Mediataitoviikolla 4H nostaa esiin lasten mediataitojen tukemisen

Mediataitoviikkoa vietetään 8. – 14.2.2016. Viikon teemana on Parempi netti virtaa meistä!  Se tarkoittaa sitä, että jokainen voi vaikuttaa siihen, millainen ympäristö internet on.

Teema sopii hyvin 4H-kerholaisten omaan verkkoympäristöön TOP-tehtäväsivustoon – me toteutamme yhdessä 4H-kerhojen näköistä nettiä!

4H-liitto haastoi kaikki 4H-kerhot mukaan käsittelemään viikolla jollain tavalla mediataitoja. Laukaan 4H-yhdistyksen Hei! Me kokeillaan -kerho Vihtavuorelta otti varaslähdön mediataitoviikkoon ja ryhtyi ideoimaan 4H-lehteä.

Hei! Me kokeillaan (002)

Kuvassa Laukaan 4H-yhdistyksen Hei! Me kokeillaan -kerholaiset.

 

Kerhoa ohjaava Jarna Pihlajamäki kertoo:

”Tänään opimme mm. termit: dead line, journalisti, editointi, lähde, paparazzi, haastattelu jne. Mietimme, miten toimittajan työssä näkyy ja toteutuu 4H-arvot: harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi.”

”Mediataitoviikolla jatkamme tutustumista journalismiin ja mietimme: Millaisen lehden haluaisimme itse lukea? Millainen on hyvä juttu? Mikä tekee jutusta hyvän? Opimme, mitä tarkoittaa kriittisyys ja lähteen tarkistus. Lisäksi otamme tietysti kuvia! Pohdimme myös muita julkaisufoorumeita kirjoitetulle sanomalle ja valokuville. On hyvä ymmärtää, mitä tarkoittaa netissä julkaiseminen.”

4H-yhdistysten toimihenkilöille suunnattu huoneentaulu on tilattavissa

Yhdessä verkkoon! -hankkeessa on tuotettu 4H-yhdistysten toimihenkilöille suunnattu aineisto, joka rohkaisee heitä huomioimaan lasten mediataitojen tukemisen osana yhdistyksen toimintaa. Tarkoituksena on madaltaa kynnystä, motivoida, rohkaista ja antaa yksinkertaisia vinkkejä, kuinka mediataitoja voi vahvistaa.

Aineistossa kerrotaan 4H-järjestön omista työkaluista, TOP-tehtäväsivustosta ja mediakerhoista, mutta osa vinkeistä sopii hyvin hyödynnettäväksi missä tahansa. Toivottavasti aineisto myös herättää pohdintaa!

Huoneentaulu Kuinka 4H tukee lasten mediataitoja

Kerhonohjaajat ja 4H-toiminnanjohtajat voivat kysyä huoneentaulua kehityspäällikkö Virpi Skipparilta, joka tämän uutisen pääkuvassa sitä esittelee. virpi.skippari(at)4h.fi

Huoneentaulun ohjeet:

 1. Hyödynnä TOP-tehtäväsivustoa: Se toimii villin internetin turvallisena harjoitusalustana. Lapset voivat jakaa tekstiä ja kuvia omista tekemisistään, lisätä toisia käyttäjiä kavereiksi ja kommentoida muiden julkaisuja. Samalla he harjoittelevat, kuinka netissä käyttäydytään reilusti ja turvallisesti.
  TOP-tehtäväsivusto sopii osaksi kaikkea 4H-kerhotoimintaa. Sen avulla jokaisessa 4H-kerhossa voidaan harjoitella mediataitoja.
 2. Järjestä mediateemakerhoja: Niissä lapset oppivat lisää turvallisia mediataitoja ja perehtyvät mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin.
  Matkalla mediaan -kerho on suunnattu 1.–3.-luokkalaisille ja Me mediassa -kerho 4.–6.-luokkalaisille. TOP-tehtäväsivusto tarjoaa kerhoihin vielä runsaasti mediataitoihin liittyvää lisäpuuhaa.
 3. Noudata pelisääntöjä: Pidä mielessä tärkeimmät säännöt, esimerkiksi palveluiden ikärajat. Sosiaalisen median palveluissa ikärajana on yleensä vähintään 13 vuotta. Elokuvien ja pelien ikärajat ovat osoitteessa ikarajat.fi. TOP-tehtäväsivusto on suunnattu 6–12-vuotiaille.
 4. Käytä välineitä luovasti: Älä pidä kallista laitetta kynnyksenä mediataitojen harjoitteluun. Itse tekeminen on tärkeintä! Huippulaitteiden sijaan voitte hyödyntää vaikka lasten omia kännyköitä. Älypuhelimella voi kuvata videoita ja ottaa valokuvia.
 5. Opi yhdessä lasten kanssa: Anna lasten opettaa sinua ja toisiaan tai opetelkaa yhdessä. Aikuisena osaat arvioida, mikä on järkevää ja mikä ei, vaikka et osaisikaan käyttää kaikkia laitteita ja sovelluksia.
 6. Kunnioita lapsen mediasuhdetta: Lapselle pelaaminen tai oma kännykkä voivat olla todella tärkeitä. Mieti, millainen sinun oma mediasuhteesi on, ja miten se vaikuttaa tapaasi toimia lasten ja nuorten kanssa.
 7. Ole läsnä ja kuuntele: Tutustu rohkeasti lasten mediamaailmaan ja ole kiinnostunut siitä, mikä heille on mediassa tärkeää. Yhdessä tekeminen ja lasten kuunteleminen riittävät. Saatat olla ainut turvallinen aikuinen, jonka kanssa lapset voivat opetella järkevää mediankäyttöä.

 

Mediataitoviikon uutiskirjeessä saat mahtipaketin vinkkejä. Mukana menossa myös 4H!

 

Mediakasvatukseen liittyvät kerhoaineistot

Mediataitoviikko on valtakunnallinen mediakasvatuksen teemaviikko, jota Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) koordinoi yhteistyössä yli 40 organisaation kanssa.

 

Haussa Itse tehty -rahaa nuorille

Onko sinulla idea jostain kivasta tapahtumasta, mutta rahaa sen toteuttamiseksi ei ole? Nyt sitä on mahdollisuus saada hakemalla 4H Itse tehty -rahaa. 4H-säätiö tukee 200–500 eurolla noin kymmentä nuorten omaa…

Ilmoitus Suomen 4H-liiton sääntömääräisestä edustajakokouksesta

Suomen 4H-liiton hallitus kutsuu sääntöjen mukaisesti koolle liiton edustajakokouksen, joka pidetään keskiviikkona 27. päivänä huhtikuuta 2016 alkaen klo 9.00 LähiTapiola-ryhmän pääkonttorissa, os. Revontulenkuja 1, Espoo. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 10 §:n…