Keräyksen historian aikana on kierrätetty yhteensä jo noin 42 miljoonaa kiloa maatalouden muovia. Määrä vastaa 35 miljoonaa suursäkkiä. Jos säkit asetettaisiin jonoon pitkittäin, jono kiertäisi maapallon ympäri lähes kaksi kertaa.
Reilu Teko -keräyksessä viljelijät tuovat tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit paikallisiin 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita hoitavat tehtävään palkatut nuoret. Yara huolehtii säkkien kuljetuksesta Lassila & Tikanojalle, joka puolestaan vastaa muovin kierrätyksestä ja uusiokäytöstä. Säkkimuovista valmistetaan muun muassa uusia suursäkkejä, muovihylsyjä ja sidontavannenauhoja.
”Olen viljelijänä osallistunut säkkikeräykseen usean vuoden ajan ja nuorena olen myös ollut kesätöissä keräyspisteellä. Keräys tarjoaa meille viljelijöille kätevän tavan kierrättää säkit, ja on hienoa, että säkit saadaan näin hyötykäyttöön”, sanoo Tuomas Nummela, joka vuodesta 2018 on viljellyt sukutilaansa Kärkölässä.
4H-nuori: “On mahtavaa olla osa jotain isoa”
Keräyksen ytimessä on paitsi ympäristövastuu myös nuorten työllistäminen. 4H-nuoret hoitavat keräyspisteitä, lajittelevat säkkejä ja saavat arvokasta työkokemusta sekä palkkaa. Reilu Teko tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia työntekoa ja tienata omaa rahaa, usein ensimmäistä kertaa. 17-vuotiaalla Otto Hännisellä on edessään jo kolmas kesä Reilu Teko -keräyksessä.
“Mielestäni työ on tärkeää, sen lisäksi että se työllistää monia nuoria ympäri Suomea, niin ilman keräystä vuosittain tuhannet lannoitesäkit jäisivät kierrättämättä. On mahtavaa olla osana jotain isoa ja tulevaisuutemme kannalta äärimmäisen tärkeää.”, Hänninen kiteyttää.
Keräyksen suojelija, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen katsoo, että nuorten tekemä työ on satsaus tulevaisuuteen. ”Reilu Teko -säkkikeräys on 4H-nuorten tärkeää työtä yhteiskunnan kestävämmän tulevaisuuden puolesta.”
Reilu Teko tukee Suomen ja EU:n tavoitteita
Keräys on koko Suomen maataloussektorin yhteinen ympäristöteko. Reilu Teko -keräyksessä muovit päätyvät uusiokäyttöön – ei luontoon tai sekajätteeseen.
Kierrätysmuovin käyttäminen uuden sijaan säästää raakaöljyä ja pienentää tuotantopäästöjä. Näin keräys tukee Suomen päästö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Se on myös linjassa EU:n Green Dealin tavoitteiden kanssa, joissa muovijätteen määrää tulee vähentää ja kierrätystä lisätä.
Edelläkävijä jo 1970-luvulla
Reilu Teko syntyi aikana, jolloin maailmaa ravisteli öljykriisi ja ympäristöasiat nousivat ensi kertaa laajemmin keskusteluun. Idea oli yksinkertainen: nuoret keräävät viljelijöiltä tyhjät lannoitesäkit ja toimittavat ne keräyspisteisiin. Nykyisin kampanja kattaa myös siemen- ja rehusäkit sekä metsälannoitesäkit.

”Reilu Teko -säkkikeräys on harvinainen esimerkki siitä, miten kestävät ratkaisut voivat kantaa vuosikymmenten yli. Juuri nyt tarvitsemme tällaisia pitkäjänteisiä tekoja enemmän kuin koskaan”, toteaa kaupallinen johtaja Roland Westerberg Yaralta. ”Juhlavuoden tavoitteemme on kerätä kaikkien aikojen ennätys, joten haluammekin nyt haastaa kaikki viljelijät mukaan tuomaan säkkejä keräykseen, sanoo Yaran Westerberg.”
Yhteistyötä kuudella vuosikymmenellä
Reilu Teko -keräyksen toteuttaminen on mahdollista vain laajan ja ainutlaatuisen yhteistyön kautta. Keräys on myös kansainvälisesti poikkeuksellinen maatalousmuovin kierrätysohjelma.
Säkkikeräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja Yara Suomi. Paikalliset 4H-yhdistykset tuovat keräyspisteet lähelle viljelijöitä ympäri Suomen. Lassila & Tikanoja vastaavat muovin kierrätyksestä. Keräyksessä ovat mukana myös Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen sekä keräyksen näkyvyyttä ovat tukemassa Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. Reilu Teko -keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen.
Keräyspaikat ja ohjeet
Keräyspaikat, säkkien pakkausohjeet sekä tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Hakutoiminnon avulla viljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.
Medialle
Tarjoamme mielellämme lisätietoa, tilastoja ja mahdollisuuden haastatella mukana olevia viljelijöitä, nuoria työntekijöitä tai 4H:n sekä Yaran asiantuntijoita. Juhlavuoden keräys jatkuu läpi kesän ympäri Suomen.
Materiaalit
Katso juhlavuoden video YouTubesta.

-
Patrik Lindfors
erityisasiantuntija, jäsenyys ja varainhankinta