Yläkoululaiset innostuivat villistä ruoasta Miehikkälässä

Miehikkälän koulun seiskaluokkalaiset pääsivät tutustumaan Suomen luonnon villeihin makuihin Suomen 4H-liiton järjestämässä Villiä ruokaa -työpajassa.

Sauvasekoittimet surraavat ja pihlajanmarjat pyörivät pitkin lattioita, kun 19 seiskaluokkalaista kilpailee siitä, kuka valmistaa herkullisimman juoman kotimaisista marjoista ja villiyrteistä. Suomen 4H-liiton järjestämässä Villiä ruokaa -työpajassa tutustutaan luonnontuotteiden käyttöön ruoanlaitossa ja Miehikkälän koulun kotitalousluokasta ei vauhtia puutu.

Kuka tunnistaa käenkaalin?

Ennen sauvasekoittimien esiin ottamista oppilaiden oli kuitenkin tutustuttava raaka-aineisiin. Kotitalousluokan pöydille levitetyt kasvinäytteet herättivät alkuun kummastusta, mutta pienen tarkastelun jälkeen moni löysikin joukosta tuttuja kasveja: mustikkaa, puolukkaa ja pihlajanmarjaa. Katselun ja tunnustelun lisäksi kasveja myös maisteltiin ja luokasta kajahtivat muun muassa ”Voiko tätä muka syödä?”, ”Vähänkö hyvää!” ja ”Yäk!”. Maistelun jälkeen myös hieman vieraammat kasvit tunnistettiin pian ja pöydältä nimettiin myös tyrni, käenkaali ja siankärsämö.

Villejä voimajuomia

Voittajajoukkueen smoothien koristelussa käytettiin pihlajanmarjoja, ketunleipää ja siankärsämöä (Suomen 4H-liitto / Magdaleena Rouhiainen).

Raaka-aineiden maistelun jälkeen luovuus pääsi valloilleen ja jokainen ryhmä sai valmistaa oman sekoituksen tarjolla olleista villeistä raaka-aineista. Tuttujen luonnonmarjojen lisäksi juomiin kokeiltiin rohkeasti myös muun muassa nokkosta ja siankärsämöä. Valmiit ju

omat koristeltiin ja nimettiin ja toimitettiin raadin arvosteltavaksi. Voittajaksi valikoitui erilaisia marjoja ja nokkosta sisältävä juoma nimeltä Taikuri Don. Herkullisen juoman kruunasi kaunis pihlajanmarja- ja villiyrttikoristelu.

Kun hankevastaava Magdaleena Rouhiainen kysyi, kuka maistoi tänään jotakin uutta makua, lähes kaikkien kädet nousivat ilmaan. Uusien makujen kokeilu ja raaka-aineiden luova yhdistely oli ollut kaikista hauskaa ja moni aikoo maistella villiä ruokaa myös jatkossa.

Nuoret töihin luonnontuotealalle

Miehikkälässä järjestetty Villiä ruokaa -työpaja on osa Suomen 4H-liiton Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen -hanketta, jossa selvitetään luonnontuotealan kehittämistä Kaakkois-Suomessa ja kannustetaan nuoria töihin luonnontuotealalle. Luonnontuoteala on kasvava biotalouden ala, joka tarjoaa nuorillekin monia mahdollisuuksia työllistyä ja saada ansiota suoraan luonnosta.

Luonnontuotteita ja niistä valmistettuja tuotteita voi myydä paitsi naapureille ja sukulaisille, myös paikallisille yrityksille ja ravintoloille. 13-28 -vuotias nuori voi perustaa oman 4H-yrityksen, jonka parissa yrittäjyyttä pääsee kokeilemaan harrastusluonteisesti omien kiinnostuksen kohteiden mukaan aikuisen ohjauksella. Mahtaakohan lähikaupasta jo pian löytyä välipalajuoma nimeltä Taikuri Don?

 

 

 

Lisätietoa hankkeesta:

Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen -selvityshanke 2018

 

Suomen 4H-liitto

Magdaleena Rouhiainen

Hankevastaava

p. 044 783 0319

magdaleena.rouhiainen@4h.fi

Uusi 4H-yrittäjän työkirja on julkaistu

4H-yrittäjille on tehty uusi inspiroiva työkirja. Uudessa 4H-yrittäjän työkirjassa on raikas visuaalinen ilme, biotalous on esillä luontevana osana  ja sivuilla esiintyvät näyttävästi aidot 4H-yrittäjät.  Työkirjan on kirjoittanut Hilkka Näse.   Omista…

Mitä keppihevoset syövät -kilpailun finalistit on valittu

Porkkanoita, omenoita, suolakiviä ja sokeripaloja – 4H:n juhlavuoden 2018 käsityökilpailun tehtävänä oli toteuttaa käsityö, joka on keppihevosten ruokaa. Kilpailutöiden monipuolisuus materiaalivalintoineen oli kekseliästä. Tuomaristo ihasteli kilvan myös yksityiskohtaisia työohjeita, joissa…