Perinteikäs Reilu teko –kampanja työllistää tänäkin vuonna noin 200 nuorta säkkikeräyksen parissa. Kampanjan avajaisia vietettiin 13.6. Tuusulassa. Hankkeessa 4H-nuoret keräävät ja lajittelevat lähiseutunsa maatiloilta muovisia lannoite- ja siemensäkkejä, jotta muovi saataisiin mahdollisimman tehokkaasti uusiokäyttöön.
Keräyksen järjestämisestä päävastuussa ovat Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H sekä paikalliset 4H-yhdistykset. Hankkeen päärahoittajana toimii Yara Suomi. Myös Lassila & Tikanoja, Hankkija, Lantmännen Agro, Lantmännen Feed sekä Tilasiemen ovat hankkeessa mukana. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Säkkikeräys on vuosien saatossa tarjonnut monelle nuorelle ensimmäisen kesätyön. Sandra Jensen (kuvassa yläpuolella) kertoi, että kimmoke säkkikeräykseen kesätyönä tuli isältä, joka ehdotti, että rahat uutta puhelinta varten voisi hankkia kesätöillä. Nuorten työtehtäviin kuuluu muun muassa keräyspisteeseen tuotujen säkkien lajittelu, säkkien niputtaminen oikean kokoisiksi, kymmenen säkin nipuiksi ja kirjanpito säkkien määrästä. Joillakin paikkakunnilla nuoret myös noutavat säkkejä suoraan maatiloilta. Nuoret kertovat olevansa tyytyväisiä palkkaan, työmäärään sekä siihen, että töitä saa tehdä vapaasti oman aikataulun mukaan.
Jatkokäsittelyä varten säkit kuljetetaan Baltiaan. Siellä säkeistä erotellaan kaksi eri muovikerrosta. Päällimmäisestä kerroksesta saadaan valmistettua esimerkiksi vannenauhoja. Tällä hetkellä säkin muovista saadaan uusiokäyttöön 80 %, ja valmiudet käsitellä erilaisia muoveja paranevat edelleen koko ajan.
Ensimmäinen säkkikeräys järjestettiin vuonna 1975. Siitä lähtien keräyksissä on saatu kasaan yhteensä jopa 37 miljoonaa kiloa muovisäkkejä. Keräys on edelleen ajankohtainen, sillä esimerkiksi viime vuonna muovia kerättiin yli 650 000 kiloa. Kaikki ovatkin yhtä mieltä siitä, että keräyksessä tehdään tärkeää työtä nuorten työllistämiseksi ja ympäristön hyväksi, ja että nykyään muovi ja kierrätys ovat pinnalla aiempaa enemmän. Kampanjan suojelija Jaana Husu-Kallio esittikin suuret kiitokset kampanjassa mukana oleville nuorille, jotka tekevät osaltaan tärkeää työtä kiertotalouden edistämiseksi.
Säkkien tuominen keräyspaikoille on viljelijälle maksutonta. Keräyspaikkoja on ympäri Suomea noin 250. Lähimmän keräyspaikan tiedot voi löytää 4H-liiton internetsivuilta sekä uuden 4Help-sovelluksen avulla. https://4help.app/
Kuvat: Tiina Rinne / Suomen 4H-liitto