Global 4H-Network Summit edustaa kymmentä miljoonaa 4H:laista 80 maasta eri puolilta maailmaa. 4H on kestänyt hyvin aikaa, järjestö on yli 100 vuotta vanha. Lähtöisin 4H on 1800-luvun lopulta Yhdysvaltain maaseudulta. Sieltä se on levinnyt kaikille mantereille ajan kuluessa.

Maailmanlaajuinen 4H-verkosto – miten kaikki alkoi?

Suomen 4H-liitto on ollut vuodesta 2009 lähtien aktiivisesti mukana rakentamassa maailmanlaajuista 4H-verkostoa. Verkoston omat nettisivut ovat täällä. USA, jossa on yli 6 miljoonaa 4H-jäsentä, on ollut moottorina tässä hankkeessa. Mr Donald Floyd, USA:n 4H-säätiön johtaja, kokosi yhteen ”Framersit”, jotka tapasivat Washingtonissa keväällä 2011. Mukana oli myös Päivi Haapasalo, Suomen 4H-liiton kansainvälisten asiain sihteeri. Suomen 4H:n pitkäaikainen kehitysyhteistyö ja Afrikan 4H-verkoston kehitystyö oli pantu merkille.

Syksyllä 2014 Koreassa järjestettiin ensimmäinen huippukokous, jossa oli mukana 4H-toimijoita yli 50 maasta. Soulissa sovittiin maailmanlaajuisen 4H-verkoston työn aloittamisesta sekä juhlallisesti sitouduttiin myös Global 4H Day -päivän viettoon. Ajankohdaksi sovittiin 1.11.

Maailmanlaajuisen verkoston ensisijainen tavoite on kasvattaa 4H:laisten määrä 10 miljoonasta 25 miljoonaan. Tärkeää on myös järjestää joka kolmas vuosi huipputapaaminen vuoronperään eri maanosissa. Huipputapaamisessa 4H-järjestöjen johtajilla on mahdollisuus verkostoitua, selkeyttää 4H:n imagoa, vaihtaa parhaimmiksi koettuja käytäntöjä, luoda synergiaa ja oppia toinen toisiltaan.Yhdessä päätettiin myös, että 1.11. vietetään Global 4H Day – päivää samanaikaisesti eri puolilla maailmaa.

Huipputapaaminen Kanadassa 2017

Järjestyksessä toinen maailmanlaajuisen 4H:n huipputapaaminen järjestettiin Ottawassa, Kanadassa 11 .- 14.7.2017. Edustajia saapui 34 eri maasta yli 400. Mukana oli 179 4H-nuorta, 273 vapaaehtoista ja 4H-toimihenkilöä.

Suomesta Ottawan konferenssiin ”Empowering youth – Growing Global Citizens”  osallistui viisihenkinen tiimi.

4H-nuori, Nutokun varapj, Hanna-Sofia Luoto, Pyhäjoelta

4H-nuori, Jenna Järvenpää, Kokemäeltä

4H-nuori, Nutokun Pj, Satu Järveläinen, Pihtiputaalta

Helena Herttuainen, Suomen 4H-liiton Riihimäen toimipisteeltä.

Päivi Haapasalo, Global 4H Network Board jäsen

 

Global 4H Board jäsenet ovat Boateng Appiah Kwaku, Norman W. Grant,

Shannon Benner, Erik Johansson, Lee Hong Ki, Päivi Haapasalo, David Kim, Jim Lindström, Shu Ling Yen, Susan Naburi, Frederik Kaae Kirk, Kevin Marinacci.

4H Learns -nettisivut:

Huipputapaamisen aikana  avattiin 4H LEARNS nettisivut. Se on Maailmanlaajuisen verkoston nettisivusto, johon tulee mielenkiintoista tietoa eri 4H-järjestöistä ympäri maailman.

http://www.4-H-learns.org