Vuoden 4H-kerho -kilpailun 2019 finalistit

Tassukerho, eräkerho, kepparikerho, Safkasankarit ja monta muuta jännittävää kerhoa. Vuoden 4H-kerho -kilpailuun osallistuttiin monipuolisella ja laadukkaalla kerhotoiminnalla. Kilpailun tavoitteena on antaa uusia virikkeitä ja muistuttaa toiminnallisella tavalla ohjaajia ja kerholaisia vuosittain asioista, jotka kerhotoiminnassa ovat tärkeitä. Äänestä omaa suosikkiasi.

Kilpailuun osallistui 128 4H-kerhoa, joissa kerholaisina yhteensä 1 530 lasta. Arvioinnissa painotettiin kerholaisten uusien taitojen oppimista sekä 4H:n arvojen ja kestävän elämäntavan ilmenemistä. Kilpailuaika oli 1.8.- 31.12.2019. Arviointikriteereitä olivat muun muassa kerhon kokoontumiset, osallistujamäärät, TOP-tehtäväpankin hyödyntäminen, uusien taitojen oppiminen sekä kerhon viestintä ja yhteistyö eri tahojen kanssa. Kilpailulomakkeessa kysyttiin myös 4H-arvojen, kestävän elämäntavan ja kerholaisten oma-aloitteisuuden ilmenemisestä.  Arvioinnin perusteella valittiin 10 finalistikerhoa.

Aikataulu:

Voittajakerho julkistetaan ja palkitaan 4H-järjestön juhlavassa stipendienjakotilaisuudessa Helsingissä keväällä 2020. Palkitsemistilaisuuteen osallistuvat voittajakerhosta kolme kerholaista ja ohjaaja, jotka arvotaan halukkaiden kerholaisten ja ohjaajien joukosta. Vuoden 4H-kerhon valitsee 4H-säätiön ja 4H-liiton edustajista sekä kerhonohjaajista koostuva tuomaristo. Tuomaristoon kuuluvat Tomi Alakoski, 4H-säätiön asiamies ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja, Marjaana Liukko, Virpi Skippari ja Sampo Juhajoki  Suomen 4H-liitosta sekä Tampereen 4H-yhdistyksessä  kokkikerhoa ohjaavat Iida Ouninkorpi ja Irina Odinokova.

Palkinnot:

Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla.

Ohjaajat kertovat kerhoistaan

Kymmenen finalistikerhon ohjaajat kertovat, miksi juuri heidän kerhonsa pitäisi valita Vuoden 4H-kerhoksi.

1. Tarttilan 4H-kerho, Valkeakosken 4H-yhdistys

Tarttilan 4H-kerho on maaseutukoulun oma kerho, joka on tänä syksynä kokoontunut koko kauden ulkona. Olemme puuhanneet paljon koulun pihan kasvimaalla ja käyttäneet hyväksi sen antimia. Niitä on mm. syöty, maisteltu, käytetty taikajuomiin, väritykseen ja kasvien tunnistamisen opetteluun. Kerhossa on myös leikitty paljon ulkoleikkejä, tehty pihlajanmarjakoruja, etsitty piilotettua aarretta, tutkailtu syksyn värejä ja vaikka mitä muuta.

Tarttilan kerho pitäisi valita Vuoden 4H-kerhoksi, koska kerhon toiminta vastaa tosi hyvin 4H-järjestön kerhotoiminnan tavoitteisiin ja on sen arvojen mukaista. Toiminta on monipuolista ja kokeilevaa, ja myös lapset saavat ideoida omia juttujaan. Kerho on toiminut tosi pitkään (6 vuotta kai jo?!) ja siinä on tykänneet käydä aina uudet vuosiluokat vanhempien siirtyessä jo yläasteelle.

2. Maikkulan kokkikerho, Oulun 4H-yhdistys

Maikkulan kokkikerho on nimensä mukaisesti kerho, jossa leivotaan ja kokkaillaan erilaisia makeita ja suolaisia herkkuja, välipaloja ja ruokia. Kerho on suunnattu 3.-6.-luokkalaisille tai jo hieman leipomis- ja kokkaamiskokemusta omaaville lapsille. Lukukausien ensimmäisillä kerroilla kerholaiset saavat askarrella itselleen vihkot, joihin he keräävät kerhon aikana saatuja reseptejä talteen.

Maikkulan kokkikerho pitäisi valita Vuoden 4H-kerhoksi siksi, että sen toiminta on vahvasti 4H-arvojen mukaista ja huolellisesti suunniteltua ja toteutettua. Kerhon tehtävät ovat monipuolisia ja sen toiminta pohjautuu ajatukseen siitä, että lapset oppivat parhaiten itse tekemällä. Toiminnassa hyödynnetään rohkeasti vaativampiakin tehtäviä, joiden parissa lapset saavat haastaa itseään ja oppia uusia taitoja. Avainsanoja kerhon toiminnassa ovat lapsilähtöisyys ja tekemisen ilo.

3. Köyhäjoen 4H-kerho, Kaustisen 4H-yhdistys

Kerhomme on iloinen, liikunnallinen ja aktiivinen kerho, joka on kävijoille viikottainen itsestäänsevyys ja kerhoon osallistuu aina lähes koko koulu (pienessä koulussa 19 oppilasta, joista ainoastaan yksi ei käy kerhossa). Luonnossa kuljemme aina luontoa kunnioittaen ja jokaisella metsäretkellä kertaamme Jokamiehenoikeuksia. Roskaa tai hävikkiä ei kerhostamme jää yli, sillä kerho ei juurikaan vaadi urheiluvälineiden lisäksi muuta materiaalia.

Kerholaisilla on lupa ottaa mukaan kerhoon terveellinen välipala, joka nautitaan heti kerhon alussa. Olemme välillä pelailun ohessa ottaneet puheeksi muunmuassa riittävän ulkoilman ja unen tärkeyden, sekä puhuneet urheiluvammojen hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Kerhossa näkyy tekemisen meininki ja kerholaisten jaloista lähtee hurjasti nopeutta ja suusta hurjasti iloista meteliä. Kerho on tehnyt valtavan harppauksen yhteistyötaidoissa ja toisten kunnioittamisessa, josta ohjaaja on todella ylpeä!

4. Salmentaan klubi, Pälkäneen 4H-yhdistys

Kerhomme on lämmin ja iloinen, joka viikkoinen hetki yhteiseen tekemiseen. Se että nykypäivänä porukka näin eri-ikäisiä saapuu tapaamaan toisiaan vuodesta toiseen tekee kerhostamme ainutlaatuisen. Kokoonnumme ”vanhankoulun” salissa tai ohjaajan kotona. Myös useat kyläläiset tukevat toimintaamme ja avaavat kerhollemme kotiovensa mielellään.

Leikimme, kisaamme, juttelemme, juomme kahvia/mehua, liikumme, retkeilemme, katsomme elokuvaa, leivomme ja ihan mitä vain keksimme ja pystymme toteuttamaan. Kerhomme pyrkii luomaan kaikille yhteenkuuluvuuden tunteen, suvaitsevaisuutta, yhteistyötaitoja ja toisten ja luonnon kunnioitusta mutta myös omaa hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja.

5. Kokkikerho, Jämsän 4H-yhdistys

Meidän kerhomme on oma-aloitteinen, eloisa ja aikaansaava. Kerhossamme opetellaan tekemään erilaisia ruokia sekä maistelemaan uusia makuja. Meidän kerhomme on pakkaus energisiä ja oma-aloitteisia lapsukaisia, jotka me ohjaajat haluaisimme palkita ahkerasta työskentelystä. Voittorahoilla leipoisimme jotain hintavampaa ja ottaisimme laajemmin lasten toiveet huomioon.

Kerhomme toiminnassa näkyvät kestävä elämäntapa ja vastuullisuus etenkin siinä mitä kokkaamme kerhossa. Me ohjaajat suunnittelemme tarkkaan kokkikerhot, jolloin pyrimme välttämään ylijäämiä sekä minimoimaan hävikkiä. Suosimme raaka-aineina kotimaisia ja kestävästi tuotettuja tuotteita, jolloin tuemme kotimaista taloutta.

6.Kepparikerho, Limingan 4H-yhdistys

Kerhomme on kaikille soveltuva, mukava, hyvän ilmapiirin omaava kerho jossa ratsastetaan, hypitään esteitä, leikitään, tehdään keppareita ja varusteita yms. Meidän kepparikerho pitäisi olla vuoden kerho sillä meillä on hyvä yhteishenki ja hyväksymme kaikki sellaisinaan kuin ne on sekä teemme paljon asioita monipuolisesti. Palkinto rahat käyttäisimme varusteiden ja keppareiden materiaaleihin, uusiin esteisiin ja muihin liikunta varusteisiin sekä vara keppareihin.

7. Tassukerho, Salon 4H-yhdistys

Meidän kerho on mahtava tapa aloittaa viikonloppu, koska kerhomme kokoontuu perjantaisin. Kerhossamme tehdään yhdessä koirien kanssa erilaisia temppuja, kokeillaan eri lajeja ja leikitään yhdessä. Meidän kerholla on positiivinen, hauska ja turvallinen ilmapiiri sekä sinne ovat kaikki tervetulleita omana itsenään. Meidän kerho pitäisi valita vuoden 4H-kerhoksi, koska siellä on aina ahkera ja iloinen porukka jota saamme ohjata yhdessä Nana Salon kanssa. On mahtavaa kun voi kertoa ja opettaa jotain aivan uutta lapsille ja he kuuntelevat ja oppivat. Meidän kerho on mahtava!

8. Kokkikerho, Pihtiputaan 4H-yhdistys

Meidän kerho on sekoitus erilaisia ihmisiä, joita yhdistää intohimo ruokaa ja yhdessäoloa kohtaan. Kerhossa nautitaan muiden seurasta hyvän ruuan kanssa. Ennen kaikkea kerhossa on rento ilmapiiri. Kerhossa tehdään monipuolisia ruokia ja leivonnaisia. Kerhoohjaajat yhdessä kerholaisten kanssa päättävät mitä kerhossa tehdään.

Meidän kerho pitäisi valita Vuoden 4h-kerhoksi siksi, koska olemme vuosien aikana ja jälleen tänä syksynä oppineet paljon uutta tekemällä. Me olemme suunnitelleet tekemiset yhdessä ja tehty parhaamme kerrasta toiseen. Toki virheitä on tullut moneen otteeseen, mutta niistä on opittu ja kehitytty eteenpäin. Kerhokertojen myöstä kerholaisten ja kerhonohjaajien välille on muodostunut myös luottamuksellinen suhde, minkä avulla kerhosta on tullut entistä yhteisöllisempi.

9. Safkasankarit, Kauhajoen 4H-yhdistys

Meidän safkasankarit on touhukas kokkauskerho, jossa on syntynyt uusia ystävyyssuhteita ja lapset tulevat sinne innoissaan. Siellä on opittu hurjan paljon uusia taitoja ja herkuteltu. Lapset ovat itse saaneet vaikuttaa kerhon sisältöön. Osa lapsista on ollut kerhossa sen alkuajoista lähtien, joten voi todeta että kerho on ollut mieluinen harrastus. Kerholaiset touhuavat niin innokkaasti että välillä tuntuu ettei ohjaajaa tarvita. Yrittäjyys toteutui kun pidimme keväällä mm. vohvelikahvilaa, kerholaiset suunnittelivat annoksia, hinnoittelivat ja tekivät mainoksia. Yhteistyötä on tehty Kahvila valkoisen puun kanssa sekä Kauhajoen Ruokamessujen kanssa.

10. Tyttöjen erä- ja seikkailukerho, Kälviän 4H-yhdistys

Syksyn aikana kerhossa on suoritettu hätäensiapukurssi, tehty syyskuun lopussa 15 kilometrin yön yli vaellusretki teltassa nukkuen sateisessa syyssäässä, opeteltu solmuja ja valmistettu kilpaonkilaitteet, ongittu. Kerhossa on tehty metsäretkiä ja kerrattu erätaitoja sekä opeteltu ripustamaan riippumatot. Loppuvuonna kerho oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Kälviän 4H:n ensimmäistä joulupolkutapahtumaa, jossa kerholaiset toimivat erilaisissa tonttutehtävissä. Polulle osallistui noin 400 vierasta ja se on saanut todella paljon positiivista palautetta.

Tontut kävivät myös koristelemassa vanhainkodilla kuusen (jonka koristeet joulupolun osallistujat olivat tehneet) leikkien ja laulujen kera. Kerho olisi loistava Vuoden 4H-kerho, koska kerhossa näkyy tekemisen ilo ja innokkuus oppia uusia taitoja. Kerho on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka jo vähän isommat lapset voivat olla mukana 4H-kerhotoiminnassa.

 

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.