Ohjaaja, näin viet kerhosi TOP-tehtäväsivustolle

TOP-tehtäväsivusto on 6–12-vuotiaille lapsille suunnattu kaikille avoin tehtäväpankki, joka tuo kerhotoimintaan kivoja uusia mahdollisuuksia. Lähtekää kerhoporukalla rohkeasti kokeilemaan!

Sivuston perustana on noin 900 TOP-tehtävää, joita olette varmaan jo aiemminkin hyödyntäneet kerhossa. Kaikki tehtävät ovat sivustolla edelleen vapaasti haettavissa, luettavissa ja tulostettavissa ilman rekisteröitymistä.

Uutta on nyt se, että rekisteröidyttyään lapset voivat:

  • palauttaa TOP-tehtäviä virtuaalisesti
  • kerätä niistä pisteitä
  • osallistua TOP-kilpailuihin
  • suunnitella itse uusia TOP-tehtäviä
  • kommentoida ja tykätä muiden tekemisistä
  • liittyä kerhon omaan ryhmään
  • lisätä muita käyttäjiä kaveriksi

4H-kerhotoiminta tulee lasten kuvien ja muiden sisältöjen kautta näkyväksi verkossa.

Kerhonohjaaja, jos et ole vielä tehnyt itsellesi omaa tiliä ja perustanut ryhmää kerhollenne, lue ensin ohjeet niiden tekemiseen (Ohjaaja, ota uusi TOP-tehtäväsivusto haltuun!) ja kokeile itse sivuston käyttöä. Muista myös liittyä kerhonohjaajien omaan ryhmään.

Tietoa kerholaisten koteihin

Ennen kuin lähdet kerholaisten kanssa puuhaamaan verkossa, lähetä koteihin lasten mukana tietoa uudesta sivustosta. On tärkeää, että lasten vanhemmat tietävät, mistä on kyse ja ovat muutenkin kiinnostuneita lastensa netinkäytöstä. Siksi lapset tarvitsevat huoltajansa suostumuksen sivustolle rekisteröitymiseen.

Vanhemmille suunnattuun viestintään voi hyödyntää sivuston alareunasta löytyvää Tietoa aikuisille -osiota. (Luethan sen myös itse!) Lisäksi kotiin voi lasten mukana lähettää TOP-tehtäväpankin esitteen, joita voit pyytää omasta 4H-yhdistyksestäsi. Kerholaisia voi samalla pyytää rekisteröitymään sivustolle kotona yhdessä vanhemman kanssa. Tällöin vanhempi on alusta asti mukana sivuston käytössä. Jos lapsella ei ole omaa sähköpostiosoitetta, hän voi käyttää vanhempansa osoitetta.

Kun lapset eivät puuhaile verkossa yksinään, vaan tuttujen ja turvallisten kerhonohjaajien ja aikuisten kanssa, vältytään monilta vaaranpaikoilta. Teidän kerhonohjaajien ja lasten vanhempien lisäksi sivustolla ovat läsnä 4H-helpparit, jotka ovat pankin omia verkkotukinuoria.

helpparit
Kuvassa tuoreet 4H-helpparit ja Topi-karhu eli TOP-tehtäväpankin isäntäväki

Treenausta TOP-tehtävien muodossa

Verkkoviestintä-teemassa on julkaistu neljä uutta TOP-tehtävää, jotka on tarkoitettu tehtäväpankin käytön aloittamiseen. Näitä tehtäviä voi hyödyntää kerhoissa. Tehtävissä rekisteröidytään TOP-tehtäväsivustolle, kerrotaan itsestä omassa 4H-tilissä, liitytään kerhon ryhmään ja palautetaan TOP-tehtävä.

Jokaiseen tehtävään kuuluu pohdintakysymys, jossa mietitään esimerkiksi, miksi on tärkeä huolehtia omasta salasanasta, mitä asioita ei ole turvallista kertoa verkossa tuntemattomille ja miten kaveruus verkossa eroaa tosielämän kaveruudesta. Kun nämä neljä tehtävää on tehty, sivuston käyttö on jo paljon tutumpaa! Samalla olette myös miettineet tärkeitä verkon käyttöön liittyviä kysymyksiä.

Tositoimiin: osallistukaa TOP-kisaan

Seuraavaksi voitte lähteä etsimään muita mielenkiintoisia tehtäviä. Aloittakaa vaikka osallistumalla Garderobi-TOP-kilpailuun, joka on käynnissä huhtikuun 2015 loppuun asti. Garderobi hyvä esimerkki siitä, kuinka tosielämän tekeminen voi laajentua verkossa. Kun t-paidat on muokattu mieleiseksi, lapset ottavat tuotoksistaan valokuvan ja lataavat sen verkkoon, jossa muut voivat kommentoida niitä ja kannustaa tykkäämällä.

Garderobissa on kaksi sarjaa. 13 vuotta täyttäneet lataavat valokuvat kuvanjakopalvelu Instagramiin ja merkitsevät ne hashtageilla #garderobi ja #4hsuomi. 6-12-vuotiailla kerholaisilla ei ole Instagramiin asiaa, mutta TOP-tehtäväsivusto toimii hyvänä harjoittelualustana. Siellä lapset voivat kokeilla kuvien jakamista, kommentointia ja tykkäämistä, mutta yleisö on Instagramia rajatumpi.

TOP-tehtäväsivusto löytyy osoitteesta www.toptehtavat.fi.

Ohjaaja, ota uusi TOP-tehtäväsivusto haltuun!

Uudistettu TOP-tehtäväsivusto tarjoaa kerhoille kivoja uusia mahdollisuuksia. Näillä ohjeilla pääset alkuun sivuston käytössä. Lue lisää...

Paikka avoinna sinulle, 4H-vapaaehtoinen

Etsimme kahta 4H-vapaaehtoista kehittämään 4H-nuorisotyötä. Tämä tilaisuus on juuri sinulle, joka toimit esimerkiksi 4H-kerhossa aikuisohjaajana. Lue lisää...