4H juhlii 90-vuotista lapsi- ja nuorisotyötään Safkasankarit-yrityskerholla ja 4H-kesäduuni 2018 -kampanjalla

Juhlavuotemme teemaksi olemme nostaneet 4H:n ydintehtävät: lasten ja nuorten kannustamisen yritteliäisyyteen sekä nuorten työllistymisen ja yrittäjyyden. Työelämä- ja yrittäjyyskasvatus ovat perustamisvuodesta 1928 lähtien olleet tärkeä osa 4H:n nuorisotyötä. Aikanaan kasvatettiin vihanneksia, possuja ja puuntaimia. Nykyisin 4H-yrittäjyyttä kokeilee hyvin monipuolisten yritysideoiden kautta yli tuhat nuorta vuosittain. Yrittäjyyden lisäksi työllistämme noin 8 000 nuorta maalla ja kaupungeissa.

”Haluamme juhlia järjestöämme erityisesti toiminnan kautta. Lanseeraamme alakouluikäisille uuden yrityskerhon Safkasankarit ja tarjoamme nuorille kesätyömahdollisuuksia sekä palkkatyössä että 4H-yrittäjinä”, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Lasten Safkasankarit-yrityskerho innostaa yritteliäisyyteen

4H:n juhlavuotena Safkasankarit-yrityskerho suunnittelee ja leipoo 4H-juhlaleivoksen, järjestää leivosjuhlia ja tarjoaa vaikkapa leivosbaaria kokoustarjoiluksi päättäjille. Erilaisissa myyntitilaisuuksissa lapset oppivat hinnoittelemaan ja myymään itse tehtyjä tuotteita. Yritteliästä elämänasennetta edistetään lähes 3 000 4H-kerhossa. Kerhoja järjestävät 4H-yhdistykset kautta Suomen liki 300 kunnassa.

4H:n kautta nuori voi saada kesätyön yrittäjänä tai työsuhteessa

Yli 13-vuotiaiden nuorten työhön liittyvien tietojen ja taitojen parantaminen sekä tutustuttaminen työelämään ovat tärkeä osa 4H:n toimintaa myös juhlavuotena. 4H-yhdistykset mahdollistavat sadoille nuorille sen ihan ensimmäisen työkokemuksen.

Yksi vaihtoehto nuorelle on myös työllistää itse itsensä vaikkapa kesäksi perustamalla oma 4H-yritys. Se on 13–28-vuotiaille turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä 4H-yhdistyksen tuella.

Vuonna 2018 kampanjoimme pystyäksemme tarjoamaan entistä useammalle nuorelle kesätyötä 4H-yhdistysten kautta ja avulla.

4H:ta kestävät aikaa

Lapset ja nuoret ovat se syy, miksi 4H on olemassa. 90 vuotta täyttävän 4H-nuorisotyön ei ole tarvinnut muuttaa arvojaan. Harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi elävät ajassa ja ilmaisevat sen, mikä meille on toiminnassamme tärkeää. Ne luovat sille perustan.

 

4H-toiminta käynnistyi 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa. Ensimmäiset paikalliset 4H-yhdistykset perustettiin Suomeen 1920-luvun puolivälissä maatalouskerhoyhdistysten nimellä. Valtakunnalliseksi keskusliitoksi perustettiin Suomen Maatalouskerholiitto vuonna 1928. Nimi muutettiin Suomen 4H-liitoksi 1968. 4H-järjestö, joka täyttää 90 vuotta vuonna 2018, on ollut alusta saakka poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Toimintaan on vuosien aikana osallistunut satojatuhansia nuoria eri puolilla Suomea. Joka viikko mukana on liki 10 000 lasta ja nuorta. 4H:n perusideologia on Tekemällä oppiminen.

Lue lisää 4H:n historiasta

Villiyrttikysely Uudenmaan luonnontuotealan toimijoille

Ruokaa luonnosta -hankkeeseen liittyen on julkaistu kysely Uudenmaan luonnontuotealan toimijoille ja luonnontuotealasta kiinnostuneille. Lue lisää...

Juhlavuoden Vuoden 4H-kerho -kilpailu käynnistyy!

4H:n Juhlaleivos on kaikille 4H-kerhoille suunnatun Vuoden 4H-kerho -kilpailun aihe. 4H täyttää 90 vuotta vuonna 2018, ja kutsumme kaikki 4H-kerhot suunnittelemaan 4H:n näköistä leivosta. Leipomisen ohella lapset pääsevät miettimään 4H:n nimikkoleivoksen tarinaa. Lue lisää...