Vihervuoden päätapahtuma Hämeenlinnassa 2.6. – Mukana myös 4H

Valtakunnallinen Vihervuosi – Gröna Året 2016 etenee vauhdikkaasti kohti Hämeenlinnassa torstaina 2.6.2016 järjestettävää päätapahtumaa. Sen yhteydessä avataan kestävän ympäristörakentamisen koehankkeena Kaurialan Liikennepuisto, jonka toteuttamisessa on mukana Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys.

Puisto palautetaan alkuperäiseen, 1960-luvulla tehdyn suunnitelman mukaiseen muotoon ja aktiiviseen käyttöön. Puistoon toteutetaan myös Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen ja Kekkilä Oy:n yhteistyönä kaupunkiviljelmiä.

Puiston avajaisia vietetään klo 14, ja tilaisuuden avaa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Tapahtuma on kaikille avoin.

Modernia 4H-toimintaa

Kaupunkiviljelmien hoidon käytännön toteutuksesta vastaavat 4H-yhdistyksen nuoret kesätyöntekijät. Ryhmätoiminnan kehityspäällikkö Heidi Siivonen Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksestä sanoo, että puistoyhteistyö elävöittää kaupunkiympäristöä ja tarjoaa tärkeää työkokemusta ja sopivia vastuunkannon paikkoja kesätyöntekijöille.
– Kaupunkiviljely ja siihen liittyvä itse tekeminen, vastuunotto omasta lähiympäristöstä ja osallistuminen sen elävöittämiseen vastaavat 4H:n arvoja. Ne kuvaavat toimintana hyvin modernia 4H-toimintaa, johon liittyvät sekä nuorten työllistäminen että luonto- ja viherarvot, kertoo Heidi Siivonen.

Vihervuosi ja 4H

4H Länsi-Suomen aluejohtaja Päivi Kiviranta on ilahtunut Vihervuoden 4H-yhdistyksissä saamasta vastaanotosta.
– Monia uudenlaisia aktiviteetteja Vihervuoteen liittyen on 4H-yhdistyksissä jo syntynyt, ja aihe on hankkeissakin huomioitu.

Yksi hankkeista on Valkeakosken 4H-yhdistyksen Ulos oppimaan!. Hankkeen tavoitteena on muun muassa ulkona tapahtuvan oppimisen ja lähiympäristön käytön mahdollisuuksien lisääminen 4H-yhdistyksen ja koulujen yhteistyöllä. Hankkeessa mukana oleville alakouluille ja nuorten Starttipajalle perustetaan kasvimaat ja aloitetaan kasvimaatoimintaa. Lapsille ja nuorille tarjotaan käytännön tekemisen ja oman kokemuksen kautta oppimista ja mahdollisuuksia toimia luonnonympäristössä. (Pääkuvassa Valkeakosken nuoret talkoissa viljelylaatikoiden parissa.)

Myös Limingan 4H-yhdistys on mukana Vihervuoden tapahtumissa. Osana Vihervuotta järjestettiin Limingan Arboretumissa Pikkupuutarhurit-kurssi, jossa lapset istuttivat muun muassa tomaatintaimia sekä kesäkukkasia. Suositulle kurssille mahtui 20 lasta. Kaikki istutetut taimet osallistujat saivat kotiin.

Vielä ehtii mukaan Vihervuoteen

Vihervuoden tapahtumakalenteriin voivat kaikki toimijat lisätä omia Vihervuoden tapahtumiaan. Kirjo on värikäs. Mukana on muun muassa erilaisia istutustapahtumia, puistokävelyitä, taimienvaihtopäiviä, villiyrttikursseja, luentoja ja retkiä. Vihervuoden tapahtumakalenteri.

Päätapahtumapäivän ohjelma

Valtakunnallisen vihervuoden päätapahtumapäivän ohjelma koostuu Verkatehtaalla järjestettävästä kutsuvierasseminaarista, Vihervuoden alateemoja esittelevistä puistokohteista sekä Koko kansan kesäjuhlasta Hämeenlinnan torilla klo 13–17. Kesäjuhlan teemana on luonto, vesi ja vehreys. Kutsuvierasseminaarin avaa presidentti Tarja Halonen.

Vihervuoden päätapahtuman järjestävät Hämeenlinnan kaupunki ja Viherympäristöliitto ry yhteistyössä lukuisten paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä teemavuosi, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta. Vuoden pääteemana on kestävä suomalainen maisema, ja alateemoja ovat mm. kaupunkiviljely ja lähiruoka.

Lue Viherympäristöliitto ry:n tiedote: Vihervuoden päätapahtuma Hämeenlinnassa lähestyy.

Lisätiedot:

4H:n osalta: Virpi Skippari, kehityspäällikkö, Suomen 4H-liitto, 044 783 0302, virpi.skippari(a)4h.fi

Viherympäristöliitto ry Seppo Närhi, pääsihteeri ja Vihervuoden johtoryhmän sihteeri, 0400 419085, seppo.narhi(a)vyl.fi

Tiia Naskali, Vihervuoden projektisihteeri, 050 4381 860, tiia.naskali(a)vyl.fi

Antti Vihinen, juhlavuosien projektipäällikkö, Hämeenlinnan kaupunki,
040 513 7555, antti.vihinen(a)hameenlinna.fi

www.vihervuosi.fi
www.hameenlinna.fi/juhlavuodet
www.vyl.fi

Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi

Kesän ruokakouluissa 900 lasta kokkaa tänä kesänä aterioita kasviksista ja kalasta. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset oppivat terveellisen ruoan ja liikunnan merkityksen hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Myös toimittajilla on mahdollisuus vierailla…

Nuoret tekevät 4H-yrittäjinä kesätyön itselleen

13–28-vuotiaita 4H-yrittäjiä on jo yli 800. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, ja uusia 4H-yrityksiä syntyy kiihtyvällä tahdilla. Vaikka se perinteinen kesätyöpaikka olisikin jäänyt nuorelta saamatta, ei vielä ole myöhäistä työllistyä kesäksi. 4H-yritys on mahdollisuus työllistää itse itsensä, vaikkapa vain kesän ajaksi, ja kokeilla samalla yrittäjyyttä turvallisesti. Lue lisää...