Pihaselvitys

Oman piha-alueen luontoon voit vaikuttaa itse, asuit sitten maalla tai kaupungissa. Miten pihallasi viihtyvät erilaiset kasvit ja eläimet ja tietenkin myös ihmiset? Miten niiden viihtyvyyttä voisi parantaa? Tässä tehtävässä selvität luonnon monimuotoisuuden lisäämisen vaihtoehdot pihapiirissäsi.

 

Tehtävä

  1. Tee piha-alueesta kartta eli pohjapiirustus, johon kirjaat havainnot kasveista ja eläimistä.
  2. Tee tutkimusretkiä sekä päivällä että yöllä. Yöllä liiku hiljaa pihallasi valaisten taskulampulla erilaisia paikkoja. Toisena yönä peitä lamppu punaisella sellofaanilla tai ruskealla paperilla ja asetu hiljaa paikallesi istumaan ja tarkkailemaan.
  3. Nimeä tai kuvaile eläimet ja kasvit. Piirrä luonnoksia vihkoon.
  4. Tarkastele pohjapiirrosta ja siihen merkittyjä havaintoja. Miten pihassasi viihtyvät erilaiset kasvit, linnut, matelijat, pieneläimet ja tietenkin myös ihmiset? Onko tunnelma sopiva työhön, oleskeluun ja lasten leikkiin? Millaisilla muutoksilla voisi tarjota elinympäristöjä eläimille ja kasveille tai lisätä ihmisten viihtyvyyttä? Kirjaa ylös kaikki ideasi ja pohdi niitä muiden pihankäyttäjien kanssa.
  5. Piirrä piha-alueesta toinen pohjapiirustus, johon merkitset parannus- ja muutosehdotuksesi.
  6. Esittele muille pihankäyttäjille erilaisia vaihtoehtoja vaalia monimuotoisuutta yhteisessä pihapiirissänne. Miten perustelet asian muille pihankäyttäjille?