Juhlavuoden leivoskilpailun finalistien reseptit TOP-tehtäväpankkiin

Leivoskilpailun finaalin kivunneista leivosresepteistä saamme uutta käyttäjiensä näköistä sisältöä 4H: n TOP-tehtäväsivustolle. Kerhotoiminnan ideamateriaaleja sisältävän TOP-tehtäväsivuston käyttäjämäärät kasvavat vuosittain. Vuonna 2016 sivustolla  oli 30 000 käyttäjää ja vuoden 2017 aikana lähes 37 000 käyttäjää. Tänä vuonna sivuston visuaalinen ilme uusitaan ja toiminnallisuuksia uudistetaan.

Ruoka on vuodesta toiseen suosituin aihe 4H-kerhoissa ja kokkaukseen liittyviä  TOP-tehtäviä tehdään paljon kerhoissa . Leivoskilpailun finalisteista koottava Juhlaleivos -teema  tuleekin olemaan tehtäväpankin 30. kokkaukseen ja leivontaan liittyvä tehtäväkokonaisuus. Tutustu TOP-tehtäväsivustoon.

Voittajaleivos oli täydellinen sekoitus historiaa ja nykytrendejä

Isojoki-Karijoen Safkasankareiden voittajaleivoksessa yhdistyvät jännittävällä tavalla 4H:n hieno historia ja tämänhetkiset, ajankohtaiset ruokatrendit kuten villi- ja lähiruoka. Kokonaisuutena se viestii aitojen asioiden arvostamista, mikä on tärkeä ulottuvuus koko järjestön toiminnassa. Klassisesta porkkanakakusta oli muotoiltu pyöreä, kahdella kreemillä maustettu leivos, jonka pinnalla porkkanat olivat saaneet jäädä rouheaksi raasteeksi. Koristeena oli apilaa, joka vuodenaikojen mukaan voi vaihtua muihin sesonginmukaisiin raaka-aineisiin, kuten ketunleipään tai syötäviin luonnonkukkiin.

Toiseksi sijoittui retkileivos

Toiseksi sijoittui 4H-metsään! -kerho Laukaan 4H-yhdistyksestä. Lasipurkkiin koottu leivos kuvasti hyvin kerhon retkeilyn ja luonnossa liikkumisen teemaa. Annon sisälsi paljon yllättäviä yksityiskohtia. Maku oli mustikkainen, raikas ja tasapainoinen. Helposti mukaan otettava, monipuolinen ja jälkiruokamainen leivos kruunaa yhtä lailla metsäretken tai juhlaillallisen.

Kolmannelle sijalle mehevä vadelmaleivos

Porvoon Safkakasankarit -yrityskerhon mehevän leivoksen inspiraationa oli suomalainen vadelma. Raikkaan vadelman lisäksi leivoksessa maistui täyteläinen tumma suklaa. 4H ja luonto tulivat esiin koristelun vihreässä värissä ja makuelämys täydentyi vadelmasta valmistetulla kreemillä ja tuoreilla vadelmilla.

Kunniamaininta Kurikan ja Punkalaitumen Safkasankareille

Kurikan Safkasankarit kurkistivat leivoksellaan jo tulevaisuuden lähiruoka-apajille. Perinteikäs porkkanamuffinssileivos oli maustettu trendikkäästi Kurikassa kasvatetuilla kotisirkoilla. Tuomaristo innostui ajatuksesta samaan tapaan kuin yksi kerholaisista. ”Vau, kuinka jännää! Maistan ensimmäisen sirkan vaikka silmät kiinni”.

Punkalaitumen Safkasankarit intoutuivat haastavasta rakettileivoksesta, jossa samaan pakettiin yhdistyi koko kahvipöytätarjoilu; marenkia, leivosta, suklaata ja pikkuleipää. Eläväisen poikakerhon tarinakin on vauhdikas ”4H etenee kohti tulevaa maailmaa raketin lailla.”

Muut finalistit

Muurolan jauhopeukut Rovaniemen 4H-yhdistys

4H Nalle on todellisen suklaan ystävän leivos, sillä se sisältää sekä tummaa että valkosuklaata. Koristelussa riittää askarreltavaa isommallekin porukalle. Leivoksen tarinassa Nalle saa uuden ystävän, Neiti Kissan. Yhdessä juodaan kahvit suklaamuffinssin kera.

Myrskylän seikkailukokkis Ampun 4H-yhdistys

Suklaamuffinssileivos suklaasydämellä on saanut inspiraationsa ystävyydestä, kaveruudesta ja luonnosta. Kerhossa on kokkailtu, askarreltu ja seikkailtu luonnossa, josta kertoo myös leivoksen vihreä kuorrute.

4H-kokkikerho Kalajoen 4H-yhdistys

Marjatartaletti, jonka pohjassa ruislesettä ja täytteenä vaniljakreemiä sekä sesongin marjoja. Tällä leivoksella innostut, onnistut ja opit itse tekemällä. Se kuvaa 4H:n ajatuksia yrittämisestä ja arkielämän taitojen opettelusta.

Keittiöjengi Juvan 4H-yhdistys

Sateenkaaren värinen, hillolla ja kermavaahdolla täytetty leivos, jonka värit kuvaavat 4H:n kirjainten merkitystä. Harkinta (Head) = sininen Harjaannus (Hands) = keltainen Hyvyys (Heart) = pinkki Hyvinvointi (Health) = vihreä.

4H-leivontakerho Töysän 4H-yhdistys

Leivoksessa 4H maistuu vadelmalle ja raikkaalle rahkalle, sillä 4H on innostava, liikkuva, raikas ja energinen. Näyttävä ja hauskan näköinen leivos kuvaa myös tekijöidensä taitoja.

Katso kaikki leivoskuvat 4H:n kuvapankista

Juhlaleivoskisa innosti kerhot leipomaan!

Kilpailun avulla 4H 90 vuotta täyttävä nuorisojärjestö sai historian ensimmäisen oman juhlaleivoksen. Arvioinnissa huomioitiin leivoksen maku, ulkonäkö, leivoksen tarina ja reseptin käyttökelpoisuus koko 4H:n leivoksena. Kilpailuun osallistui lähes 120 kerhoa eli yli 1000 lasta ja nuortaEri puolilla Suomea toimii 2 700 kerhoa. Kerhot kokoontuvat vuosittain noin 43 000 kertaa ja näistä kerhokerroista on ruoka-aiheisia noin neljännes. Lapset tykkäävät kokata ja ruoka onkin vuodesta toiseen suosituin aihe 4H-kerhoissa.

Palkinnot

Voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron summalla. Palkinnot lahjoittaa 4H-säätiö.

Yrittäjän päivänä herkutellaan

Safkasankarit-yrityskerhoja kannustetaan järjestämään erilaisia leivonnaisten myyntitapahtumia muun muassa syksyllä Yrittäjän päivänä 5.9.2018. 4H:n uutta juhlaleivosta tarjotaan myös monissa juhlavuoden tapahtumissa eri puolella Suomea.

Lisätietoja:

Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
+358 44 783 0302
virpi.skippari@4h.fi

4H-leivoskilpailun finalistit on valittu!

Kerholaiset leipoivat 90 v 4H:lle. Juhlaleivos oli kaikille 4H-kerhoille suunnatun Vuoden 4H-kerho -kilpailun aihe. Safkasankarit-yrityskerhot ja monet muutkin 4H-kerhot laittoivat jauhot pölisemään ja alkoivat innokkaasti suunnitella 4H:n näköistä leivosta. Kilpailuun osallistui lähes 120 kerhoa eli yli 1000 lasta ja nuorta. Lue lisää...

Kilpailu: Marjametsän valtias 2018

Metsissä samoilua ja marjojen maistelua. Luovaa käsillä tekemistä ja hulluja ideoita. Oletko sinä Marjametsän valtias 2018? Marjametsän valtias on uupumaton metsänkävijä, joka tietää parhaat marjapaikat ja jolla on reppu täynnä…