Hankkeessa tarjottiin nuorille koulutusta villiyrttien tunnistamiseen ja kestävään keruuseen sekä tukea yrittämisen kokeilemiseen luonnontuotealalla. Hankkeessa pilotoitiin villiyrttien jakeluun ja jatkojalostukseen liittyviä liiketoimintamalleja. Päätoteuttaja oli Suomen 4H-liitto ja osatoteuttaja Laurea-ammattikorkeakoulu.
Luonnontuoteoppaat tarjoavat tietoa nuorille
Töitä luonnosta ja Ruokaa luonnosta -hankkeet ovat yhteistyössä julkaisseet kaksi nuorille suunnattua luonnontuotteisiin liittyvää opasta. Oppaat sukeltavat luonnontuotteiden maailmaan helposti lähestyttävällä tavalla tarjoten monipuolisesti tietoa yleisimmistä luonnontuotteista sekä niiden käytöstä.
Töitä ja ruokaa luonnosta -luonnontuoteopas innostaa ja opastaa luonnontuotteiden, kuten villiyrttien, sienten ja marjojen maailmaan. Käytännön vinkkien lisäksi opas esittelee yleisimpiä villiyrttejä ja muita luonnontuotteita sekä niihin liittyviä reseptejä.
Töitä ja ruokaa luonnosta – Lisäansioita luonnontuotteista sisältää perustiedot yleisimpien luonnontuotteiden käsittelystä, tuotteistamisesta ja myynnistä sekä vinkkejä 4H-yrittäjyyteen luonnontuotealalla. Oppaasta saa hyödyllisiä reseptejä kotikeittiöön, mutta myös kosmetiikkaan, kuten ohjeet itsetehtyyn jalkakuorintaan ja käsivoiteeseen.
Luonnontuoteala ja erityisesti villiyrtit ovat nousseet suureen suosioon harrastuksena ja koko ajan enemmän myös liiketoiminnassa. Oppaiden avulla saa hauskaa twistiä omaan toimintaan ja kannustammekin yhdistyksiä hyödyntämään oppaita niin 4H-yrityskoulutuksissa kuin kerhotoiminnassakin.
Ruokaa luonnosta – villiyrttikoulutus nuorille
Lataa alta itsellesi kevyt ja nuoria innostava villiyrttikoulutusmateriaali Powerpoint-muodossa. Materiaalin avulla voit tutustuttaa nuoret yleisimpiin villiyrtteihimme ja käydä läpi keräämisen ja käsittelyn perusteet.
- Koulutuksen kesto: n. 1,5–2 h
- Paras ajankohta: villiyrttien sesonkiaikaan touko-kesäkuussa
- Osallistujamaksimi: 10 hlöä/ 1 ohjaaja
Voit täydentää koulutusmateriaalia ja syventää osaamistasi Töitä ja ruokaa luonnosta -luonnontuoteoppailla.
Hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020. Hankkeen rahoitti Uudenmaan ELY-keskus. Hankkeessa oli mukana Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.