4H-yritys on tapa tehdä itselleen kesätyö

Kesätyö 4H-yrittäjänä on aito keino lisätä nuorten kesätyömahdollisuuksia. Paikallinen 4H-yhdistys ja kunta voivat yhdessä luoda hyvät puitteet kesäyrittäjyydelle.

Kesäyrittäjäksi ryhtymiselle voi olla monia syitä. Omat ansiot ovat tärkeitä, mutta yrittäjyydessä innostavat myös monet muut asiat: Omien ideoiden toteuttaminen, vapaus valita työajat, luovuus ja oppiminen ovat asioita, joita nuoret mainitsevat tärkeinä asioina yrittäjyydessä. Ammattiin opiskelevalle kesäyrittäjyys on hyvä tapa saada kokemusta ja aloittaa asiakaskunnan kerryttäminen.

4H-yrittäjät ovat iältään 13-28-vuotiaita. Kaiken ikäisiä 4H-yrittäjiä löytyy, peruskoululaisista korkeakouluopiskelijoihin. Yhdistävänä tekijänä on into kokeilla yrittäjyyttä ja omaa ideaa pienimuotoisesti ja sivutoimisesti.

4H-yritys on toimiva paketti nuorelle. Yritykselle on määritelty raamit valmiiksi, ja nuori voi keskittyä itse tekemiseen. 4H-yrittäjällä on mahdollisuus seitsemän opintopisteen todistukseen ja digitaaliseen osaamismerkkiin, joiden avulla osaamisen näyttäminen on helpompaa esimerkiksi oppilaitoksessa.


Sauli oli jo 13-vuotiaana oma pomonsa

Salolainen Sauli Siltanen perusti viime kesänä pihapalveluja tarjoavan 4H-yrityksen, Saulin pihaduunin. Yläkoululaisena hän edustaa kaikkein nuorimpia 4H-yrittäjiä. Ja myös sitä ikäryhmää, jonka on vaikea saada kesätyö, juuri nuoren iän takia.

”4H-yhdistyksessä neuvottiin, että kannattaa valita yrityksen toimialaksi sellainen, mistä tykkään. Olen aiemmin tehnyt isän kanssa paljon pihatöitä, pidän niistä ja ne sujuvat. Kesä yrittäjänä meni tosi hyvin. Keikkoja oli koko ajan, ja sain hyvin rahaa säästöön. Kesän aikana tajusin, että ansaita voi hauskalla tavalla, ” Sauli Siltanen kertoo.

Tulevana kesänä Sauli Siltanen aikoo jatkaa yrittäjänä toimimista: ”Odotan yhtä mukavia ja yhteis-työkykyisiä asiakkaita, kuin ennenkin.”


Karoliina on 18-vuotiaana jo konkari

18-vuotias Karoliina Hanhisuanto on toiminut 4H-yrittäjänä jo viisi vuotta. Hänen yrityksensä Makijaa on leivontayritys, joka toimii sekä Tervolassa että Rovaniemellä. Viime kesänä nuori yrittäjä työllisti itse itsensä koko kesäksi pitämällä kesäkahvilaa Rovaniemen liikennepuiston yhteydessä. Vuoden 4H-yritys -kilpailussa Makijaa palkittiin vuoden parhaana.

”Käytän mahdollisimman paljon suomalaisia tuotteita ja leivon ja myyn kaiken itse. Kahvilassa hyödynnän kierrätysmateriaaleja. Teen kaiken ilon kautta, sillä suunnitteleminen ja leipominen ovat intohimoni. Jaan tätä iloa leivonnaisten muodossa. Totta kai herkut tekevät kaikki onnellisiksi!”, kertoo Karoliina Hanhisuanto yrityksensä periaatteista.

Karoliina Hanhisuannon 4H-yritys Makijaa kehittyy edelleen, ensi kesäksi suunnitteilla on koirakahvila.

 

4H ja kunta yhteistyöhön

Useilla paikkakunnilla paikallinen 4H-yhdistys tekee kiinteästi yhteistyötä kunnan kanssa nuorten työllistymisen edistämiseksi. Uudenlaista toimintamallia edustaa kesäyrittäjyysseteli, joka perinteisen kesätyösetelin rinnalla lisää tuntuvasti nuorten kesätyömahdollisuuksia. Yrittäjyyden edistäminen voi olla myös tilojen tarjoamista tai yhteisten yrityskurssien järjestämistä. Yhdessä 4H:n kanssa jokaiseen kuntaan voidaan räätälöidä sopiva malli.

Nuori 2017 -tapahtumassa Suomen 4H-liiton asiantuntijat sekä Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen ja Tampereen 4H-yhdistyksen nuoret ja toimihenkilöt esittelevät kesäyrittäjyyden mahdollisuuksia konkreettisten esimerkkien kautta.

Nuoret kesäyrittäjiksi! Miten? -seminaariohjelma on maanantaina 27.3. kello 14-15.15 kokoustila Sopraanossa.


Lisätietoja:

Hilkka Näse
kehityspäällikkö
p. +358 44 783 0300
hilkka.nase(a)4h.fi
@hilunase

www.4h.fi/yritys
yritaopitienaa.fi
#YritäOpiTienaa
#4Hyritys

 

Faktat 4H-yrityksestä

 • 4H-yritys on 13–28-vuotiaalle 4H:n jäsenelle tapa kokeilla yritystoimintaa.
 • 4H-yrityksen myynti voi olla 50 € – 7 000 € / vuosi.
 • 4H-yrittäjänä toimimisesta voi saada opintopisteitä.
 • Nuori voi perustaa yrityksen yksin tai ryhmässä.
 • Jokaisella 4H-yrityksellä on oma yritysohjaaja.
 • Nuori pitää yksinkertaista kirjaa 4H-yrityksensä tuloista ja menoista, ottaa kuitit talteen ja tekee toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.
 • 4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 €/vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
 • Nuori voi toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa milloin tahansa ilmoituksella 4H-yhdistykseen.
 • Nuori voi itse päättää, toimiiko hän Y-tunnuksella.
 • Vuonna 2016 tilastoitiin 752 yritystä ja 1052 yrittäjää. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuoden aikana oli 723 560 euroa.
 • Kymmenen vuoden aikana 4H-yrittäjinä on toiminut yli 2000 nuorta.

Ansioituneet nuoret palkitaan 4H-stipendein

Stipendin saavat nuoret ovat 4H-polullaan hankkineet valmiuksia työelämään ja saaneet myös ensimmäiset työkokemuksensa 4H-yhdistysten kautta. Lisäksi usealla heistä on oma 4H-yritys. Lue lisää...

4H mukana Nuori2017-tapahtumassa Tampereella

Meillä on Safkaksynttäriosasto ja lisäksi olemme mukana kahdessa eri seminaariohjelmassa. Nuori2017-tapahtuma järjestetään Tampere-talossa 27.–29.3.2017. Lue lisää...