Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi

Kesän ruokakouluissa 900 lasta kokkaa tänä kesänä aterioita kasviksista ja kalasta. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset oppivat terveellisen ruoan ja liikunnan merkityksen hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Myös toimittajilla on mahdollisuus vierailla eri paikkakuntien ruokakouluissa.

Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 8–12-vuotiaille lapsille. Ruoan tuotantoketjuista esillä ovat kasvikset ja kala. Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoan valmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, aistiharjoituksissa sekä maatilavierailuilla.

Ruokailoa kasviksista

Jo lapsena luotu myönteinen suhde kasviksiin kantaa koko elämän. Ruokakouluissa lapset oppivat kasvisten käyttöä yhdessä ruokaa valmistamalla. He maistelevat niin kauden tuotteita kuin kotimaisia vihannespakasteitakin.

”Kasvikset ovat hyvinvointia tukevan monipuolisen ruokavalion perusta. Niiden lapsena opittu päivittäinen ja monipuolinen käyttö lisää sekä väriä että terveyttä elämään”, sanoo Apetit Oyj:n viestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö Mikko Merisaari.

Kalaa pöytään

Kalan reitti merestä tai järvestä ruokapöytään on varsinainen pikataival. Tänään vedestä nostettu kala on kaupassa viimeistään huomenna. Ruokakouluissa lapset oppivat kalan oikeaa käsittelyä ja tapoja valmistaa herkullisia ruokia eri kalalajeista.

”Syömällä kalaa monipuolisesti ja ainakin kahdesti viikossa voi varmistaa itselleen kaikki kalan lukuisat terveysvaikutukset ja tapa onkin hyvä opetella jo lapsesta alkaen”, muistuttaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Lasten kautta viesti perheille

Ruokakoulun toiminnan perustana ovat lapsiperheiden uudet Syödään yhdessä -ruokasuositukset. Niissä korostetaan ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja perheen yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. Ruokakoulujen päätöspäivällisille ovatkin myös lasten vanhemmat tervetulleita.

Kokemusten ja palautteiden perusteella lasten osallistuminen ruokakouluun edistää ruoan arvostusta lapsiperheissä.

Kutsu toimittajille vierailla ruokakouluissa

Toimittajilla on mahdollisuus vierailla kaikissa ruokakouluissa. Sopivasta ajankohdasta tulee sopia paikallisen ruokakoulun vastuuohjaajan kanssa. Löydä lähin ruokakoulu ja ohjaajien yhteystiedot, www.ruokakoulu.fi.

Ruokakoulu on 8–12-vuotiaille lapsille suunnattu 4–5-päiväinen päiväleiri, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ruokailoa kaikin aistein, vierailla maatilalla ja nauttia liikunnan riemusta. Lisää tietoa toiminnasta sekä ilmoittautuminen ruokakouluihin, www.ruokakoulu.fi.

Ruokakoulu – Matskolan -hankkeen kasvikset ja kala -teemojen yhteistyökumppanit ovat Apetit Oyj, Kotimaiset Kasvikset, Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet, tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruokatieto Yhdistys ry sekä Kalatalouden Keskusliitto ja Pro Kala ry.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Terhi Käkelä, Suomen 4H-liitto, +358 44 783 0307, terhi.kakela@4h.fi

Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyy

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät jälleen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, K-maatalous, Raisioagro ja Tilasiemen. Säkkikeräys työllistää satoja nuoria…

Vihervuoden päätapahtuma Hämeenlinnassa 2.6. – Mukana myös 4H

Valtakunnallinen Vihervuosi – Gröna Året 2016 etenee vauhdikkaasti kohti Hämeenlinnassa torstaina 2.6.2016 järjestettävää päätapahtumaa. Sen yhteydessä avataan kestävän ympäristörakentamisen koehankkeena Kaurialan Liikennepuisto, jonka toteuttamisessa on mukana Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys. Puisto…