Potwell Oy tuo markkinoille uuden Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuoteperheen, jonka hiilijalanjälki on kompensoitu kuluttajan puolesta. Kompensaatio toteutetaan 4H:n Taimiteko-toimintamallin kautta.
Peruna on ilmastoruokaa parhaimmillaan. Pakatun ruokaperunan hiilijalanjälki on noin 11–12 g/100g*, jonka senkin voi nyt hyvittää. Kyseessä on Suomen ensimmäinen ilmastoperuna. Hyvitetyt tuotteet tunnistaa hiilijalanjälkitunnuksesta.
– Peruna on jo valmiiksi ilmastoystävällinen tuote, joten aloimme viime keväänä pohtia, miksemme poistaisi loppuakin kuormitusta. Niin syntyi ajatus Jäljettömän Hyvästä perunasta ja hiilijalanjälkitunnuksesta, jonka avulla jokainen voi helposti seurata kulutusvalintojaan, kertoo Potwell Oy:n toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi.
Jäljettömän Hyvä uutuus työllistää nuoria
Jäljettömiä perunauutuuksia on kahdeksan, kaikki Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuotteet tullaan hyvittämään. Potwell hyvittää myös keskusliikeasiakkaiden, kuten Keskon Pirkka-perunoiden hiilijalanjäljen. Kompensointikumppanina toimii Suomen 4H-järjestön Taimiteko, jonka tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Hiilensidonta on puiden tärkeä ilmastovaikutteinen ominaisuus.
– Oma tavoitteemme on istuttaa uutta metsää 6–9 hehtaaria vuodessa. Samalla tulemme työllistäneeksi suomalaisia 4H-nuoria, jotka pääsevät hankkeessa istutustöihin, Vetoniemi kertoo.
”Kestävät valinnat ovat meillä arkipäivää”
Potwell on vuodesta 2011 seurannut ja laskenut kaikkien perunatuotteidensa hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälki mittaa sitä, kuinka paljon tuote aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä elinkaarensa aikana. Potwellin tuoreet laskelmat tulivat juuri Luonnonvarakeskuksesta (LUKE), ja yritys on tuloksiin erittäin tyytyväinen. Sen lisäksi että tuotteiden hiilijalanjälki on pienentynyt, myös yhteistyö LUKE:n kanssa on sujunut aina erinomaisesti.
– Maatilan-sarjan ilmastovaikutus jää kasvihuonekaasupäästöjen osalta vähäiseksi. Perunoidemme hiilijalanjälki on pienentynyt vuodesta 2011 noin 30 %, mikä on meille tärkeä tieto ja ohjaa omaa tekemistämme. Konkreettisia ilmastotekoja ja -lukuja tarvitaan.
– Meille on tärkeää tuotteiden ympäristöjalanjälkien tarkka ja primääritietoon perustuva laskenta, ja oli ilo olla toistamassa laskentaa Potwellille. Toista kertaa tehtävän laskennan taustaksi saimme yhteistyössä hankittua hyvin kattavat lähtötiedot perunan tuotannosta ja jalostamisesta. Tiedonkeruu alkutuotannosta on usein haasteellisinta, mutta tässä tapauksessa onnistuimme saamaan poikkeuksellisen, yli 50 % otoksen tuotantotiloilta useammalta vuodelta, kertoo erikoistutkija ja asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta.
Hiilijalanjälkilaskelma perustuu standardeihin ISO 14040 ja 14044 sekä Euroopan komission Product Environmental Footprint (PEF) -menetelmään. Laskelma on kattava: se huomioi koko tuotantoketjun – myös vesijalanjäljen, joka esimerkiksi Maatilan jäljettömän hyvä pakatulla ruokaperunalla on 7 litraa / 1 kg*. Vesijalanjälki on siis erittäin pieni. Läpinäkyvä tuotantoketju ja kestävät valinnat ovat yritykselle itsestäänselvyys. Vesijalanjälki on laskettu AWARE -menetelmän mukaisesti.
– Liiketoimintamme kumpuaa suomalaisilta tiloilta, joissa suojellaan luontoa ja toimitaan vastuullisesti. Kestävät valinnat ovat meillä arkipäivää, joten haluamme tehdä niistä sellaisia myös kuluttajille, Vetoniemi sanoo.
4H iloitsee uudesta yhteistyökumppanista, jolle kestävän kehityksen mukaiset arvot ovat tärkeitä ja kaiken tekemisen ytimessä.
– Uuden strategiakautemme ytimessä ovat nimenomaan esimerkiksi ruoka ja metsä sekä niiden ilmentyminen arjessa kestävällä ja luontoa säästävällä tavalla. On hienoa, että Potwellin kaltainen suomalainen ja Suomessa toimiva yritys haluaa toteuttaa ruokatuotantoaan vastuullisella tavalla ja vielä työllistää sitä kautta myös nuoria, 4H:n toimitusjohtaja Tomi Alakoski sanoo.
*Luvut perustuvat Luonnonvarakeskus (LUKE) Potwell Oy:lle tekemään hiili- ja vesijalanjälkilaskelmaan, jota seurattiin keväästä talveen 2019. Tulokset kuvaavat Potwellin toimitusketjun toimintaa ja ympäristötehokkuutta, joten tuloksia ei voi yleistää koskemaan perunatuotteita yleisesti.