Garderobi innosti tuunaamaan vanhasta uutta

TOP-kilpailu Garderobissa muokattiin vanhasta t-paidasta uusi ja omannäköinen vaate. Tavoitteena oli saada lapset ja nuoret pohtimaan, miten he itse kuluttavat vaatteita ja miten he voisivat omalla toiminnallaan vähentää tekstiilijätteen määrää.

Suomalainen hankkii uusia vaatteita ja kodintekstiilejä keskimäärin vajaa 20 kiloa vuodessa. Vaatteita saa kaupasta halvalla, joten niitä on varaa ostella. Monen vaatekaappi tuntuu täydeltä, mutta samaan aikaan sieltä ei löydy mitään päälle pantavaa. Tuunaamalla vanhasta voi loihtia jotain uutta ja varmasti omannäköistä ja persoonallista. Tämän huomasivat sadat Garderobi-kilpailuun osallistuneet lapset ja nuoret.

Garderobi-kilpailu järjestettiin helmi-huhtikuussa 2015 yhteistyössä Marttaliiton, Globe Hopen ja Pfaff-ompelukoneiden kanssa. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala, tekstiilitaiteilija Hanna Vainio ja Suomen 4H-liiton nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko.

T-paitoja tuunattiin kahdessa sarjassa. Tuomariston mukaan 6­­–12-vuotiaiden sarjan kilpailutöitä yhdistivät vilpittömyys ja tekemisen ilo. 13–29-vuotiaiden sarjassa tuomariston huomio kiinnittyi töiden kantaaottavuuteen ja materiaalien kekseliääseen käyttöön ja yhdistelyyn. Vaatteen uudistaminen nosti esiin vanhempien sukupolvien perinnön kunnioittavista ja nykypäivän kulutuskritiikkiä.

Onni Vehmaan maalauksellinen t-paita hurmasi

Garderobi-kilpailun 6–12-vuotiaiden sarjan voitti Onni Vehmas (Halkivaha) rohkean värisellä t-paidallaan, johon oli yhdistetty sarjakuvaa, maalausta ja käsityötä. Tuomaristoa viehättivät rajojen rikkominen ja paidan epäsymmetrisyys. Paidan toinen hiha oli rikottu ja toinen ehjä. Kokonaisuus oli maalauksellinen ja paidan vanha logo oli otettu jännittävästi osaksi maalausta.

6­­–12-vuotiaiden sarjan toiselle sijalle ylsi Laura Anttilan (Tottijärvi) huolellisesti toteutettu, sympaattinen jänispaita. Kolmannelle sijalle valittiin Iida Törmikosken (Lampisaari) maatilan elämää kuvaava, tarinallinen t-paita. Neljänneksi tuli 7-vuotias Nea Nordenswan (Hämeenlinna) pienellä pinkillä paidallaan, joka oli nuoren käsityöharrastajan hieno taidonnäyte. Viidennelle sijalle valittiin Kira Kavanderin (Tottijärvi) graafisen yksinkertainen pöllöpaita. 6–12-vuotiaiden sarjan parhaat palkitaan Globe Hopen lahjakorteilla.

Helmi Lehtinen voitti itselleen upean ompelukoneen

13–28-vuotiaiden sarjan parhaaksi paidaksi valittiin Helmi Lehtisen (Eura) taitavasti toteutettu mosaiikkipaita. Hän oli tehnyt oman paitansa kahdesta vaatekaapin perukoilla pyörineestä hihattomasta topista. Mosaiikkikuviot Helmi oli tehnyt huonekaluliikkeen käytöstä poistetuista kangasmalleista. Tuunaaminen sai Helmin huomaamaan, kuinka mielenkiintoista oman vaatteen muokkaaminen on:
– Voisin kokeilla muidenkin vanhojen vaatteiden ja tavaroiden päivittämistä kierrätysmateriaalein! hän kommentoi.

Toiselle sijalle ylsi Enja Rantanen (Kotka) taidokkaalla Kettukarkki-paidallaan.
– Monia vaatteita vihataan tai rakastetaan vain vaatemerkkien takia, laadusta välittämättä. On huolestuttavaa kuinka huonolaatuinenkin vaate myy kalliilla logolla, Enja kirjoitti omassa pohdinnassaan. Kolmanneksi tuli Sanni Mättö (Ruokolahti) pitsiliinalla tuunatulla paidallaan, joka yhdisti rohkeasti romantiikkaa ja rokkia. Neljänneksi sijoittui Lassi Kovasen (Toivakka) apinapaita, josta tuomaristo totesi, että paidan voisi moni liike ottaa mielellään tuotantoon. Viidenneksi sijoittui Helena Rajalan (Pälkäne) t-paita, joka oli ommeltu täyteen eri vaatemerkkien logoja. Kuudenneksi tuli Isto Iipola (Jokioinen) supermiespaidallaan, jossa oli yhdistetty kolme eri paitaa. 13–29-vuotiaiden sarjan voittaja Helmi Lehtinen saa palkinnoksi upean Pfaff-ompelukoneen. Muut 13-28-vuotiaiden sarjassa menestyneet saavat palkinnokseen Globe Hopen lahjakortteja.

Onnea kaikille voittajille ja kiitos kaikille osallistuneille!

Kilpailutöitä voi ihailla Instagramissa #garderobi-tunnisteella ja TOP-tehtäväsivuston Garderobi-sivulla (palautukset näkyvät vain kirjautuneille).

Hae isäntäperheeksi ja hanki koko perheelle kieli- ja kulttuurikylpy

Suomeen saapuu ensi kesänä jälleen 4H-nuoria eri puolilta maailmaa. Tilatkaa tekin kielikylpy itsellenne ja ryhtykää näille nuorille isäntäperheeksi. Lue lisää...

Nuoret saivat tukea projekteilleen

Plussaprojekti ja Itse tehty -projektit on valittu. 4H-säätiö tukee 3 000 eurolla Kontiolahden 4H-yhdistyksen nuorten projektia H-hetki sekä 15:tä nuorten Itse tehty -projektia kutakin 200 eurolla. 4H Itse tehty -raha…