4H-helpparit ovat 16 – 28-vuotiaita verkkotukinuoria, joiden tehtäviin kuuluu:

  • Tehtävien kommentointi, jos kerhonohjaaja ei kommentoi tai käyttäjä ei kuulu mihinkään kerhoon
  • Käyttäjien lisäämien uusien tehtävien tekstien tarkastaminen ja tehtävien julkaiseminen
  • TOP-tehtäväpankin kehittäminen

4H-helpparien tuki ja koulutus

Helpparit kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa keskustelemaan tehtävästään tehtäväpankin isäntäväkenä. Tapaamisissa keskustellaan esimerkiksi kiusaamisesta, jota tehtäväpankissa saattaa esiintyä. Helpparin tehtäviä nuoret voivat tehdä kotonaan silloin, kun itselle parhaiten sopii. Kehittämistyötä tehdään Skypen ja sähköpostin välityksellä. Seuraava helpparien livetapaaminen järjestetään Helsingissä 17.3.2017.

Miksi helppariksi?

Toimintaan osallistumalla saa arvokasta kokemusta vapaaehtoistyöstä ja 4H-nuorisotyöstä. Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen voi lisäksi hyödyttää opiskelupaikkaa tai töitä hakiessa (CV).

Kuka voi olla helppari?

Helppariksi voi hakea kuka tahansa 16 – 28-vuotias nuori. Helpparit koulutetaan tehtäviinsä. Helpparit saavat halutessaan valita oman aihealueensa oman kiinnostuksensa mukaan, voit olla esimerkiksi metsä- ja luontoaiheista vastaava 4H-helppari. TOP-aiheet ovat: Kasvit ja puutarha, Metsä ja luonto, Eläimet, Kokkaus ja leivonta, Askartelu ja käsityöt, Liikenne ja liikunta, Kansainvälisyys, Viestintä ja vuorovaikutus ja Ympäristö ja kierrätys.

Hakeminen

Haku on valtakunnallinen ja jatkuva. Lisätietoa virpi.skippari(a)4h.fi

Helppari MInnan tarina

”Aloitin helpparina eli verkkotukinuorena TOP-tehtäväsivustolla, kun TOP-tehtäväpankki uudistui. Olen 22-vuotias luokanopettajaopiskelija Joensuusta ja olen harrastanut 4H-toimintaa laajasti koko elämäni. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla helpparin hommaa, lähdin avoimin mielin ja innolla mukaan! Minusta oli huippua päästä kokemaan 4H:n kautta vielä jotakin uutta, kun muuten lähes kaikki toiminnan osa-alueet olivat jo tuttuja. Helpparin homma osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi ja antoisaksi kaikkine kehittämisvaiheineen.

Vuorovaikutteista tekemistä verkossa

Oli hienoa huomata, että TOP-tehtäväsivustolla ovat edelleen tutut pedagogisesti laaditut tehtävät, joita kerhonohjaajat käyttävät. Olen sitä mieltä, että lasten oma aktiivisuus korostuu yrittäjyyskasvatuksen hengessä, kun he voivat olla vuorovaikutuksessa muiden lasten ja aikuisten kanssa. Sivustolla toimintaa seuraavat vapaaehtoiset nuoret ja aikuiset helpparit. Lapset saavat palautetta tehtävistään, ja heidän on helppo kääntyä helppareiden puoleen, jos jokin asia askarruttaa. Mielestäni lasten on äärimmäisen tärkeää oppia mahdollisimman varhain mediakriittisyyttä, sillä media ja some ympäröivät meitä kaikkialla. TOP-tehtäväsivusto on turvallinen paikka opetella mediataitoja.

Ensimmäiset vuodet ovat olleet uuden oppimista niin sivuston käyttäjille kuin helppareille. Minusta parasta oli sivuston uusien ominaisuuksien kehittäminen ja ideoiden hiominen käytännössä toimiviksi. Omien kerholaisten lisäksi tutustuin satoihin muihin lapsiin eri puolilla Suomea – ja kaikki tämä omalta kotisohvaltani!”

Minna Suomalainen
4H-helppari, Joensuun 4H-yhdistys