4H-yrittäjät juhlivat yhdessä sidosryhmien kanssa

Jyväskylään kokoontui satapäinen 4H-yrittäjien ja sidosryhmien joukko juhlimaan kymmenenvuotiasta 4H-yritystä, ensin toiminnallisen sparrauksen merkeissä, illalla juhlallisessa gaalassa. Hienon päivän mahdollistivat keskisuomalaiset yhteistyökumppanit sekä suurella sydämellä tapahtumaa tehneet 4H-toimihenkilöt.

Kymmenen vuotta 4H-yrityksiä

Kymmenen vuotta sitten Suomen 4H-liitto otti käyttöön uudenlaisen yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristön, 4H-yrityksen. Ideana oli paketoida pienimuotoinen yrittäjyys siten, että nuorten on helppo kokeilla yrittäjänä toimista.

”Silloin oli tarve tuotteistaa uudella tavalla 4H:ssa tapahtuva yritystoiminta. Näin kymmenen vuoden jälkeen voi todeta, että ratkaisu oli oikea, sillä 4H-yritysten määrä kasvaa vuosi vuodelta”, kertoo kehityspäällikkö Juha Ruuska.

Yhteiskunnallisesti 4H-yrityksen käyttöönotto osui oikeaan saumaan. Yrittäjyyskasvatusta edistetään poliittisin päätöksen ja yleinen ilmapiiri on kehittynyt yrittäjyysmyönteisemmäksi. Yrittäjyyskasvatus on keskeinen osa nykyisiä opetussuunnitelmia.

Toiminnallista sparrausta 4H-yrittäjille

Keski-Suomen 4H-yhdistykset toteuttivat yhdessä yhteistyökumppanien kanssa toiminnallisen sparrauspäivän 4H-yrittäjille. Nuorten joukkueet kiersivät jyväskyläläisissä yrityksissä Business Race -kilpailun muodossa, tehden erilaisia yrittäjyyteen liittyviä tehtäviä. Oppimistilanne oli molemminpuolinen, sillä monet tehtävät liittyivät rastin järjestäneen tahon toimintaan. Esimerkiksi Keski-Suomen yrittäjien rastilla tehtävänä oli keksiä keinoja, miten yrittäjäjärjestö tavoittaisi nuoria paremmin. Keski-Suomen yrittäjien mukaan he saivat 4H-yrittäjiltä oikeasti konkreettista apua oman viestintänsä kehittämiseen.

Joukkueet olivat osaavia, ja kilpailu oli siksi todella tasainen. Kilpailun tuomariston eli Nuorten Keski-Suomi ry:n Turo Teittisen sekä Juha Ruuskan mukaan joukkueet kilpailivat tosissaan, mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa. Kaikkien joukkueiden vastaukset olivat hyviä ja asiantuntevia.

Voittajajoukkueeksi selviytyi hankasalmelainen kolmikko Sanna Liimatainen, Hanna Kauppinen ja Outi Matilainen. Joukkue kehui päivää antoisaksi ja opettavaiseksi. Ryhmän nuorin yrittäjä Outi Matilainen kertoi saaneensa päivän aikana lisää uskallusta omaan yrittäjyyteensä, mm. siihen missä omia tuotteita voisi olla myynnissä.

Business Race -kisan voittajajoukkue
Business Race -kisan voittajajoukkueen mielestä Superpark oli rasteista hauskin ja paras. ”Olimme varmasti vanhimmat asiakkaat siellä, mutta aiomme mennä myös uudestaan. Mahtava paikka!”

 

Iltagaala oli kiitos ja arvostuksenosoitus nuorille yrittäjille

Kansanedustaja ja 4H-liiton valtuuskunnan jäsen Anne Kalmari sanoi avauspuheenvuorossaan 4H-yrityksen olevan loistava esimerkki siitä, miten nuoret voivat kevyesti kokeilla omia unelmiaan. ”Te nostatte Suomea ylöspäin tulevaisuudessa. Kiitos, että olette olemassa.”

4H-yrittäjät nauttivat illasta ja heille osoitetuista kannustavista puheenvuoroista.

”Jokainen läsnäolija juhlistaa jo läsnäolollaan nuorten yrittäjyyttä.” Keski-Suomen maakuntajohtaja Tapani Mattila

”Näytätte upeilta! Olette juhlaillan ansainneet.” Modernisti kodikas -blogin Kerttu Pylvänäinen

”Kun tekee töitä, saavuttaa asioita.” Tubettaja Roni Back

Illan päätössanoissaan aluejohtaja Riitta Huhtala 4H-liitosta totesi juhlapäivän sanoman kiteytyvän kolmeen sanaan: Unelmoi, uskalla ja verkostoidu.

 

Roni Back ja 4H-yrittäjät pöydän ääressä
Illan odotetuin puheenvuoro kuului huipputubettaja Roni Backille. Back vietti koko illan 4H-yrittäjien kanssa kannustaen heitä lämpimällä ja aidolla tyylillään.

 

Iina ja Sandra Nurmela
Iina ja Sandra Nurmelan mielestä juhlassa oli hyvä fiilis, hyvää ruokaa, mielenkiintoisia puhujia ja arvostus nuorten yrittäjyyttä kohtaan välittyi. Toiveena he esittivät, että vastaavia kohtaamisia olisi 4H-yrittäjille useamminkin, koska kokemusten vaihtaminen ja verkostoituminen on aina tärkeää.

 

Vertti Särkimäki ja Aaro Ilmoniemi
Vertti Särkimäki ja Aaro Ilmoniemi nauttivat illan monipuolisuudesta, hyvästä ruuasta ja livemusiikista. 4H-yritystä he kehuivat hyväksi mahdollisuudeksi yrittäjyyden kokeiluun ja toivoivat myös vanhempien nuorten löytävän 4H-yrityksen.

 

Sparraus- ja juhlapäivän 4H-yrittäjille mahdollistivat alueen 4H-yhdistykset, Keski-Suomen maatataloussäätiö, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen Yrittäjät, ELY-keskus, Burger King, Musta Magia, Le Qulkuri, K-Market Lutakko, Road to ink/Tattoo -messut, Super Park, Lilliputti -jäätelökioski, Glitter, Taitoshop, Take T, Huoltokukko ja Unwritten.

 

Faktat 4H-yrityksestä

 • 4H-yritys on 13–28-vuotiaalle 4H:n jäsenelle tapa kokeilla yritystoimintaa.
 • 4H-yrityksen myynti voi olla 50 € – 7 000 € / vuosi.
 • 4H-yrittäjänä toimimisesta voi saada opintopisteitä.
 • Nuori voi perustaa yrityksen yksin tai ryhmässä.
 • Jokaisella 4H-yrityksellä on oma yritysohjaaja.
 • Nuori pitää yksinkertaista kirjaa 4H-yrityksensä tuloista ja menoista, ottaa kuitit talteen ja tekee toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.
 • 4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 €/vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
 • Nuori voi toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa milloin tahansa ilmoituksella 4H-yhdistykseen.
 • Nuori voi itse päättää, toimiiko hän Y-tunnuksella.
 • Vuonna 2016 tilastoitiin 752 yritystä ja 1052 yrittäjää. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuoden aikana oli 723 560 euroa.
 • Kymmenen vuoden aikana 4H-yrittäjinä on toiminut yli 2000 nuorta.

 

Pirkanmaan palkinto 4H-nuorisotyölle

Pirkanmaan liitto palkitsi Suomen 4H-liiton pirkanmaalaisten lasten ja nuorten hyväksi tehdystä 4H-nuorisotyöstä.Maakuntajohtaja Esa Halme totesi, että 4H tavoittaa lapsia ja nuoria läpi koko maakunnan. Yhteisöllisyys ja matalan kynnyksen harrastus sekä nuorten työllistäminen ovat maakunnallisesti merkittävää työtä, joka ansaitsee tulla huomioonotetuksi. Lue lisää...

Haku: Itse tehty -rahaa nuorten omille projekteille

Onko teillä mainio idea, mutta rahaa sen toteuttamiseen niukasti? Nyt sitä on mahdollisuus saada hakemalla Itse tehty -rahaa. Hakuaikaa on lokakuun loppuun. Lue lisää...