Lappiin syntyi 12 4H-yritystä Mobiilisti metsään -hankkeessa

Pohjoisessa nuorten on vaikeaa saada työtä kotipaikkakunnallaan edes kesäksi. Mobiilisti metsään -hankkeessa innostettiin lappilaisia nuoria työllistämään itse itsensä 4H-yrittäjinä.

Lapin 4H-yhdistykset pitivät metsäteemaisia 4H-yrityskursseja, joille osallistui 50 nuorta. 12 uutta nuorten yritystä sai kimmokkeen 4H-yrityskurssilta.

Lähipiirin yrittäjäkokemukset kannustivat 15-vuotiasta Viiviä yrittämään

4H-yritys Vivahde myy luonnontuotteita ja tekee pieniä metsätöitä. Viivi Niskan, 15, yritys teki kesällä myös marjasatohavainnointia Luonnonvarakeskukselle. 4H-yrityksen perustamiseen kannustivat suvussa oleva yrittäjyys sekä isosiskon kokemukset 4H-yrityksen pyörittämisestä. 4H-yrityskurssin käymisestäkin oli apua oman pienyrityksen perustamisessa.

”4H-yrityskurssilta sai paljon vinkkejä. Samoin isosiskolta ja vanhemmilta”, kertoo Viivi Niska.

Eelis 17 v aikoo jatkaa yrittäjänä

Rovaniemellä toimiva EK-palvelut tarjoaa nurmialueiden hoitoa, raivauksia, haravointia, lumitöitä sekä polttopuiden tekoa. EK-palveluita pyörittävät 17-vuotiaat kaverukset Eelis Kajula ja Santeri Saarela. EK-kiinteistöpalvelut on toiminut helmikuusta 2017 asti. Eeliksellä on selvät sävelet myös jatkosta, ja hän aikoo tulevaisuudessa jatkaa yrittäjänä.

”4H-yrittäjänä tienaan enemmän kuin aiemmin normaalissa palkkatyössä. Minua alkoivat kiinnostaa työt yksityissektorilla”, vastaa Eelis kysyttäessä, mikä sai hänet kiinnostumaan 4H-yrittäjyydestä.

Nuorten 4H-yritykset tarjoavat monipuolisia palveluita

Nuoret ovat hyödyntäneet yrityksen toimialan valinnassa omia vahvuuksiaan. Heidän yrityksensä ovat hyvin moninaisia. Uusien 4H-yrittäjien palvelu- ja tuotevalikoimassa on luonnontuotteita, metsäpalveluita, kiinteistönhoitoa, leivontaa, lastenhoitoa, eläintenhoitoa sekä siivousta.

”Nuoret ovat turhan vaatimattomia. Heidän kannattaa olla ylpeitä omista taidoistaan ja vahvuuksistaan. Niistä yhdessä innokkuuden kanssa syntyy uusia palveluita ja tuotteita maaseudulle”, kuvaa Mobiilisti metsään -hankevastaava Anne Annala nuorten yrittäjien lähtökohtia.

Mobiilisti metsään -hanke vahvistaa nuorten maaseutua

Mobiilisti metsään -hanke lisäsi lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Maaseudun elinvoimaisuus vahvistuu, kun elinkeinotoimintaa kehitetään ottamalla nuoret mukaan. Hankkeessa luodut hyvät käytännöt nuorten innostamiseksi metsäelinkeinon pariin 4H-yrittäjinä levitetään kaikkien Suomen 4H-yhdistysten käyttöön.

Mobiilisti metsään -hanke tuo myös metsän käyttöön ja -hoitoon liittyvät koulutusmateriaalit helposti metsänomistajan saataville mobiilipalvelun kautta. Hanketta toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, ja se jatkuu vuoden 2018 tammikuun loppuun.

Kuvateksti:

Rovaniemellä toimiva 4H-yritys EK-palvelut tarjoaa nurmialueiden hoitoa, raivauksia, haravointia, lumitöitä sekä polttopuiden tekoa. EK-palveluita pyörittävät 17-vuotiaat kaverukset Eelis Kajula (kuvassa) ja Santeri Saarela. Kuva: Anne Annala.
Lisätietoja:
Anne Annala
hankevastaava
Mobiilisti metsään -hanke
Suomen 4H-liitto
+358 40 701 4778
anne.annala(a)4h.fi

STT:n tiedote 4H:n Uutishuoneessa

Reilu Teko -säkkikeräyksessä hyvät tulokset

Reilu Teko -kampanjassa 4H-nuoret keräsivät viime kesänä säkkejä 656 tonnia. Säkkikeräyksen järjestivät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Keräykseen osallistuivat myös Hankkija Oy, Lantmännen Agro Oy, Raisioagro Oy ja Tilasiemen Oy. Kampanjan suojelijana toimi Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Lue lisää...

Villiyrteistä uutta liiketoimintaa nuorille

Villiruoka on kasvavan kiinnostuksen kohteena kotitalouksissa ja ravintoloiden tarjonnassa. Uudellemaalle on syntynyt lukuisia villiyrttejä jatkojalostavia yrityksiä, mutta raaka-aineiden saatavuus rajoittaa kasvua ja uusien tuotteiden syntymistä. Lue lisää...