AIV-liuosastioiden keräys uudistuu

4H-nuoret hoitavat eri puolilla Suomea keräyspisteitä, joihin vastaanotetaan käytettyjä muovisia AIV-liuosastioita14. – 15. lokakuuta. Koska astioita ei enää palauteta maatalouskauppoihin, uudenlaista keräystapaa tarvitaan. Kaikki kerätyt tynnyrit ja kanisterit kierrätetään Suomessa muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

Nuoria työllistävän ja viljelijöille maksuttoman valtakunnallisen keräyskampanjan järjestävät Suomen 4H-liitto ja Taminco Finland Oy. Kampanja kulkee nimellä Vastuullinen Virtanen.

Miten kierrätys hoidetaan

AIV-liuokset ovat Suomen suosituimpia rehunsäilöntäaineita. Liuosastioiden käyttöikä on viisi vuotta, minkä jälkeen astiat tulee turvallisuussyistä vaihtaa. 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea perustavat noin 70 keräyspistettä, joissa tehtävään koulutetut, 18 vuotta täyttäneet nuoret ottavat liuosastiat vastaan.

Maatilat voivat 14. – 15.10. ilman maksua toimittaa tyhjät 30 litran AIV-liuoskanisterit ja 200 litran AIV-liuostynnyrit viranomaisvaatimukset täyttävään kierrätykseen. 4H-nuori tarkastaa astiat ja pakkaa ne kuljetusta varten yhdessä viljelijän kanssa.

Taminco huolehtii keräyspisteiden tyhjennyksestä keräyksen päätyttyä. Tavoitteena on saada kierrätykseen kymmeniä tuhansia astioita, jotka kaikki jalostetaan Suomessa uusiomuovikäyttöön.

Vastuullinen Virtanen tekee ympäristöteon

AIV-palautusastioiden keräys järjestettiin aiemmin AIV-tuotteita myyvien maatalouskauppojen kautta. Astioista maksettiin palautuspantti, sillä ne otettiin uudelleen käyttöön Tamincon Oulun tehtaalla. Tuoteturvallisuussyistä AIV-liuosten pakkauksiin on kuitenkin jo muutaman vuoden ajan käytetty ainoastaan uusia astioita, ja panttijärjestelmä päättyi syksyllä 2015.

”Haimme uutta toimintatapaa keräyksen järjestämiseen, sillä haluamme edelleenkin kantaa vastuumme astioidemme päätymisestä hyötykäyttöön. Samalla haastamme jokaisen viljelijän palauttamaan tilalta löytyvät AIV-astiat keräyspisteeseen. Tästä kertoo myös kampanjan nimi, Vastuullinen Virtanen”, valottaa AIV-liiketoiminnan vetäjä Kirsi Kuparinen.

”4H on meille luonnollinen kumppanivalinta, sillä järjestön toiminta tukee jo nykyisellään nuorten työllistämistä sekä maaseudun elinvoimaisuutta”, Kuparinen jatkaa.

”4H on aina kantanut huolta maaseutuympäristöstä muun muassa järjestämällä lannoitesäkkikeräyksiä. Haluamme auttaa maatiloja kierrätyksessä ja samalla tarjota töitä maaseudun nuorille”, kertoo kehityspäällikkö Patrik Lindfors Suomen 4H-liitosta.

Miksi muovia kannattaa kierrättää

On arvioitu, että Suomen maataloudessa syntyy vuosittain noin 12 000 tonnia muovijätettä. Muovin kierrättäminen raaka-aineena on ekologisesti ja ekonomisesti järkevää. Uusiomuovin hinta ja hiilijalanjälki ovat neitseelliseen muoviraaka-aineeseen verrattuina huomattavasti pienempiä. Lisäksi uusiomuovin käyttö pienentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Tietoja palautuspaikkakunnista julkaistaan syyskuun alkupuolella Suomen 4H-liiton sivustolla: www.4h.fi/.

 

Lisätietoja:

Patrik Lindfors
yhteyspäällikkö
+358 40 569 1126
patrik.lindfors@4h.fi
Suomen 4H-liitto
www.4h.fi

 

Kirsi Kuparinen
AIV-liiketoiminnan vetäjä
+358 505555479
kirsikuparinen@eastman.com
Eastman Chemical Company
www.AIV.fi

Nuoret tekevät 4H-yrittäjinä kesätyön itselleen

13–28-vuotiaita 4H-yrittäjiä on jo yli 800. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, ja uusia 4H-yrityksiä syntyy kiihtyvällä tahdilla. Vaikka se perinteinen kesätyöpaikka olisikin jäänyt nuorelta saamatta, ei vielä ole myöhäistä työllistyä kesäksi. 4H-yritys on mahdollisuus työllistää itse itsensä, vaikkapa vain kesän ajaksi, ja kokeilla samalla yrittäjyyttä turvallisesti. Lue lisää...

Suomen 4H-liiton hallituksen puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Eero Suutari

Suomen 4H-liiton valtuuskunta valitsi vuosille 2016 - 2019 liiton puheenjohtajaksi kansanedustaja Eero Suutarin ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Ilmari Nurmisen. Lue lisää...