Mobiilisovelluksella töitä ja työlle tekijä

Etelä-Saimaan 4H-yhdistys teki digiloikan, kun käyttöön otettiin kännykässä toimiva 4Help-työllistämispalvelu. Tiina Jauhiainen innostui sovelluksesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista saada apua iäkkäille vanhemmilleen.

Hei, kiinnostaisiko 4H-nuorten tarjoama apu?

16-vuotias Timo Sokolov lähestyy rohkeasti ihmisiä lappeenrantalaisessa kauppakeskuksessa kädessään nippu esitteitä. Joulukiireessä enteenpäin rientävät kaupunkilaiset hidastavat vauhtia ja nappaavat esitteen mukaansa. Moni pysähtyy myös juttelemaan ja kyselemään lisää.

Menossa on uuden 4Help-mobiilisovelluksen markkinointi. Kyseessä on kännykkään ladattava digitaalinen nuorten työllistämispalvelu, jonka kautta yksityishenkilöt ja yritykset voivat työllistää 14–26-vuotiaita nuoria esimerkiksi kodinhoito-, lastenhoito- ja lemmikinhoitotehtäviin sekä autonpesu- ja puutarhanhoitotehtäviin. Sovellus on käytössä jo Salossa ja Porissa ja nyt sitä pilotoidaan Lappeenrannassa.

Sokolovin ja muiden nuorten mukana kauppakeskuksessa päivystävä Etelä-Saimaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Helena Puustinen hymyilee tyytyväisenä.

– Olen todella iloinen, että meitä pyydettiin mukaan 4Help-sovelluksen pilotointiin. Digitaalinen työllistämispalvelu on paljon nopeampi kuin vanha malli, jossa pitää soittaa aika monta puhelua, ennen kuin työlle löytyy tekijä. Uskon, että saamme sovelluksen avulla työllistettyä huomattavasti enemmän nuoria kuin aiemmin.

”Hurjan hyvä idea”

– Moikka, kiinnostaisiko tällainen, että nuoret tulevat auttamaan arjen askareissa? Timo Sokolov jatkaa markkinointia.

Ohi kiiruhtava Tiina Jauhiainen hidastaa vauhtia ja pysähtyy. Sokolov selittää nopeasti, mistä on kysymys.

– Tämähän on hurjan hyvä idea, erittäin kannatettava. Minua kiinnostaa tämä kahdestakin syystä: iäkkäät vanhempani asuvat omakotitalossa ja tarvitsevat paljon erilaista apua ja toisaalta kaikki keinot, joilla nuoria saadaan työllistettyä, ovat tervetulleita, sanoo Jauhiainen, joka on itsekin teini-ikäisten kaksospoikien äiti.

Jauhiainen miettii, että hänen vanhempansa tykkäävät nuorista, joten nuorten antama apu voisi olla heillekin mieluisaa vaihtelua.

– Ja vaikka vanhukset eivät sovelluksia osaakaan käyttää, ovat ne itselleni tuttuja, Jauhiainen lisää.

Tämä on juuri se ajatus, jonka 4H-porukka haluaa saada läpi: vaikka digitaalisen sovelluksen käyttö voi olla vanhuksille vaikeaa, lapset ja lapsenlapset voivat olla apuna sen käytössä.

Digiloikka lisää mahdollisuuksia

Mathias Hasselblatt sovelluksen kehittäneestä 4Help Oy:stä kertoo, että idea sai alkunsa käytännön kokemuksesta: Yrityksen perustajaosakkaan lapset olivat mukana 4H-toiminnassa. Kävi ilmi, että on paljon nuoria, jotka tarjoaisivat mielellään osaamistaan, mutta kätevä foorumi puuttui.

– Kun Suomen 4H-liittokin kiinnostui ideasta, lähdimme kehittämään sovellusta.

Nuorten palkkaus on sovelluksen avulla tehty mahdollisimman helpoksi. Sovellus toimii sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmissä, ja se on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupasta. Kuka vain voi kirjautua sovellukseen asiakkaaksi. Palveluaan tarjoavan nuoren on oltava 4H:n jäsen ja käytävä läpi lyhyt kurssitus.

Lappeenrannassa vuosittain noin 30 nuorta saa ensimmäisiä työkokemuksia 4H:n työllistämistoiminnan kautta tai pääsee ohjaamaan lasten 4H-kerhoja. Nuoria 4H-yrittäjiä Lappeenrannassa on 14.

– Olemme sovelluksen myötä astuneet nykyaikaan. Digiloikan myötä yhä useampi nuori toivottavasti kiinnostuu 4H:n tarjoamista mahdollisuuksista saada työkokemusta, Puustinen iloitsee.

Lisätyöt tervetulleita

Syksyllä 4H-toimintaan mukaan lähtenyt lukiolainen Timo Sokolov jakaa ilmaisjakelulehtiä kaksi kertaa viikossa. Hänellä ei siis ole välitöntä tarvetta työkeikoille, mutta ”sivubisnes” on aina tervetullutta. Sokolovilta onnistuvat kaikki työt siivouksesta lastenhoitoon. Ainoastaan metsätöitä hän ei osaa.

4Helpistä Sokolov on erityisen innostunut. Hän nimittäin kertoo, että hänellä oli aikoinaan aivan samanlainen idea.

– Ajattelin, että kehittäisin sovelluksen, jonka avulla nuoret pääsisivät tekemään pikkuhommia. No, nyt joku on tehnyt sen. Haluan ehdottomasti olla mukana palvelun markkinoinnissa.

 

Teksti Tiina Suomalainen

Kuvat Arttu Muukkonen

Hae nyt: Seminaari Budapestissa 24.2. – 3.3.2019

Rural Youth Europen Study session "Democritical" järjestetään 24.2. - 3.3.2019 Budapestissa. Oletko sinä yksi osallistujista? Lue lisää...

Vaihtoperhehaku auki!

Korealaista kokkailua tai saksan kielikurssi omassa kodissanne? Kesä-heinäkuussa Suomeen saapuu noin kolmekymmentä 16-28-vuotiasta nuorta 4H-järjestöjen oman vaihto-ohjelman kautta. Nuoret viipyvät Suomessa 3 viikkoa – 3 kuukautta ja asuvat vaihdon ajan…