Miten otan yhteyden paikallismediaan?

4H-yritystä ei voi olla ilman asiakkaita – ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan yrityksen palveluja tai tuotteita. Sen vuoksi ihmisten pitää tietää, mitä yrityksesi tarjoaa. Yksi tapa on ottaa yhteyttä paikallismediaan, esimerkiksi kotikuntasi sanomalehteen tai radiokanavaan.

Mutta ennen kuin voit ottaa yhteyttä paikallismediaan sinun täytyy ideoida aihe, joka saattaisi kiinnostaa toimittajaa sekä lukija- tai kuulijakuntaa.

Tehtävä

Yhteydenotto paikallismedian toimittajalle

1. Päätä, mihin mediaan haluat olla yhteydessä. Jos kyseessä on sanomalehti, selaa lehden juttuja, jos radio, kuuntele radion ohjelmia.

2. Kun olet saanut käsityksen, millaisia juttuja lehti kirjoittaa, pohdi, mitä ajankohtaista 4H-yrityksesi tiimoilla tapahtuu tulevina viikkoina tai kuukausina (voit käyttää brändikarttaa apuna):

  • Osallistutko tapahtumaan, oletko kokeilemassa uutta palvelua tai tuotetta, juhliiko yrityksesi vuosipäivää vai oletko aloittanut yhteistyön paikallisen toimijan kanssa?
  • Tai onko lähiaikoina tapahtunut jotain yllättävää tai poikkeavaa?
  • Oletko kohdannut vastoinkäymisiä? Oletko onnistunut? Oletko keksinyt ratkaisun pitkään vaivanneeseen ongelmaan? Onko jokin asiakkaasi ollut erityisen tyytyväinen ja haluaisi kertoa kokemuksesta?

3. Kun olet päättänyt mikä on uutisesi eli näkökulma, jolla tarjoat aihetta toimittajalle ja tarkistanut, että se on linjassa brändikarttasi kanssa, kirjoita seuraavat asiat ylös:

  • Mitä on tapahtunut
  • Ketä se saattaisi kiinnostaa ja miksi?
  • Kuka sinä olet, mitä teet ja miksi se mitä teet on tärkeää.
  • Lyhyt esittely 4H:sta ja 4H-yrittäjyydestä

4. Googlaa valitsemasi median toimituksen yhteystiedot: puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

  • Useimmilla lehdillä on yleinen toimituksen sähköposti sekä numero, johon voi soittaa juttuvinkkejä. Voit myös valita toimituksesta esimerkiksi toimitussihteerin tai uutispäällikön jos sellainen löytyy.

5. Soita valitsemallesi toimittajalle ja esitä asiasi lyhyesti: kuka olet ja miksi soitat. Käytä apuna kohdan 3. muistilistaa, jonka olet kirjoittanut.

  • Kysy toimittajalta, kiinnostaisiko aihe lehden lukijoita / radion kuuntelijoita.

6. Jos toimittaja innostuu, mahtavaa!

7. Jos toimittaja sanoo miettivänsä asiaa tai palaavansa asiaan, kysy voitko lähettää hänelle sähköpostin asiasta. Jos kyllä, lähetä toimittajalle tiivis viesti asiasta (mitä, missä, milloin) ja sinun yhteystietosi.

8. Kokeile muutaman kuukauden päästä uudestaan uudella aiheella jos toimittaja ei napannut aihetta.