Kahdeksasluokkalaisten yritysideat palkittiin

Viime syksystä lähtien käynnissä ollut Orin Hampaissa yritysideakilpailu huipentui jännittäviin finaalitaistoihin Orimattilan yläkouluissa.

Orimattilan 8.-luokkalaiset tutustuivat kilpailussa yrittämisen mahdollisuuksiin ja käytäntöihin. Kilpailuun osallistui yli 60 nuorten yritysideaa.

Voittajiksi Orin Hampaista selvisivät Fruit Cafe ja KissanKello

Finaaliin valittiin kuusi yritysideaa, jotka osoittivat realistisuutta ja innovatiivisuutta. Kilpailu huipentui finaaliin, jossa koulukohtaisesti kisattiin 100 euron henkilökohtaisista pääpalkinnoista. Loppukilpailussa yritysideat esiteltiin yritysalan ammattilaisista koostuville tuomareille Leijonan luola TV-formaatin tapaan.

Jännitys oli ilmeistä, kun nuoret odottivat omaa vuoroaan. He suunnittelivat itse yritysideansa esittämistavan tuomareille. Hienot julisteet ja powerpointesitykset jäivät kakkoseksi kun tuomaroinnin aikana nuoret innostuivat kertomaan omista yritysideoistaan, tavoitteistaan ja haaveistaan. Kaikki kilpailun finalistit osoittivat aitoa innostusta omia ideoitaan kohtaan. Tuomareiden tiukoista kysymyksistä huolimatta nuoret eivät jääneet sanattomiksi.

Fruit Cafe

Jokivarren koulussa kilpailu oli tasainen, kaikki finalistit olivat liikkeellä ruokaan liittyvillä ideoillaan. Ideoista huokui intohimo ja realistiset ajatukset yritystoimintaa kohtaan. Kolmanneksi sijoittunut Ravintola L.O. tarjoaisi ravintolassaan ruokailumahdollisuuden myös lemmikeille ja toiseksi sijoittunut Bake My Day tarjoaisi monipuolisia kahvila- ja konditoriapalveluita harjaantuneella kokemuksellaan.

Jokivarren tuomariston hurmasi Miika Pajalan ja Kevin Rönkön raikas yritysidea kiertää erityisesti urheilutapahtumissa myymässä terveellisiä hedelmä- ja marjajuomia. Myös tuomaristo sai maistaa poikien smoothiereseptiä. Fruit Cafe -yritysidealla nähdään olevan rajattomat markkinat, myös maailmanlaajuisesti. Tuomariston mielestä pienellä tuotekehittelyllä ja tarjonnan laajentamisella ideassa on suurta potentiaalia. Yrityksen perustamisen nähtiin olevan myös helppoa perustuskustannusten ollessa alhaiset. Pojat innostuivat menestyksestään niin, että kaavailevat kokeilevansa ideaansa jo tulevan kesän aikana.

KissanKello

Orimattilan yhteiskoulussa kilpaili kolme hyvin erilaista yritysideaa. Kolmanneksi sijoittuneen Forever Alone yritysidea kehittää merkkituotteita sai tuomaristolta kiitosta rohkeasta ideasta, jonka avulla tuettaisiin myös syrjäytyneiden nuorten hyväksi tehtävää työtä. Tuomaristo oli valmis hyppäämään vaikka heti Viihde Star -viihdykebussin kyytiin, joka palkittiin toisella sijalla. Kilpailun voittajaksi valittiin Mariella Hilarton yksinkertainen mutta uudenlainen idea valmistaa lemmikeille leluja kierrätysmateriaalista. KissanKello-yritysidea sai tuomariston vakuuttuneeksi siitä, että tuotteille löytyisi varmasti ostajia ja yrityksen voisi laittaa pystyyn vaikka heti! Voittaja jäikin nyt pohtimaan oman yrityksen perustamista.

Katso kuvamateriaalia kilpailusta Ampun 4H-yhdistyksen sivuilta.

Tuomareina finaalissa toimivat
Merja Viljanen / Orimattilan Osuuspankki
Pirjo-Liisa Virtanen / Orimattilan yrittäjät
sekä vierailevina tuomareina Jokivarressa Maria Drockila / Maria Drockila Oy ja Yhteiskoulussa Markku Nenonen / Perustava Oy

Kilpailun tulokset

JOKIVARREN KOULU
1. Fruit Cafe, Miika Pajala ja Kevin Rönkkö
2. Bake My Day, Annika Niemitalo ja Anni Lehmuskorpi
3. Ravintola L.O. (= lemmikit ja omistajat), Klaara Luukka ja Marianne Mattila

ORIMATTILAN YHTEISKOULU
1. KissanKello, Mariella Hilarto
2. Viihde Star, Emilia Hahl, Kristiina Pärhä, Aino Uusitalo ja Roosa Kuokkanen
3. Forever alone, Eveliina Kemppi

Orin Hampaissa yritysideakilpailun järjestivät Ampun 4H -yhdistyksen Tähtäimessä työelämä -hanke ja Orimattilan Yrittäjät. Kilpailun koulukohtaiset voittajat palkitaan lukuvuoden päätteeksi henkilökohtaisin stipendein ja tavarapalkinnoin. Järjestäjien lisäksi menestyneitä yritysnuoria palkitsee Orimattilan Osuuspankki.

Nuorten omat projektit saivat rahoitusta

10 nuorten itse ideoimaa projektia sai kukin 200 euroa 4H:n Itse tehty -rahaa tämänkeväisellä hakukierroksella. Lue lisää...

Shake it – Experience tarjosi upeita kokemuksia

Puoli vuotta kestänyt 4H-tapahtumavalmennus huipentui lauantaina 7.6. nuorten itsensä suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumaan Jyväskylässä. Lue lisää...