Vuotuinen säkkikeräys käyntiin jo 42. kerran – Katso keräyspisteet

Tiistaina 13. kesäkuuta käynnistyi perinteinen Suomen 4H-liiton, Finlands Svenska 4H:n ja paikallisten 4H-yhdistysten järjestämä lannoite- ja siemensäkkien keräys. Keräyksen avaustilaisuus järjestettiin Hausjärven 4H-yhdistyksen keräyspisteellä Kanta-Hämeessä.

Menossa on 42. peräkkäinen kesä, kun 4H organisoi ympäri Suomen lannoite- ja siemensäkkien keräyksen. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi, ja keräykseen osallistuvat myös Hankkija, K-maatalous, Raisioagro ja Tilasiemen.

Säkkikeräyksen tarkoituksena on paitsi vähentää maatiloille jäävän muovijätteen määrää ja edistää kierrätystä, mutta ennen kaikkea tarjota arvokasta työkokemusta nuorille. Kampanja myös aktivoi paikallisia 4H-yhdistyksiä ja työllistää satoja nuoria ympäri Suomen.

Tärkeää ympäristötoimintaa ympäri maan

Suomen 4H-liiton toimitusjohtajan Seppo Hassisen mukaan koko säkkikeräyksen historian aikana 4H on kerännyt talteen hyötykäytettäväksi noin 35 miljoonaa kiloa muovia.

“Keräys on tärkeä osa 4H ympäristökasvatustoimintaa”, Hassinen kertoi Hausjärvellä.

Vuonna 2016 keräys tuotti 675 650 kiloa muovia. Se on noin 50 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Osa säkeistä on aiempina vuosina toimitettuja.

Maali on paljon korkeammalla.

“Tavoitteena on päästä miljoonaan kiloon vuodessa”, Hausjärvelle saapunut keräyksen suojelija, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoi.

Niko töissä jo kolmatta kesää

Noin 9 000 asukkaan Hausjärvellä säkkikeräykseen osallistui kolme 4H-nuorta. Eräs heistä oli 16-vuotias Niko Sandberg. Hän oli mukana säkkitalkoissa kesäkuun toisena lauantaina, mikä perinteisesti on ollut Hausjärvellä keräyspäivä.

Sandbergin apuna oli toinenkin 4H-nuori. Kokemus oli Sandbergin mukaan mukava.

“Olin ottamassa säkkejä vastaan ja laskin ne. Arviolta 20 viljelijää toi säkkejään. Sen jälkeen niputin säkit viiden nippuihin”, Sandberg sanoi.

Sandberg on ollut mukana 4H-toiminnassa nelisen vuotta ja tämä oli kolmas kerta, kun hän oli mukana säkinkeräyksessä.

“Tämän lisäksi olen tehnyt 4H-yhdistyksessä puutarhanhoitoa ja vetänyt kerhotoimintaa”, Sandberg kertoi.

“Mukavaa ja mielenkiintoista kesähommaa”

Säkkien keräys oli Niko Sandbergin mukaan mielenkiintoista ja opettavaista, ei raskasta.

“Tämä oli mukavaa kesätekemistä. Suosittelen tätä muillekin nuorille, jotka haluavat saada työkokemusta”, hän arvioi.

4H:n perinteinen säkkikeräys kestää elokuun loppuun saakka. Reilu Teko -keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, K-maatalouden, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.

Keräyspisteitä on melkein joka kunnassa ja yhteensä 250. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Uusia keräyskohteita selvitetään

Jaana Husu-Kallio on iloinen, että 4H:n perinteinen kampanja jatkuu.

“Tämä on erittäin tärkeää työtä sekä ympäristön että nuorten työllistämisen takia”, hän kiitteli.

Yara Suomi Oy kerää ja käyttää muovisäkkejä uusiomuovin raaka-aineeksi. Kaupallinen johtaja Timo Räsänen Yarasta kertoo, että säkkikeräys on hänelle tuttu jo 40 vuoden takaa.

“Olin silloin rullaamassa silloisia Kemiran säkkejä tilalla. Säkit olivat paljon pienempiä kuin nyt, kun ne ovat nykyään 650-kiloisia ja kasvamassa vähittäin 700-kiloisiksi”, Räsänen muisteli.

Seppo Hassinen kertoi, että 4H:ssa selvitetään, voitaisiinko maaseudulla alkaa kerätä muitakin materiaaleja.

Keräysajat ja -pisteet: www.4H.fi/reiluteko.

 

Tuomo Tarvas

Kuva: Mikko Käkelä

Tubettavat 4H-yrittäjät ovat tässä!

Kolme upeaa 4H-yrittäjää avaa salaiset kansionsa ja kertoo kesäkuun ajan, millaista on 4H-yrittäjän arki. Tässä he ovat: Reetta, Karoliina ja Late! Kipinäyrittäjät ovat nuoria, jotka ovat syttyneet 4H-yrittäjyyteen. YouTuben kautta…

Puunhalausviikko tulee taas!

Puunhalausviikko kannustaa lapsia, nuoria ja aikuisia halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään. Puunhalausviikkoa vietetään elokuussa 21.–27.8.2017. Teemaviikko on osa 26.8. vietettävän Suomen luonnon päivän tapahtumia. Lue lisää...