Kesätyönä ympäristöteko – Muovisäkkikeräys on haluttu pesti

Myrskylässä maatilan pihamaalla lojuvilla lannoite- ja siemensäkeillä on vielä matkaa uusiksi muovituotteiksi, mutta täältä tärkeä polku alkaa. Säkkikeräyspisteet Itä-Uudellamaalla ovat Emilia Brucen, 17, ja Johanna Österholmin, 19, (kuvassa vasemmalla) kesätyömaita.

Nuoret hoitavat kumpikin omaa keräyspistettään ja auttavat näin maanviljelijöitä siivoamaan päänvaivaa tuottavat ongelmajätteet pois pihojensa nurkista.

Säkkiurakka on monelle nuorelle ensimmäinen kesätyö ja sellaisena kelpo tienesti.

”Viime kesänä sain työstä neljäsataa euroa”, Bruce muistelee vuoden takaista urakkaansa.

Pohdinnan jälkeen löytyy yksi miinuspuolikin. Työ on aika likaista ja varsinkin märät säkit haisevat. Sottaisuuskaan ei tunnu nuoria häiritsevän. Avainsanoja ovat työvaatteet, hanskat ja reipas asenne.

Markkinoinnin oppitunti

Itä-Uudellamaalla toimivan Ampun 4H-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Vesa Elttula on maanviljelijä itsekin ja tietää, että ongelmajätteet jäävät helposti pyörimään maatilan nurkkiin.

”Muovisäkeistä eroon pääseminen aiheuttaa viljelijälle kustannuksia. Keräys on helppo ja ilmainen tapa päästä niistä eroon.”

Viljelijät tietävät odottaa keräystä, ja puhelin alkaakin jo alkukesästä soida: milloin voin kipata säkkini keräyspisteeseen? Nuoret ottavat muovisäkit vastaan ja laskevat, lajittelevat ja järjestävät ne. Kasat on sitten helppo lastata keräysauton kyytiin.

Nuorten työ ei rajoitu pelkästään säkkisavottaan, vaan he myös markkinoivat palvelua aktiivisesti.

”Olen laittanut ilmoituksia muun muassa kauppojen ilmoitustauluille, Myrskylän baariin ja muihin paikkoihin, joissa viljelijät liikkuvat”, Bruce kertoo.

Ja hyvin nuoret ovat mainonnankin hoitaneet, sillä säkkejä saataneen koko valtakunnassa talteen jälleen puoli miljoonaa kappaletta. Viime vuonna keräys tuotti liki 600 000 kiloa muovia!

Keräystyö kiinnostaa nuoria

Nuori saa pitää keräyspaikan vuosi vuoden jälkeen, niin pitkään kuin haluaa työtä tehdä. Tekijöitä ei ole tarvinnut kaivaa töihin kiven alta, vaan innokkaita löytyy aina.

Österholm on perinyt keräyspaikan veljeltään. Säkkiurakasta on Österholmin perheessä tullut yhteinen projekti: isä lähtee apumieheksi, kun Johanna käy noutamassa säkkejä suoraan tiloilta. Säkkien kierrättäminen ei voisi olla viljelijälle helpompaa.

Reilu Teko -säkkikeräyksen kummitäti, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiittää keräystä pyörittäviä nuoria tärkeästä työstä ja on heistä ylpeä.
Reilu Teko -säkkikeräyksen kummitäti, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiittää keräystä pyörittäviä nuoria tärkeästä työstä ja on heistä ylpeä.

Ei jätetä jälkiä ympäristöön

Kampanjalla on pitkät perinteet, säkkikeräystä on järjestetty jo yli neljäkymmentä vuotta. Vuosikymmenten mittaan muovia on saatu talteen peräti 34 miljoonaa kiloa.

Kampanjan päärahoittaja, lannoitevalmistaja Yara Suomi osallistuu mielellään omien säkkiensä kierrätykseen, ja kustantaa säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

”Haluamme olla 4H:n kumppanina tukemassa nuoria työelämään. Ja totta kai me haluamme olla mukana ympäristötyössä. Pidämme tärkeänä, että muovi saadaan tiloilta hyötykäyttöön”, Yara Suomi Oy:n kaupallinen johtaja Timo Räsänen sanoo.

Viime vuonna keräyksessä saatiin talteen kaksi kolmasosaa kaikista maatiloille toimitetuista säkeistä. Säkkikeräyspaikat ovat 4h.fi-sivustolla.

Reilu Teko -säkkikeräys toteutetaan yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Finlands svenska 4H:n ja paikallisten 4H-yhdistysten kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, K-maatalous, Raisioagro ja Tilasiemen Oy.

Teksti: Marja-Liisa Torniainen / Pisteen paikka Oy

Kuvat: valokuvaaja Susa Junnola

 

Kansanedustajat vaikuttuivat 4H-yrittäjistä

4H-yrityksiä ja markkinameininkiä! Rovakadun markkinoilla Rovaniemellä riitti viime lauantaina väkeä ja hienoa ohjelmaa. 4H:n teltalla nuoret yrittäjät jakoivat jäätelöitä, samalla kertoen markkinaväelle 4H-yrittämisestä. Erityisen hienoa oli saada vieraaksi Suomen 4H-liiton…

4H-yrittäjien Bisnes cafe nousee MTV-lavalle Porin SuomiAreenassa

Nuoret yrittäjät kertovat omista yrityksistään, kokemuksistaan ja unelmistaan Porin torilla sekä katsomo.fi:ssä. Mikä innostaa nuoria yrittäjyyteen ja mikä 4H-yrittäjyydessä on parasta? Millaisia 4H-yrityksiä nuoret perustavat ja kenelle se on mahdollista?…