Tässä tulevat Vuoden 4H-kerho 2024 -kilpailun finalistit!

Kymmenen upeaa 4H-kerhoa eri puolilta maata on päässyt Vuoden 4H-kerho -kilpailun finaaliin. Tutustu hauskoihin ja kekseliäisiin kerhoihin, ja äänestä omaa suosikkiasi 27.1. mennessä!

Kerholainen vatkaa kulhossa olevaa taikinaa. Kaksi kerholaista ja ohjaaja katselevat kiinnostuneina kulhoa.

Vuoden 4H-kerho -kilpailuun on voinut kerhojen syyskauden ajan osallistua mikä tahansa 4H-kerho, joka toteuttaa 4H-arvojen mukaista ja aktiivista kerhotoimintaa. Vuoden 4H-kerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö POP Pankin tuella.

Kymmenen finalistin joukosta Vuoden 4H-kerhon valitsee tuomaristo, mutta kilpailussa voi kerryttää mainetta ja kunniaa myös yleisön suosikkina. Yleisöäänestys tapahtuu tämän uutisen lopusta löytyvällä lomakkeella 27.1. mennessä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö ja 4H-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Pekka Pesonen, Suomen 4H-liiton hallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paula Werning, POP Pankin toimitusjohtaja Jaakko Pulli, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski, Suomen 4H-liiton erityisasiantuntija Johanna Pölkki, 4H-vaikuttajanuori Venla Murto sekä Vuoden 2023 4H-kerhon, Suomusjärven Safkasankareiden ohjaaja Susanna Leppähaara.

Vuoden 4H-kerho sekä muut ansioituneet julkistetaan 30.1.

4H-koirakerho

Mikkelin 4H-yhdistys

Kerhomme on suunnattu 9–17-vuotiaille. Kerhokauden sisältönä on kaikenlainen koiramainen tekeminen: erilaiset koiralajit, rotutietous, koiran terveys, trimmaus ja huolto, koiramainen askartelu, koiranlelut, valokuvaus, koiran kanssa työskentelevien henkilöiden luennot (kaveri- ja lukukoirat, eläinlääkärit, metsästys- ja pelastuskoirat), yhteislenkit, temppukoulut, koiran aktivointi sekä erilaiset reissut, kuten koiranäyttelyt.

Kerhoon voi tulla oman koiran kanssa, mutta olemme koonneet myös lainakoiraringin. Osallistuja ei tarvitse mitään tietoja ja taitoja osallistuakseen kerhoon. Pelkkä innostus ja oppimisen halu riittää. Kerholaisen sanoin, ”Osallistuin, koska pidän koirista paljon ja kerhossa tehdään koirajuttuja”.

Kerho tulisi valita vuoden 4H-kerhoksi, ”Koska meidän kerhossa on hyvä ilmapiiri ja koska jos on eläimiin tai juuri koiriin kiinnostunut, niin koirakerho on juuri sopiva.” Kerho on ohjaajan mukaan tärkeä myös niille nuorille, joilla ei ole omaa koiraa, eikä välttämättä mahdollisuutta sellaista ottaa. Monella sykkii sydän siitä huolimatta koiratoiminnalle, ja on upeaa pystyä tarjoamaan aktiviteetteja kaikille lähtökohdista huolimatta!

Futiskerho

Pihtiputaan 4H-yhdistys

Kerho perustettiin alun perin lasten toiveesta ja sitä jatkettiin seuraavana kesänä suuren kysynnän vuoksi. Kerhossa tehdään aina alkulämmittely, jonka jälkeen tulee tekniikkaosio ja lopuksi pelataan. Kerhossamme oli tällä kaudella 8 uutta ja 7 jo edelliskaudelta tuttua lasta, sekä tyttöjä että poikia, ikäjakaumalla 7–13 vuotta. Kerholaiset osallistuivat suunnitteluun hyvin paljon ja saivatkin valita aina alkulämppäpelit sekä pääsivät vaikuttamaan siihen, mitä haluavat opiskella seuraavan viikon tekniikkaosiossa.

Kerho pitäisi valita vuoden 4H-kerhoksi, sillä onnistuimme kerhossamme tuomaan lapsille mieluista ja toivottua tekemistä. Oli upeaa huomata, miten täysin eri lähtökohdista tulevat lapset (osalla oli jo pitkä kokemus jalkapallon parissa ja osa oli ensimmäistä kertaa lajin kanssa tekemisissä) pitivät yhtä harjoituksissa ja auttoivat sekä tsemppasivat toisiaan. Kerhosta jäi hyvä mieli niin lapsille kuin ohjaajillekin, ja odotamme kaikki jo innolla uutta kautta!

Hutun 4H-kerho

Taivalkosken 4H-yhdistys

Hutussa 4H-kerho on kokoontunut ensimmäisen kerran maatalouskerhon nimellä 1956. Sen jälkeen toimintaa on ollut lähes katkeamattomana läpi vuosikymmenten. Kerhossa on neljä ohjaajaa ja aikuinen valvoja paikalla. Tällä kaudella kerhossa kävi 37 kerholaista ikäjakaumalla 6–12 vuotta.

Hutun 4H-kerho on monitoimikerho. Kerhossa on muun muassa askarreltu koruja, tehty metsäkuutio, kirjoitettu satuja, tehty juhlakoristeita, keskusteltu lasten oikeuksista ja kirjoitettu presidentille kirje sekä vietetty pikkujoulua. Salissa on pelattu pelejä ja leikitty erilaisia leikkejä. Syyslomalla käydään aina päiväretkellä.

Kerhon säännöt on laadittu yhdessä ja niissä korostetaan kaveruutta ja suvaitsevaisuutta. Kerholaiset ovat kertomansa mukaan opetelleet muun muassa uusia leikkejä ja rauhoittumista (jos kerhossa on liikaa meteliä, ohjaaja nostaa käden ylös ja jokainen nostaa oman käden ja hiljenee). Kerholaisten mielestä uusi taito oli myös jäätelön syönti kerhossa.

Kauraslammen kepparikerho

Ylöjärven 4H-yhdistys

Kerhoa käy 10 kerholaista ikäjakaumalla 6–12. Kerhomme on kannustava, viihtyisä ja yhteisöllinen. Kerhossa leikitään, askarellaan keppihevosvarusteita ja liikutaan keppihevosilla sekä opitaan niistä lisää. Kerholaiset ovat oppineet muun muassa käyttämään omaa luovuuttaan esimerkiksi askarteluissa, parantamaan keskittymiskykyä, tutustumaan uusiin ihmisiin ja toimimaan heidän kanssaan. Kunnioitamme jokainen luontoa ja toisiamme. Kehitämme ahkerasti taitojamme toisia kannustaen.

Kepparikerho yhdistää luovuutta, liikuntaa, yhteistyötaitoja ja vastuullisuutta. Kerhossa lapset oppivat omien tavoitteidensa saavuttamista ja yhteistyötä. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua hevosiin ja ratsastukseen keppihevosten kautta. Kepparikerho luo kannustavan ryhmän, jossa lapset saavat nauttia onnistumisista ja kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lapset saavat iloitsemisen lisäksi tärkeää tukea ja ohjausta. Tämän takia Kepparikerho pitäisi valita vuoden 4H kerhoksi.

Kotieläintaiturit-kerho

Mäntyharjun 4H-yhdistys

Kerhossa tehdään kaikkea mahdollista eläimiin liittyvää. Suurin osa kerhokerroista liittyy hevosiin ja kerhot toteutetaan kerhonohjaajan kotitallilla. Kerho tekee kauden aikana useamman vierailun erilaisille eläintiloille. Olemme käyneet lypsykarjatiloilla, emolehmätilalla, lammas/vuohitilalla, eläinsuojeluyhdistyksessä, kotieläinpihalla, raveissa sekä tehneet ratsastusretkiä uusille hevostalleille. Lisäksi kerhossa on vieraillut mm. eläinlääkäri ja hevosen kengitystä olemme päässeet myös näkemään.

Kerhossa opetellaan huolehtimaan eläinten hyvinvoinnista monella tapaa. Eläinten kanssa touhutessa pitää tiedostaa mitä tekee. Pitää tulkita eläimen käytöstä ja miettiä ”Jos teen näin, mitä kyseinen eläin tekee?”. Esimerkiksi äkilliset liikkeet voivat säikäyttää eläimen.

Kerholaisia on pieni määrä, mutta kerhoporukka on sitäkin parempi ja aktiivisempi. Nuorin kerholainen on eskarilainen, vanhimmat 3.-4.-luokkalaisia. Kaikki otetaan mukaan yhteisiin juttuihin ja kaveria autetaan tarvittaessa. Joskus joku haluaa ensin katsella kun muut tekevät ja rohkaistuu sitten mukaan.

Lauvuksen liikkuva kerho

Kuhmon 4H-yhdistys

Kerho on saanut nimensä siitä, koska ajamme Lauvuksen kylälle, joka sijaitsee noin 30km päässä keskustasta. Liikumme nuorisotyön autolla, joka toimii kerhon tukikohtana. Tällä kylällä ei ole kerholle pitopaikkaa sisätiloissa, joten kuljetamme sen mukanamme! Kokoonnuimme alkusyksystä kylän urheilukentälle, mutta iltojen pimennettyä saimme kokoontua paikallisen perheen pihassa. Kerhossa pelataan, liikutaan, leikitään, askarrellaan, tehdään pieniä käsitöitä ja retkeillään lähiluonnossa. Tekemisen lomassa jutellaan mukavia ja keskustellaan mielen päällä olevista asioista. Todellinen monitoimikerho siis!

Kerholaisia on seitsemän, eskareista 7.-luokkalaisiin asti. Kerhon apuohjaajana toimii 9.-luokkalainen nuori. Kerholaiset ovat keskenään hyvinkin eri-ikäisiä, mutta asiasta ei ole tullut minkäänlaista ongelmaa, päinvastoin isommat huolehtivat pienemmistä. Kerholaiset ovat kannustavia toisiaan kohtaan ja kilvan kehutaan toisten aikaansaannoksia. Sivukylillä on Kuhmossa nykyään vähän toimintaa ja on ollut ilo huomata, että kerhoa odotetaan innolla ja jokainen kerhokerta tuntuu päättyvän aina liian nopeasti.

Muuramen Safkasankarit

Jyvässeudun 4H-yhdistys

Muuramen Safkasankareissa kaikki kokkaavat ja siivoavat kaikkien kanssa ja asioita tehdään porukalla. Kerhossa kokkaus- ja siivousparit vaihtuvat joka viikko. Olemme tehneet esimerkiksi hampurilaisia ja valmistaneet itse ilman reseptiä omat kastikkeet (kaikista tuli tosi hyvän makuisia!), leiponeet brownieta, valmistaneet pinaattilettuja, arvailleet mausteita käyttäen hajuaistia sekä maistaneet erilaisia hedelmiä.

Järjestimme syyskauden päättäjäiset, joihin leivoimme joulutorttuja ja katoimme upean juhlakattauksen kynttilöineen. Kutsuimme huoltajat ja muut tärkeät tyypit viettämään talvista hetkeä kanssamme. Kerhossamme on ollut käynnissä myös heijastinkilpailu, jossa itselleen pystyi kerryttämään pisteitä käyttämällä heijastimia!

Kerholaisten oppimia taitoja ovat muun muassa jauhelihapihvin ruskistaminen, kaveritaidot, mausteiden tunnistaminen ja pöydän kattaminen. Kerholaisten mukaan meidän kerhomme on vuoden 4H-kerho, sillä ”kerhossa on kivaa”, ”kerhossa on kavereita”, sekä ”kerhossa saa kokata kaikkien kanssa”!

Näytelmäkerho

Isojoen-Karijoen 4H-yhdistys

Kerhossa harjoitellaan ilmaisutaitoa ja esiintymistä. Harjoittelemme vuoden aikana kaksi näytelmää, jotka esitetään julkisesti yleisön edessä. Valmistamme lavasteet ja näytelmäasut itse. Yleensä kerhokerta koostuu lämmittelystä ja sen jälkeen alamme työstämään itse näytelmää. Lämmittelyssä teemme improvisaatioharjoituksia, jossa esimerkiksi purkista nostetaan lappu ja siinä lukee mitä tulee näytellä/tehdä ja muut yrittävät arvata mitä tapahtuu. Lisäksi pikasketsihahmokilpailu on todella pidetty ohjelmanumero. Olemme ottaneet vaikutteita Putous-sarjassa tapahtuneista harjoitteista.

Kerho on niin lasten kun ohjaajienkin viikon kohokohtia. Kerhomme on ainutlaatuinen ja erittäin pidetty. Näytelmäkerhoa on pyydetty esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Kerholaiset ovat oppineet kärsivällisyyttä, keskittymiskykyä ja näyttelytaitoja. Kerhossa välittyy tekemisen meininki ja se, kuinka paljon varmuutta lapset saavat esiintymiskokemusten myötä.

Safkasankarit yläkoulu

Huittisten 4H-yhdistys

Kerhomme on yläkouluikäisille ja valtaosa kerholaisista on poikia, jotka käyvät jo toista vuotta kerhoa. Ikäryhmä on kohteena haastava ja onkin mahtavaa, että sama ryhmä jatkaa ja myös käy säännöllisesti joka viikko kerhossa. Kerhossa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä ruokia. Käymme yhdessä kaupassa ja sitä ennen budjetoimme ostokset.

Nuoret halusivat pitää kokkisodan, jonka arvioijaksi saatiin toiminnanjohtajamme. Nuoret järjestivät myös kaksi kahviota ja osallistuivat niiden suunnitteluun. Kokkailun lomassa nuoret usein keskustelevat eri teemoihin liittyvistä asioista, jotka koskettavat tai mietityttävät heitä.

4H-arvot harkinta ja hyvyys näkyvät, kun nuoret esimerkiksi pohtivat kerhon ulkopuolella tapahtuneita virheitään ja miten olisi voinut toimia oikein tilanteessa. Harjaannus näkyy, kun harjoitellaan ruuanlaittoa ja eri tapoja valmistaa sitä yksin ja ryhmässä. Ja vaikka tapahtuisi virhe, niin keksitään plan B. Hyvinvointi tulee terveellisen ja arkeen sopivan ruuan kautta.

Viinijärven 4H-kerho

Polvijärven 4H-yhdistys

Meidän 4H-kerho on monitoimikerho. Olemme syyskaudella ulkoilleet pihapelien, majojen rakentamisen sekä kuvasuunnistuksen merkeissä, laittaneet ruokaa ja leiponeet niin perinneruokaa kuin lasten toivereseptejä, askarrelleet muun muassa kangaskassit sekä jouluisia tonttuovia ja perinnekäsitöitä, kuten olkihimmeleitä. Lisäksi olemme järjestäneet hieman erityisempää ohjelmaa spa-rentoutumisillan ja pakohuonepelikerran muodossa. Vuoden lopussa teimme myös joululomaretken keilaamaan.

Kerhokauden alussa heräsi toive kesäretkestä. Pidimme kerholaisten kanssa palaverin aiheeseen liittyen ja kartoitimme lasten toiveita retken kohteesta ja siitä, olisivatko he halukkaita keräämään varoja retken toteutusta varten. Kerhokauden aikana olemme tehneet talkootöitä ja pitäneet esimerkiksi syysmyyjäisiä, arpajaisia sekä kahvioita. Keräämillämme varoilla meillä on tavoitteena tehdä kesällä 2025 retki Särkänniemeen.

Kerhossamme on erityisen hyvä yhteishenki ja tiivis kerhoporukka, ja kaikki tulee hyvin toimeen keskenään. Kerho on elävöittänyt myös muuta kylää paljon. Esimerkiksi järjestämistämme kahviloista on ollut iloa muillekin kyläläisille. Olemme tehneet yhteistyötä myös Marttayhdistyksen kanssa, ja he ovat tehneet vierailun kerhoomme. Kerholaiset myös askartelivat jouluaskarteluillan aikana joulukortteja vietäväksi Viinijärvellä toimivaan palvelutaloon.

Vuoden 4H-kerho -kilpailun yleisöäänestys, tammikuu 2025

Vuoden 4H-kerho -kilpailun finalistit(Pakollinen)
Valitse suosikkikerhosi alta. Voit valita vain yhden vaihtoehdon.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.