Reilu Teko -säkkikeräys

Reilu Teossa viljelijä voi tuoda lannoite- ja siemensäkkinsä kierrätykseen. Katso tältä sivulta säkkien pakkausohjeet ja etsi hakutoiminnosta lähin säkkikeräyspiste.

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat 4H-nuoret, ja toiminnan yhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko–elokuun aikana. Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen yli 40 miljoonaa kiloa. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi kaatopaikoille: lannoite- ja siemensäkkikeräys on siis osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. 

Löydä lähin Reilu Teko -keräyspiste

Maanviljelijä, tuo lannoite- ja siemensäkkisi ilmaiseksi kierrätykseen, jotta muovit saavat uuden elämän. Keräyspistettä hoitaa 4H-nuori.

Lannoitesäkkien pakkausohjeet maanviljelijöille

Lannoitesäkkien tulee olla tyhjiä, kun ne viedään paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms., mutta mitään vieraita esineitä, kiviä, muuta muovia yms. ei saa olla mukana.  

Viljelijät voivat viedä pakatut säkit keräyspisteisiin. Pakkausohjeet alla. Keräykseen kelpaamattomat muovit hävität parhaiten viemällä ne kunnalliseen jätehuoltoon. 

Katso videolta ohjeet säkkien pakkaamiseen. Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.

Suursäkkien pakkaus

 1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. 
 1. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa.) 
 1. Sido 5–20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä. 

40 ja 25 kg säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti: 

 1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin. 
 2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa. 
 3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan. 

Vihje: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin. 

Lavahuppujen pakkaus

Kolme–kuusi lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa. 

Keräykseen otetaan: 

 • Yaran 40 kilon lannoitesäkit 
 • Yaran 25 kilon lannoitesäkit 
 • lannoitelavojen suojahuput 
 • suursäkit: 
  Yaran lannoitesäkit (myös Kemira GrowHow -painatuksella) 
  Hankkijan siemensäkit 
  Tilasiemen siemensäkit 
  Peltosiemenen siemensäkit 
  Lantmännen Agron siemensäkit 
  Hankkijan rehusuursäkit
  A-Rehu

Keräykseen eivät kelpaa: 

 • muiden valmistajien suursäkit 
 • säilörehujen kiriste- tai aumakalvot 
 • erilaiset kanisterit 
 • muu muovi tai jäte 

Säkkikeräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Keräyksessä ovat mukana myös Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen