Olen Anna Laakkonen ja vastaan Salon 4H-yhdistyksessä kerhotoiminnan organisoinnista ja kehittämisestä. Kerron teille omista ja kerhonohjaajiemme kokemuksista uuden suunnittelutyökalun käyttöönotosta.
Kerhojamme vetävät ja niiden toimintasuunnitelmat laativat nuoret kerhonohjaajat. Toimintasuunnitelma on meillä (ehkä teilläkin) perinteisesti tehty paperilla ja se on vaatinut useita työvaiheita ja ylimääräistä säätöä. TOP-sivuston uusi kerhon toimintasuunnitelmatyökalu on helpottanut kuvioita entiseen verrattuna huomattavasti. Ennen tein ohjaajille Wordillä suunnitelmapohjat ja tulostin sekä toimitin ne heille täytettäviksi, jonka jälkeen he toimittivat suunnitelmat takaisin toimistolle. Nyt ohjaaja voi suoraviivaisesti lähettää valmiin suunnitelman minulle TOP-sivustolta sähköpostiin.
Kerhojen toimintasuunnitelmat myös vanhempien nähtäväksi
Tapanani on ollut myös laittaa kerhon toimintasuunnitelmat kotisivuillemme vanhempien nähtäväksi. Paperien tiedostoiksi skannaamisen sijaan voin nyt kätevästi vain linkata suunnitelmat sivulle muiden kerhotietojen oheen. Linkkiä seuraamalla myös TOP-tehtäväsivuston muut sisällöt tulevat toivottavasti kerhoperheissä tutuiksi kuin vahingossa. Ohjaajien kannalta erityisen näppärää on se, että sähköistä kerhon toimintasuunnitelmaa voi helposti muokata ja päivittää. Nyt tieto muutoksista kulkee vanhemmille muutenkin, kuin esim. yhteisen WhatsApp-ryhmän kautta (kanavat tukevat toisiaan ja molemmat kannattanee jatkossa pitää käytössä).
Kerhon toiminnan suunnittelu
Kerhon toimintaa on hyvä suunnitella jo ennen kerhon alkamista tai jatkumista uudelle kaudelle. Meillä ohjaajat ovat suunnitelleet ohjelman valmiiksi syys- tai kevätkausi kerrallaan, sillä suunnitelmaa ei ole kannattanut skannata sivuillemme ”keskeneräisenä”. Suunnittelutyö on usein tehty hyvinkin pienen ajan sisällä koulun juuri alettua syksyllä tai joulun pyhien aikaan. Uusi muokkausominaisuus antaa ohjaajalle nyt paremmin joustoa kiireiden keskellä ja hän voi suunnitella esim. koko kevätkauden sijaan vaikkapa vain neljä viikkoa eteenpäin ja täydentää loput vasta kiireen helpotettua. Moni ohjaaja tahtoo myös käyttää suunnitteluun aikaa ja kokee helpommaksi lyödä ohjelmaa lukkoon vasta tutustuttuaan ryhmäänsä ja nähtyään onko talvesta tulossa luminen tai milloin kevät alkaa lämmetä.
Palautetta kerättiin kerhonohjaajien kehityskeskusteluissa
Meillä kaikki ohjaajat suunnittelivat kevään 2019 ohjelman TOP-sivuston työkalua käyttäen. Tammikuisten kehityskeskustelujen yhteydessä kyselin heiltä miltä uusi toimintatapa on tuntunut.
”TOP-sivuston toimintasuunnitelmatyökalu toimii mainiosti ja herättää ajattelemaan sitä, millaisia kerhokertoja olisi mukava järjestää. Suunnittelutyökalulla voi lähettää ohjelman myös omaan sähköpostiin tai tulostaa sen, joten on myös helppo itse seurata sitä, mitä on ohjelmassa milloinkin. Meillä on esimerkiksi ohjelmassa kevätkasvien istutusta ja toivekertoja – eli kerholaiset saavat itse suunnitella sisältöä – tasaisin väliajoin. TOP-sivuston suunnittelutyökalun kalenteri auttaa jaksottamaan samantyyppisiä ohjelmia sopivin väliajoin ja suunnittelu sujuu muutenkin kätevästi.” – kerhonohjaaja Lauri Fontell, Perniön Yleiskerho
”Minun mielestäni TOP-sivuston uudistaminen on auttanut kerhon vetämisessä paljon. Edeltävät ”ei sähköiset” suunnitelmat oli helppo kadottaa, koska ne olivat paperisia. Sähköiset kerhosuunnitelmat hyödyttävät myös vanhempia, koska heidän ei tarvitse olla joka kerta meihin yhteydessä ja kysyä, että mitä seuraavalla kerralla tehdään. Sähköinen versio kerhosuunnitelmasta on helpottanut kiireistä elämääni monelta osin. :)” – kerhonohjaaja Linda Smirnova, Sporttiset Metsänpeikot
Esimerkiksi Laurin kerhon toimintasuunnitelmaa pääsee kurkkaamaan tästä. Ohjaajan on mahdollista lisätä (linkittää) suunnitelmaansa myös sivuston TOP-tehtäviä, joita löytyy kahdeksasta eri kategoriasta.
Uudet ominaisuudet tutuiksi
Kerhovastuullisten kannattaa perehdyttää ohjaajansa hyvin toimintasuunnitelmatyökalun ja koko TOP-sivuston käyttöön esimerkiksi Osaava kerhonohjaaja –koulutuksessa. Sähköisen toimintasuunnitelman laatiminen vaatii ohjaajalta rekisteröitymisen lisäksi 4H-kerhonohjaajat –ryhmään liittymisen ja oman kerhoryhmän anomisen. Suurin osa kolmentoista ohjaajamme käyttökokemuksista oli sujuvia, mutta yhdessä tapauksessa oman kerhon ohjelma tuli vahingossa luotua kerhonohjaajien yhteiseen ryhmään. Ohjeet toimintasuunnitelmatyökalun käyttöön löytyvät TOP-sivustolta tästä.
Uudistettu TOP-tehtäväsivusto on suunnattu pääasiassa kerhonohjaajille. Sivustolle voivat rekisteröityä nyt ainoastaan kerhonohjaajat, 4H-yhdistysten toimihenkilöt ja vapaaehtoiset aikuisohjaajat. TOP-tehtävät ovat edelleen kaikkien käytettävissä.
Antoisia hetkiä kerhoilujen parissa!
Anna Laakkonen, toiminnanohjaaja ja kerhovastaava Salon 4H-yhdistyksessä
Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen yhteydessä otetussa kuvassa hymyilee Salon 4H:n kerhonohjaajia. Kuva: Anna Laakkonen
Anna kuuluu Suomen 4H-liiton ryhmätoiminnan kehittämistyöryhmään. Valtakunnallinen kehittämistyöryhmä muodostuu 4H-liiton toimihenkilöistä, yhdistysten toimihenkilöistä ja nuorten edustajista. Jäsenyys on lähtökohtaisesti strategiakauden 2017-2019 mittainen.