Joka 4H-kerhoon kerhokerta nettiturvallisuudesta

Mediataidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja. Miksei siis 4H-kerhossakin tehtäisi jotain mediakasvatukseen liittyvää? Tällä kerhokerralla pohditaan netinkäyttöä ja sen turvallisuutta.

Nettiturvallisuus on aina ajankohtainen aihe, mutta erityisen hyvin tämä kerhokerta sopii järjestettäväksi Mediataitoviikolla, jota vietetään seuraavan kerran 8.-14.2.2016. Mediataitoviikon teemalauseeksi vuodelle 2016 on valittu ”Parempi netti virtaa meistä”. Se tarkoittaa sitä, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, millainen paikka netti on.

Yhdessä parempi netti (kerhokerta mediakasvatuksesta)

Tavoite: Pohtia netinkäyttöä ja sen turvallisuutta.

Tarvittavat välineet: saksia, sanoma- tai aikakauslehtiä, kartonkia, liimaa, tietokone, nettiyhteys (jos käytössänne ei ole tietokonetta ja nettiyhteyttä, voitte jättää TOP-tehtäväsivuston esittelyn tietokoneelta pois), lankakerä

Passin aukeama toptehtäväsivustosta aikuisilleValmistelut:

Tällä kerhokerralla kerrot lapsille TOP-tehtäväsivustosta. Jos lapset haluavat rekisteröityä, heillä täytyy olla siihen oman vanhemman lupa. Lähetä siis etukäteen kerholaisten kotiin tietoa sivustosta, sitä löytyy esimerkiksi 4H-passista.

 

 

Teemaan sopivia TOP-tehtäviä:

Aloitus:

Tervetuloa kerhoon! Tänään aiheena on netti eli internet. Kysy kerholaisilta, saavatko he käyttää nettiä, kuinka usein he sitä käyttävät ja mitä he siellä tekevät. Ottakaa huomioon, että nettiä voi käyttää eri laitteilla, kuten tietokoneella ja kännykällä. Keskustelkaa myös siitä, minkälaisia nettiä tai mediaa koskevia sääntöjä kerholaisten perheissä on.

Jaa kerholaiset 2–3 hengen joukkueisiin. Jokainen joukkue saa sakset ja sanoma- tai aikakauslehden. Joukkueiden tehtävänä on leikata lehdestä kirjaimet sanaan INTERNET. Se joukkue, joka on ensimmäisenä saanut sanan valmiiksi, voittaa. Liimatkaa valmiit sanat keskelle kartonkia. Jokainen ryhmä voi tehdä oman työn tai sitten voitte liimata kaikki yhdelle suurelle kartongille.

Teema:

Kivaa tekemistä netissä. Keskustelkaa sitten, mitä kivaa ja hyödyllistä tekemistä netti mahdollistaa. Kerholaiset voivat sanoa esimerkiksi, että netissä voi pelata pelejä, katsoa hauskoja videoita, kuunnella musiikkia ja olla yhteydessä kavereiden ja sukulaisten kanssa.

Kirjoittakaa tai piirtäkää näitä ajatuksia kartongille INTERNET-sanan ympärille. Voitte myös leikata aiheeseen liittyviä kuvia lehdistä ja liimata niitä tekstin joukkoon. Kirjoittakaa sekä tekemistä (pelaaminen, videoiden katsominen, musiikin kuuntelu) että välineitä, sovelluksia, ohjelmia ja pelien nimiä, joita lapsille tulee mieleen.

TOP-tehtäväsivusto on 4H-kerhojen oma netti. Kun olette saaneet kivat ja hyödylliset tekemiset kirjattua kartongille, kysy kerholaisilta, ovatko he kuulleet TOP-tehtäväsivustosta. Entä onko joku jo käyttänyt sitä? TOP-tehtäväsivustolla on paljon kivoja tehtäviä, joita voi tehdä kerhossa, leirillä tai kotona.

Avaa www.toptehtavat.fi tietokoneelle. Näytä, miten tehtävät löytyvät ja kerro, että lapset voivat myös palauttaa sivustolle kuvia tekemistään tehtävistä, kerätä niistä pisteitä, kommentoida muiden tekemisiä ja lisätä muita käyttäjiä kaveriksi. Nämä ominaisuudet vaativat kuitenkin rekisteröitymisen eli oman 4H-tilin tekemisen. Lapset voivat tehdä oman 4H-tilin kotona yhdessä oman vanhempansa kanssa. Lisätietoa löytyy 4H-passista ja TOP-tehtävästä Rekisteröidy TOP-tehtäväsivustolle.

Internet tehtäväNetissä turvallisesti! Seuraavaksi kysy kerholaisilta, tietävätkö he miten netissä toimitaan turvallisesti. Kerholaisilla tulee varmaan mieleen joitain asioita, mutta voit täydentää keskustelua näillä:

  • Nettiin ei kannata mennä omin päin. Pyydä omaa vanhempaasi tai muuta aikuista mukaan, jos haluat tutustua johonkin nettipalveluun.
  • Jos törmäät netissä johonkin outoon tai epäilyttävään, kerro siitä heti vanhemmallesi tai vaikka opettajalle tai kerhonohjaajalle.
  • Kannattaa olla varovainen, mitä netissä kertoo itsestään. Ei kannata kertoa koko nimeään, omaa osoitettaan tai muita henkilökohtaisia tietoja. Netissä ei voi olla varma, ovatko juttukumppanit sitä mitä he väittävät olevansa.
  • Netissä pitää käyttäytyä kuten muutenkin elämässä: olla ystävällinen ja huomioida toiset. Netissä kiusaaminen on yhtä vakava juttu kuin tosielämässä.

Kirjoittakaa myös näitä netin käyttäytymissääntöjä ja turvallisen netinkäytön ohjeita kartongille. Kun taulut ovat valmiit, voitte laittaa ne esille näkyvälle paikalle. Ne kertovat siitä, millainen on kiva ja turvallinen netti.

Verkossa! Kerro, että internetiä kutsutaan myös verkoksi. Seuraavaksi luodaan yhdessä parempi verkko täynnä kivaa tekemistä. Leikkijät istuvat piirissä ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle ja sanoo yhden kivan asian, mitä netissä voi tehdä. Tämä ottaa langasta kiinni ja heittää kerän edelleen haluamalleen henkilölle.

Kerää heitellään, kunnes lanka kulkee ristiin rastiin leikkijöiden välillä. Näin syntyi verkko täynnä kivaa tekemistä. Kerikää lanka takaisin käymällä heittelykierros takaperin. Nyt jokainen sanoo yhden asian, miten netissä on hyvä toimia, esim. netissä ei saa kiusata. Jos kaikki toimisivat näin, netti olisi tosi kiva paikka!

Lopetus:

Kysy kerholaisilta lopuksi, jäikö joku asia kerhokerrassa mietityttämään. Voitte yhdessä vielä jutella nettiin ja siellä toimimiseen liittyvistä asioista. Kiitos kerhosta, nähdään taas viikon päästä!

Muita ideoita mediataitojen vahvistamiseen 4H-kerhossa

Tämän esimerkkikerhokerran lisäksi voitte keksiä oman tavan käsitellä mediataitoja. Ne sopivat yhdistettäväksi melkein mihin tahansa aiheeseen. Tässä muutamia muita ajatuksia mediataitojen vahvistamiseen osana kerhon ohjelmaa.

  • Ottakaa kokkikerhossa valokuvia kokkailuista ja tehkää päivän reseptistä kuvallinen ohje tai kuvakollaasi.
  • Toteuttakaa mainos (esim. video tai juliste) kerhon ohjelmasta. Päästä lasten omat näkemykset ja ajatukset esiin ja anna heidän kertoa, mikä kerhossa on kivaa ja mainostamisen arvoista.
  • Tutustukaa kepparikerhossa netistä löytyviin keppariaineistoihin.
  • Tehkää metsäkerhossa uutinen kerhokerran tapahtumista. Löytyikö metsästä esimerkiksi jotain jännittävää? Ottakaa siitä uutiskuva!
  • Toteuttakaa video kerhokerran tapahtumista. Jokainen saa kokeilla kuvaamista vaikka älypuhelimen videotoiminnolla.
  • Esitelkää kerhossa lempimedioitanne, esimerkiksi lempipelejä, lempikirjoja, lempielokuvia tai lempitelevisiosarjoja.

Muista myös muut mediakasvatukseen liittyvät kerhoaineistot

P.S. Tammikuussa 2016 käynnistyy 4H-kerhojen ohjaajille suunnattu maksuton verkkokurssi, joka tarjoaa ideoita median tekemiseen lasten kanssa, TOP-tehtäväsivuston hyödyntämiseen ja kerhoblogin pitämiseen. Ilmoittaudu mukaan!

Kuvitus: Myra Henriksson

Paikka avoinna sinulle, 4H-vapaaehtoinen

Etsimme kahta 4H-vapaaehtoista kehittämään 4H-nuorisotyötä. Tämä tilaisuus on juuri sinulle, joka toimit esimerkiksi 4H-kerhossa aikuisohjaajana. Lue lisää...

Se tunne, kun oppii ja onnistuu

Raikuvat taputukset hyvin menneen esityksen jälkeen, itse kasvatetun basilikan lehdet lautasella tai ensimmäinen loppuun asti neulottu kaulahuivi – harva tunne vetää vertoja onnistumisen ilolle. 4H-kerhoissa ollaan juuri tämän tunteen äärellä. Lue lisää...