Turo Saukko, 15, kehuu Kalajoen 4H:n Satosankarit-marja-aseman iloisia asiakkaita, jotka toivat asemalle marjoja jälleenmyytäväksi.
”Parasta Satosankarit-työssä oli nähdä iloisia ihmisiä, koska siitä tulee itsekin hyvälle mielelle.”
4H-järjestön Satosankarit ostaa ja välittää metsämarjoja ja työllistää nuoria. Saukko työllistyi Kalajoen 4H-yhdistyksen marja-asemalle elo–syyskuussa 2021. Työssä oli positiivinen ongelma: Saukon mukaan haastavinta työssä oli saada marjat mahtumaan laatikoihin, koska marjoja tuotiin asemalle joinakin päivinä niin paljon.
Kalajoen 4H:n Satosankarit-marja-asema työllisti Saukon lisäksi kaksi muuta nuorta. 16-vuotias Neea Saari palkattiin tekemään marja-aseman toiminnasta postauksia sosiaaliseen mediaan. Ysiluokkalainen Saukko ja 21-vuotias Kasper Siermala muun muassa täyttivät, teippasivat ja laputtivat marja-asemalla laatikoita ja pakkasivat lavoja.
Saukko ja Siermala olivat molemmat ensimmäistä vuotta töissä 4H:n Satosankarit-toiminnassa. Saukko kertoo aikovansa säästää osan kesätyörahoista ja ostavansa osalla rahasta frisbeegolf-kiekkoja. Siermala kertoo omien kesätyörahojensa menevän vuokraan, ruokaan ja laskuihin.
”Marjanosto sujui hyvin ja asiakkaita oli todella paljon. Opin muun muassa palvelemaan asiakkaita paremmin”, Saukko sanoo. Myös Siermala kertoo oppineensa asiakaspalvelua.
Moni tuo marjat 4H:lle siksi, että raha jäisi kotikuntaan
Kehityspäällikkö Minna Saari ja toiminnanjohtaja Sari Puhakka ovat todellisia marjakonkareita. He ovat pyörittäneet Kalajoen 4H:n marjanostotoimintaa niin kauan kuin ovat työskennelleet yhdistyksessä eli yli 20 vuotta. Kaksi vuotta sitten koko syksynä asemalle tuotiin 45,2 kilogrammaa marjaa. Viime vuonna marjamäärä nousi huimaan 16 700 kilogrammaan, ja tänä vuonna määrä oli vieläkin enemmän.
Päivän työ marja-asemalla ei lopu sulkuaikaan tai viimeiseen marjantuojaan, vaan Saaren ja Puhakan päivät venyivät usein iltaseitsemään asti.
”Asemalla näkyvän fyysisen työn lisäksi asiakaspalvelun on oltava huippuhyvää, punnituksen luotettavaa ja rahojen täsmättävä. Paljon tehdään niin sanottua hiljaista työtä”, he kertovat.
Satosankarit-toiminta sisältää monilla paikkakunnilla myös kerholaisille suunnattuja marjojenkeruurinkejä. Myös Kalajoen 4H:n kerhoissa alakoululaiset lähtevät nuorten ohjaajien johdolla metsään poimimaan marjoja. Kerhoissa opetetaan lapsia käsittelemään marjoja ja käyttämään luonnon antimia hyväksi: marjat perataan, pussitetaan ja laitetaan pakkaseen, ja niistä saatetaan tehdä vaikka mustikkapiirakkaa.
Saari ja Puhakka kertovat, että moni paikallinen haluaa tuoda keräämänsä marjat 4H:lle siksi, että raha jää omaan kotikuntaan. Lisäksi monet haluavat tukea nuorisotoimintaa.
”On joitakin ihania timantteja, jotka uskollisesti tuovat marjaa kerran vuodessa asemalle. Joka vuosi tulee uusiakin asiakkaita.”
38 4H-yhdistystä työllisti tänä vuonna Satosankarit-toiminnassa paikallisia nuoria marja-asemilla, joilla ostetaan ja välitetään kotimaista puolukkaa ja pihlajanmarjaa. Satosankarit-brändin alla toimi yhteensä 40 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä. Marja-asemille työllistyy vuosittain paikallisia nuoria.