Reilu Teko -säkkikeräys työllistää satoja nuoria

4H-nuoret tekevät jälleen merkittävän ympäristöteon keräämällä maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä.

Suomen 4H-liiton tiedote 5.5.2014

Siitä he saavat myös palkitsevan kesätyön. Reilu Teko -säkkikeräys kannustaa viljelijöitä säkkien kierrättämiseen. Talteen otetut säkit käytetään raaka-aineena muoviteollisuudessa.

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät jälleen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Agrimarket, K-Maatalous, Raisioagro Oy, Peltosiemen Oy ja Tilasiemen Oy. Keräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea, ja monille säkkikeräys on ensimmäinen kesätyö. Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Tämänvuotinen tavoite: yli 650 000 kiloa

Viime vuonna keräys tuotti liki 600 000 kiloa muovia, eli talteen saatiin yli 50 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Kerätty määrä ylitti siis huomattavasti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 22,5 prosentin tavoitteen. Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen 34 miljoonaa kiloa. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi kaatopaikoille.

Keräys koko maassa

Keräykseen kelpaavat Yaran, Agrimarketin, K-Maatalouden, Raisioagron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen lannoite- ja siemenviljasuursäkit, lannoitelavojen suojahuput ja Yaran pienet lannoitesäkit.

Säkkejä kerätään tänä vuonna koko maassa touko-elokuun aikana. Keräys toteutetaan siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Keräysajat ja -pisteet: www.4H.fi/reiluteko.

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.

Lisätietoja:

Aino Tonttila
Järjestöpäällikkö
p. 040 066 4199
aino.tonttila(a)4h.fi

Seija Luomanperä
Markkinointiviestintäpäällikkö
p. 050 552 1540
seija.luomanpera(a)yara.com

Ruokakoulu edistää ruoan arvostusta lapsiperheissä

Tänä vuonna järjestetään yhteensä 30 ruokakoulua yli 500 lapselle. Ruokakoulujen käytännön toteutuksesta vastaavat 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea. Lue lisää...

Lasten ruokakouluissa teemana on vilja ja leipä

Kesän ruokakoulut täyttyvät innokkaista lapsista. Tämän vuoden teemana on vilja ja leipä. Lue lisää...