Hyvät teot palkittiin lasten kerhokilpailussa

Vuoden 4H-kerho -kilpailussa etsittiin hauskoja ja vaikuttavia hyviä tekoja tehneitä kerhoja. Arviointiin vaikutti teon lisäksi myös toiminnasta kertova valokuva. Valtakunnallisessa kisassa valittiin kolmen kerhon kärki: Sulkavalla 4H-kerholaiset veivät lemmikkejä ilahduttamaan vanhusten palvelutalon asukkaita. Limingassa kerholaiset askartelivat kouluun hyvän mielen laatikon. Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen kerhossa lapset tekivät yllätysvierailun koulunsa siivoojan luokse.

Professori Lea Pulkkisen mukaan 4H-järjestö tekee erinomaista työtä järjestämällä hyvin ohjattua lasten ja nuorten vapaaehtoistoimintaa. Sitä on Suomessa vähemmän kuin OECD-maissa yleensä, vaikka sen myönteiset vaikutukset lapsen sosiaaliseen kehitykseen on todettu monissa tutkimuksissa.

”On hyvin ajankohtaista antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus nähdä, että he voivat tehdä hyviä asioita omassa lähiympäristössään. Se voi vähentää ahdistusta ja hätää, jota globaalit ongelmat synnyttävät ja joiden vähentämiseen omat voimat tuntuvat riittämättömiltä”, toteaa professori Lea Pulkkinen, joka on tutkinut muun muassa lasten sosiaalista kehitystä.

Sulkavan voittajakerhossa lapset, lemmikit ja vanhukset yhdessä

Sulkavan 4H-yhdistyksen lemmikkieläinkerholaiset veivät vapaaehtoistyönä lemmikkejä tapaamaan vanhuksia. Hieno ajatus tuotti loistavan konkreettisen käytännön hyvän teon, sillä lemmikit ihastuttavat ja yhdistävät ihmisiä, iästä riippumatta.

Palvelutalon lemmikkieläinpäivä yhdisti sukupolvia ja antoi vanhuksille virikkeitä. Myös kanojen kuopsuttelun sekä kanien pomppimisen ja porkkanan nakertamisen katselu on kivaa puuhaa. Terraariossaan lepäilevä okapiru-kummitussirkka kiinnosti erityisesti vanhempaa miesväkeä. Ohjelmaan kuului myös lennokas luento, jossa sirkkojen elämään perehtynyt innokas kerholainen jakoi auliisti sirkkatietouttaan.

Kerho osallistui kilpailuun kuvilla, joista välittyy yhdessä olemisen ilo. (Kuva tiedotteen yläpuolella.)

Toiseksi sijoittui kerho Limingan 4H-yhdistyksestä

Limingan kerholaiset päättivät, että hyvän mielen laatikolla saadaan toisten ihmisten päivä paremmaksi. He kirjoittivat mietelauseita askartelemaansa laatikkoon ja laittoivat sen opettajanhuoneen edustalle.

Opettajat kävivät nappaamassa hyvänmielen lauseita, kun olivat tulossa tai menossa oppitunnille. He lähettivät terveisinään hyvän teon tekijöille, että moni sai lauseista iloisia ajatuksia ja tsemppiä päivään! Laatikko toi vaihtelua koulun arkeen.

Kuvasta välittyy hyvin lasten riemu ja läsnäolo.

Pronssipallille kipusi 4H-kerho Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksestä

Pienestä ilosta voi kasvaa suuri ilo monille. Soukaisten 4H-kerho päätti tehdä yllätysvierailun koulun siivoojan Irmelin luo. Tuliaisiksi kerholaiset varasivat herkkuja, kortin ja 4H-kalenterin.

Laitilan Sanomien yleisönosasto Nakotta sanno -palstalle ilmestyi vierailun jälkeen teksti, joka loppui sanoihin: ”Te onnistuitte täydellisesti. Tuli niin herkistynyt ja hyvä mieli. Tulisipa miehenikin pian uimareissulta, jotta voisin kertoa tästä. Jospa iloni ja hyvä mieleni tarttuisivat häneenkin. Niin myös kävi. Terveisin Irmeli.”

Kuvaan on onnistuttu tallentamaan talven pimeyden voittava ilo ja valo, joka heijastuu niin lasten, ohjaajien kuin yllätyksen kokeneen Irmelinkin kasvoilta.

Kunniamaininta annetaan Rauhalan 4H-kerholle Valkeakosken 4H-yhdistykseen

Viime vuoden voittajakerhossa myytiin taas innokkaina Nenäpäivä-arpoja kehitysmaiden lasten hyväksi. Kerholaisista omien näytelmien teko on ihan parasta, ja roolivaatteissa hassuttelu hauskutti kerholaisia arvanmyyntiharjoituksissa.

Kuva on erittäin onnistunut ja kertoo hyvin siitä, että huumorilla voi muuttaa maailmaa.

Palkinnot

Voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot lahjoittaa 4H-säätiö.

Tuomaristo

Vuoden 4H-kerhon valitsi 4H-säätiön ja 4H-liiton edustajista koostuva tuomaristo: Seppo Hassinen, 4H-säätiön asiamies ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja, Virpi Skippari, Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö, Terhi Käkelä, Suomen 4H-liiton viestintäpäällikkö ja Satu Mellanen, Suomen 4H-liiton toimituspäällikkö.

Vuoden 4H-kerho -kilpailuun osallistui tänä vuonna 124 kerhoa ja 1 196 kerholaista eli hyvää tekoa!

Tutustu Tekoja lähellä ja kaukana -toimintamalliin osoitteessa www.4h.fi/nuorisotyon-perusteet.

Lisätiedot ja kerhojen yhteystiedot:
Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
p. 044 783 0302
virpi.skippari(a)4h.fi

Tiedote STT Infossa

Tule TOP-sivuston helppariksi

Tule mukaan kehittämään lasten tekemällä oppimisen ideapankkia. 4H-helpparit ovat 16-28-vuotiaita verkkotukinuoria, joiden tehtäviin kuuluu TOP-tehtäväpankin kehittämisen lisäksi lasten tehtäväpalautusten ja uusien tehtävien tarkastaminen ja  kommentointi. Lue lisää...

Ilmoittautuminen Pohjoismaiselle 4H-leirille on auennut

Leiri järjestetään Ostfoldissa Norjassa 29.7.–5.8.2017. Mukaan pääset, kun olet iältäsi 14, yläikärajaa ei ole. Leiri ei edellytä 4H:n jäsenyyttä. Leirimaksu on noin 280 euroa per henkilö, kun ilmoittaudut viimeistään 29.4.2017. Lue lisää...