Mitä keppihevoset syövät -kilpailun finalistit on valittu

Porkkanoita, omenoita, suolakiviä ja sokeripaloja – 4H:n juhlavuoden 2018 käsityökilpailun tehtävänä oli toteuttaa käsityö, joka on keppihevosten ruokaa. Kilpailutöiden monipuolisuus materiaalivalintoineen oli kekseliästä. Tuomaristo ihasteli kilvan myös yksityiskohtaisia työohjeita, joissa huomioitiin materiaalien kierrätystäkin.

Kilpailun avainsanat ”omien ideoiden toteuttaminen, luova käsillä tekeminen, inspiraatio sekä uudet ajatukset” ohjenuoranaan ryhtyi kilpailun yhteistyökumppaneista ja kilpailun järjestäjistä koostuva tuomaristo suorittamaan hauskaa ja inspiroivaa, mutta vaativaa tehtävää. Valittavana oli lasten ja nuorten valtakunnallisen käsityökilpailun kymmenen finalistia.

Mielikuvitusta ja tehtävään paneutumista viestivissä töissä oli käytetty trikookudetta, erilaisia massoja, siemeniä, leipää, huovutusvillaa, paperinarua, pahvia, kreppipaperia, puuta, taikataikinaa, lankoja, kookoskuitua, vohvelikangasta ja muun muassa hamahelmiä. Materiaalien monipuolinen käyttö tuotti kauniita ja herkullisia ruokia keppihevosille. Joukosta löytyi myös paljon ideoita erilaisten materiaalien kierrättämiseen, eräässä työssä oli keksitty käyttää jopa sinappipurkin korkkia.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat sisällöntuottaja Sara Rönnback Novitan suunnittelutiimistä, Suomen Kädentaidot -messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen. 4H-liiton graafinen suunnittelija Tiina Rinne ja kilpailun suunnittelusta vastannut kehityspäällikkö Virpi Skippari 4H-liitosta. Tuomariston lisäksi finalistien valintaan vaikuttivat Noormarkun Lassilan 4H-kerholaiset, jotka valitsivat kilpailutöiden joukosta omat suosikkinsa.

Kaikille avoimen kilpailun yli 300 osallistujasta finaaliin valittiin kymmenen käsityötä. Molempien sarjojen kolme parasta palkitaan Novitan tuotelahjakorteilla. Palkinnot jaetaan Tampereella Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 16.11.2018. Kaikkia finaaliin valittuja kilpailutöitä pääsee ihailemaan 16.–18.11.2018 Suomen Kädentaidot -messuilla, 4H-liiton osastolla A1271 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Sarja 1. 6-12 vuotta (finalistit aakkosjärjestyksessä)

Kotila Janna, Vihannin 4H-yhdistys                                                                  

Vesi on elinehto hevoselle. Vesiämpäri erottui joukosta omaleimaisena tuotteena. Ämpärin pohjalla oleva vesi yllätti. Tapetti ämpärin materiaalina on hyvä valinta. Ohjeet ovat selkeät.

Saarinen, Martta, Valkeakosken 4H-yhdistys

Kaunis pieni huovutettu sitruuna on hyvin tehty ja tuntuu miellyttävältä kädessä. Työ on huovutettu huolellisesti. Sitruuna on aidon näköinen elävän värityksensä ja kauniin muotonsa vuoksi.

Seesvaara Selma, Padasjoki                                                                               

Hevoselle välttämätön suolakivi hurmasi koko tuomariston. Erottui kilpailutöiden joukosta hienosti muotoiltuna käsityötuotteena. Omaleimainen työ kertoo onnistuneesta tuotekehityksestä.

Siikakoski Sini, Lamminpään koulu Tampere                                                 

Oranssi porkkana violetissa virkatussa korissa on rohkea väriyhdistelmä. Porkkanan tekeminen on mietitty loppuun asti ja kokonaisuus toteutettu taidokkaasti. Korin virkkauksessa näkyy tekijän kiitettävä kädentaito. Työohje on laadittu selkeästi ja huolellisesti.

Stenberg Veera, Tampere                                                         

Hieno kokonaisuus, joka muodostui kierrätetystä paperipussista, heinätuposta, porkkanasta ja sokeripaloista. Työssä on hyvää tuotekehittelyä ja oivaltavuutta. Sokeripalat on toteutettu herkullisesti. Tuotteiden ohje on hyvä.

Sarja 2. 13-17 vuotta (finalistit aakkosjärjestyksessä)

Järvensivu Ilona, Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistys

Näyttävä kepparin herkkukassi. Kokonaisuus, jonka rakentamisessa on käytetty useita materiaaleja. Farkkujen kierrätys ruokakassissa on raikas ja tukee kestävän elämäntavan tavoitteita. Porkkanat ovat hauskan näköisiä, monipuolisia ja iloisen värisiä.

Järvinen Anni, Toivakka-Joutsa 4H-yhdistys                                                                             

Mielikuvituksen lentoa viestivä kepparin jätskitötterö. Persoonallinen työ jättää paljon tilaa katsojan mielikuvitukselle. Kilpailutyö kuvastaa hienolla tavalla keppihevosharrastusta, jossa ei tarvitse noudattaa minkäänlaisia normeja. Suoranainen taideteos.

Lonka Heta, Tampere                                                                

Virkattuun koriin asetettu reikäleipä ja rukiin tähkä on loppuun asti mietitty oivaltava työ. Työohje on laadittu kattavasti ja huolellisesti. Upea kokonaisuus, joka on toteutettu erittäin siististi ja taidokkaasti. Mahdollisuus murtaa reikäleivästä palanen on loistava idea ja nerokkaasti toteutettu tarrakiinnityksellä. Rukiin tähkä korissa kruunasi tämän viimeistellyn ruokakorin.

Taavitsainen Roosa, Pieksämäen 4H-yhdistys

Pieni sievä omena on kaunis ja viimeistelty työ. Huoliteltu työ ja valittujen materiaalien värien kauneus valloitti tuomariston. Materiaalivalinta on yllättävä ja piristävä.

Viitasalo Minka, Multian 4H-yhdistys                                                              

Aidon näköinen huovutettu porkkana. Kaunis kokonaisuus, jonka sopusuhtaisuus ja luonnollisuus vei juuri tämän porkkanan finalistitöiden joukkoon.

Kädentaitojen oppiminen on tärkeä osa 4H:n kerhotoimintaa. Eri puolilla Suomea toimii 2 700 4H-kerhoa, jotka kokoontuivat vuonna 2017 lähes 43 000 kertaa. Näistä kokoontumiskerroista käsityöaiheisia oli yli 9 000 ja niihin osallistui 80 800 lasta. Kädentaidot ovatkin vuodesta toiseen yksi suosituimmista aiheista 4H-kerhoissa.

Mitä keppihevoset syövät -kilpailussa 4H:n yhteistyökumppanina ovat Tampereen Messut Oy / Suomen Kädentaidot -messut ja Novita.

Lisätiedot kilpailuista ja finalisteista:

Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
+358 44 783 0302
virpi.skippari@4h.fi

 

Yläkoululaiset innostuivat villistä ruoasta Miehikkälässä

Miehikkälän koulun seiskaluokkalaiset pääsivät tutustumaan Suomen luonnon villeihin makuihin Suomen 4H-liiton järjestämässä Villiä ruokaa -työpajassa. Sauvasekoittimet surraavat ja pihlajanmarjat pyörivät pitkin lattioita, kun 19 seiskaluokkalaista kilpailee siitä, kuka valmistaa herkullisimman…

Tule nuorisotoimikuntaan tekemään 4H-harrastuksen tulevaisuutta

Nuorisotoimikunnan tavoitteena on vahvistaa nuorten omia tekoja 4H:ssa. Teot ovat mm. nuorten vaikuttamista, 4H-harrastuksen kehittämistä, 4H-nuorten edustamista ja toiminnasta kertomista. Me yhdessä teemme tulevaisuutta! Lue lisää...