4H-nuorisotyölle rahoitusta viljelijöille maksuttomasta maatalouskalvojen keräyksestä

Viljelijä voi vuoden loppuun asti tilata käytetyille auma- ja paalimuovikalvoille ilmaisen noudon nettilomakkeella. Jokaisen kerätyn muovitonnin tuotosta osa lahjoitetaan nuorisotyölle. Noudon tilannut viljelijä saa valita 4H-yhdistyksen, jonka nuorisotyötä hän haluaa keräyksen tuotoilla tukea. Käytetyt maatalouskalvot kierrätetään uusiomuovin raaka-aineeksi kotimaassa.

Maatalousmuoveja kerätään koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Keräyskampanjan järjestävät Suomen 4H-liitto ja Pohjanmaan Muovikierrätys Oy yhteistyössä paikallisten 4H-yhdistysten kanssa.

Keräykseen kelpaavat maatalouskalvot

Keräykseen kelpaavat maatalouden aumamuovikalvot ja paalimuovikalvot, joita myös dinosauruksen munien kuoriksi kutsutaan. Kalvojen tulee olla verkottomia ja vapaita muusta jätteestä. Esimerkiksi kanistereita ja kotitalousjätteitä ei saa olla joukossa. Pienin noudettava erä on tilavuudeltaan 10 m³ ja painoltaan 1 000 kg.

Noudon voi tilata www-lomakkeella

Viljelijä voi tilata kalvoerän noudon täyttämällä www-lomakkeen 4h.fi-sivustolla osoitteessa www.4h.fi/maatalouskalvot. Pohjanmaan Muovinkierrätys ottaa tämän jälkeen viljelijään yhteyttä ja hoitaa kuljetukset. Muovien tulee olla varastoituina siten, että niiden lastaaminen rekkaan onnistuu kourakuormaimella.

Kampanjan tuottoja lahjoitetaan 4H-nuorisotyöhön

Pohjanmaan Muovikierrätys lahjoittaa jokaisesta kerätystä, laatuvaatimukset täyttävästä muovitonnista 18 euroa viljelijän valitsemalle 4H-yhdistykselle, kun tilaus on tehty nettilomakkeella vuoden loppuun mennessä.

Miksi muovia kannattaa kierrättää

On arvioitu, että Suomen maatiloilla syntyy vuosittain noin 12 000 tonnia muovijätettä, josta suurin osa on auma- ja paalimuovikalvoja. Muovin kierrättäminen raaka-aineena on ekologisesti ja ekonomisesti järkevää. Uusiomuovin hinta ja hiilijalanjälki ovat neitseelliseen muoviraaka-aineeseen verrattuina huomattavasti pienempiä. Lisäksi uusiomuovin käyttö pienentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

4H-järjestö on edelläkävijä nuorten ympäristökasvatuksessa ja maatalouden muovijätteiden kierrätyksessä. Vuodesta 1975 olemme kierrättäneet lannoite- ja siemensäkkejä. Tänä syksynä aloitamme myös AIV-liuosastioiden kierrättämisen.

 

Lisätietoja:
Patrik Lindfors
040 569 1126
patrik.lindfors(a)4h.fi
yhteyspäällikkö
Suomen 4H-liitto

Lasten ruokakoulu esittäytyy Herkkujen Suomessa 18. – 20.8.

Lasten ruokakoulu on mukana Herkkujen Suomessa Helsingin Rautatientorilla 18.–20.8. Ruokakoulun osastolla opastetaan lapsia maukkaan kasviskeiton teossa. Lapset kokoavat keittoainekset kauden kasviksista tutkimalla, tunnustelemalla ja pilkkomalla. Lue lisää...

AIV-liuosastiakeräyksessä tavoitteena on kierrättää 180 000 kg muovia hyötykäyttöön

4H-järjestö ja Taminco Finland Oy järjestävät muovisten AIV-liuosastioiden keräyksen 14.–15.10. Haluamme kannustaa maanviljelijät mukaan ympäristötalkoisiin ja kerätä 180 000 kg muovia teollisuuden raaka-aineeksi. Tästä määrästä pystyy valmistamaan esimerkiksi yli 1000 kilometriä salaojaputkea. Lue lisää...