
  • pastörointi
  • mädin pakastaminen